Odpalanie gdy padnie akumulator

14 Sty 2012, 11:04

Nie znam się na elektronice stąd moje pytanie, czy jeżeli siądzie mi akumulator (np. na mrozie) to można wspomóc się podłączając do niego baterię 17V (przykładowo z wiertarki ;p), oczywiście "+" do "+", "-" do "-"?
bleze
Nowicjusz

Miejscowość: Kobiór

14 Sty 2012, 12:06

normalny jestes? taki akumulator z wiertarki ile moze miec? 1.5 mAh? a rozrusznik potrzebuje w zaleznosci od wielkosci silnika powiedzmy z 300 A wiec w zyciu ci nie odpali. Najlepiej podlaczyc sie do innego samochodu i odpali bez problemu. Chyba ze na popych ale tylko te starsze samochody, maluchy polonezy itp. Bo ci przeskoczy pasek zebaty to bedziesz mial powazne problemy z samochodem
raxi109
Nowicjusz

Miejscowość: krakow

14 Sty 2012, 17:22

heheh dobre bateria od wiertarki :D
<ZABRZAN>
Ciało rzucone na łoże traci na oporze :)
zabrzan13
Aktywny

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 11 02 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mercedes ML w163
Silnik: 2.7 CDI
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2003

14 Sty 2012, 19:08

W ostateczności można podłączyć dynamo od roweru - jeden kręci pedałami drugi odpala auto :D
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

14 Sty 2012, 19:35

Auta nie odpalsiz bo bedzie prad za slaby, a ze napiecie sporo za wysokie to cos mozesz sobie tym upalic dodatkowo.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

14 Sty 2012, 19:50

2,5V to nie aż tak sporo :mrgreen: ale prawda nie odpali ;)
ale jaki problem popchnąć albo pociągnąć auto??
jeśli nie ma jakiś filtrów cząstek stałych ( choć po prawdzie im też to nie szkodzi) to jaki problem?
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Brąz i czerń - wyjątkowa wersja Lexusa NX
    Lista specjalnych modeli Lexusa robi się coraz dłuższa. Po sedanie IS ze wstawkami w kolorze indygo oraz coupé LC pokrytym specjalnym, zielonym lakierem czas na wyjątkową odmianę Lexusa NX. SUV już wkrótce trafi ...

10 Mar 2012, 15:06

zabrzan13 napisał(a):heheh dobre bateria od wiertark

no już trudno, tak nas uczą na polibudzie :)
bleze
Nowicjusz

Miejscowość: Kobiór

11 Mar 2012, 17:56

Z tym uruchamianiem silnika na popych, to byłbym ostrożny - chodzi o pasek rozrządu, który może przeskoczyć i będą kłopoty. Jak aku jest padnięty, to jedynym wyjściem jest albo go naładować albo uruchomić silnik z innego akumulatora.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

11 Mar 2012, 21:11

to napisz teraz drogi moderatorze jaka jest różnica dla paska rozrządu czy koło zamachowe napędzasz przez jebnięcie z rozrusznika czy ze sprzęgła :mrgreen:
podpowiem ci dla paska rozrządu żadna, dla łańcucha też tym bardziej dla kół zębatych
następny urban legend dotyczący silnika, to samo z katalizatorem i tym podobne, jak się komuś rozrząd przestawił czy pasek urwał przy takim odpalaniu to urwał by się też przy odpalaniu z rozrusznika :mrgreen:

jeśli masz jakieś konkretne argumenty proszę przedstaw, tylko nie że Pan Ziutek mówił ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

12 Mar 2012, 10:19

p[ocieszny, drogi kolego - jak już masz odpalonego interneta, w wyszukiwarce wpisz www.google.pl, potem "wpisz odpalanie auta na popych" albo podobne hasło i masz tam czytania na cały dzień. Nie bedę tu pisał referatów, bo po co mam się powtarzać po innych. Od siebie dodam tylko, że niektórzy producenci w warunkach gwarancyjnych również zabraniają uruchamiać silnik na popych.
Jeżeli jednak nadal będziesz uważał, że wszyscy się tam mylą, to nic nie stoi na przeszkodzie, byś miał swoje zdanie i uruchamiał swój samochód jak ci się tylko podoba. Masz przecie do tego prawo :wink:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

12 Mar 2012, 11:27

mój drogi kolrego, podaj choć jedną mechaniczną różnice dla rozrządu podczas odpalania na pych i odpalania za pomocą rozrusznika, co pisza w googlach to ja wiem tylko jakoś jeszcze nie widziałem wżyciu zerwania paska przy pchaniu auta, a juz kilka lat żyje ;)
nie mówie tu o rozpędzeniu auta na maxa i strzale ze sprzęgła tylko o mormalnym odpaleniu ?
nie potrzebuje referatu wystarczy kilka sensownych słów
pocieszny
Forumowicz VIP

16 Mar 2012, 10:45

pocieszny napisał(a):tylko jakoś jeszcze nie widziałem wżyciu zerwania paska przy pchaniu auta, a juz kilka lat żyje :wink:

A ja już widziałem kilka razy i nawet wymieniałem :wink:

pocieszny napisał(a):nie mówie tu o rozpędzeniu auta na maxa i strzale ze sprzęgła tylko o mormalnym odpaleniu

Hmmmm, czegoś tu nie rozumiem chyba...Normalne odpalanie, to wg mnie odbywa się za pomocą rozrusznika, a na "pych", to trza wcisnąć sprzegło, włączyć bieg, rozpędzić autko i puścić sprzęgło...
pocieszny napisał(a):nie potrzebuje referatu wystarczy kilka sensownych słów

Tak to się nie da - trzeba rozumieć jak działa silnik w połączeniu z układem napędowym, a potem trzeba dokładnie opisać od układu napędowego aż do paska rozrządu. Może komuś będzie się chciało to opisać - mnie niestety się nie chce - nie mam na to siły.
No ale reasumując, jak napisałem - twoje autko, więc rób co i jak chcesz. Masz dwa wyjścia - albo uwierzyć temu, co jest powszechnie rozpowiedziane i stosowane, albo nie :wink:
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

16 Mar 2012, 12:31

ja wiem jak działa silnik ;) i wiem jak się odbywa napęd rozrządu podejrzewam że nawet więcej rozrządów rozkręciłem niż przeciętny zjadacz chleba w swoim życiu widział na oczy :mrgreen:
dlatego referatów nie musisz pisać ;)

nie odpala się aut na pych z innych powodów niż zerwanie rozrządu, bo taka ewentualność zachodzi w takim samym stopniu przy użyciu rozrusznika :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP