Odpalam... ale nie odpalam.

20 Sty 2014, 17:11

Poszukując nowego autka równocześnie chciałbym o coś zapytać.
Mam Nissana Almerę Hatchback z 99' 1.4 75KM.
Posiada ona starą instalację gazową.
Jadę sobie ostatnio po trasie i dojeżdżając do domu tak jak zawsze odpalam PB, żeby przed nocką "przepchać rury" :mrgreen: po LPG.
Wciskam przełącznik, i bam. Auto się zatrzymało. Pedał gazu jakby przestał istnieć. Odpalam na PB - 2 sekundy - auto gaśnie. Odpalam awaryjnie LPG - auto odpala i śmiga :shock:

Byłem u mechaników (x2!), obaj obstawiali pompę paliwa - obaj jak się okazało mylili się. Pompka śmiga elegancko - sprawdzone. Problem do tej pory nie rozwiązany a właśnie nadeszły mrozy, chciałem odpalić z gazu :unsure: (tak wiem, błąd) i się okazało, że parownik zamarznięty i tyle z jazdy. Jak się ociepli koniecznie musze podjechać do mechanika, ale jak znowu nic nie znajdzie to klops. A do pracy w taką pogodę kilku km na piechotę to nie chcę pokonywać :/

Może ktoś miał podobny problem albo wie, o co może chodzić?
tokz
Nowicjusz

Auto: Brak

21 Sty 2014, 09:50

Skoro na LPG śmiga bezproblemowo, to problem jest napewno w układzie zasilania benzyną. Sprawdzić trzeba, czy benzyna dostaje się do cylindrów. I od cylindrów szukac w tył ( w kierunku pompy paliwa ). Pompa, mimo, że podaje paliwo, może podawać go za mało ( słabe ciśnienie ). Może też być zapchany filtr paliwa i od tego bym zaczął sprawdzanie, skoro pompa pracuje. Może też być gdzieś nieszczelność np. wysunięty sparciały wąż paliwa - sprawdz, czy paliwo gdzieś nie cieknie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

21 Sty 2014, 20:31

tokz napisał(a):Byłem u mechaników (x2!), obaj obstawiali pompę paliwa - obaj jak się okazało mylili się. Pompka śmiga elegancko - sprawdzone.

Rozumiem że było sprawdzane ciśnienie paliwa na listwie i wynik wyszedł prawidłowy, tak??? Pompa działa... Ciśnienie super...
Hmm... Prosta sprawa, nie wiem dlaczego dwóch mechaników na tym poległo.

Jak tak to warto odczytać błędy... Potem można się bawić w testowanie wtrysków ale myślę że tutaj błędy wyplują przyczynę.

Ktoś ostatnio robił coś przy układzie paliwowym??? Np. zmieniał filtr paliwa??? Ile masz benzyny w baku??? Może PO PROSTU ZA MAŁO???

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

21 Sty 2014, 21:43

tokz napisał(a):Posiada ona starą instalację gazową.

Sprawdź czy po przełączeniu na PB jest podawane napięcie z przełącznika.
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

21 Sty 2014, 23:16

Panowie, dziękuję za zainteresowanie.
W autku ostatnio nikt nie grzebał, nic nie wymieniał. Do momentu awarii na PB śmigało aż miło. A ponieważ mrozy zaatakowały i odpalenie z gazu po soczystej nocy jest dla mojego autka niemożliwe (zamarznięty parownik prawdopodobnie) nie mogę odpalić z gazu (nawet nie chce, bo jak parownik padnie?) i wrócić do domu. Także auto zostało pod blokiem dziewczyny 30km ode mnie a wszystkie wskazówki wezmę pod uwagę w weekend, gdy pojadę grzebać w aucie.

Dziękuję! :ok:
tokz
Nowicjusz

Auto: Brak
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak rozkodować radio w samochodzie Renault?
    Bardzo często podczas chwilowej utraty zasilania radio w samochodach marki Renault jak i Dacii będzie wymagało wpisania kodu do jego uruchomienia. Problem ten może się pojawić np. po chwilowym odłączeniu akumulatora bez podtrzymania ...