Odpalanie z włączonymi światłami czy bez

05 Mar 2009, 15:26

to odpalac na światłach czy nie?
radio gaśnie na 100% bo widze jak odpalam auto
piotrauto
Stały forumowicz

• 05 Mar 2009, 17:06

Radio i światła przygasają bo następuje spadek natezenia prądu gdyż rozrusznik pobiera ,chcesz sobie uszkodzić sprzęt w samochodzie to zapalaj ,ja w żadnym ze swoich samochodów nie mam odłaczenia prądu od odbiorników w czasie zapalania.Wez na logike to wszystko czy to jest logiczne by zapalacć na włączonych światłach czy nie! :wink: Zapalać oczywiście mozesz kto ci zabroni?
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

05 Mar 2009, 17:09

Najpierw sprawdz,czy podczas kręcenia rozrusznikiem gasną światła.Jeżeli nie gasną,to należy je wyłączać.Powód - rozrusznik podczas uruchamiania silnika pobiera bardzo duży prąd.No a alternator musi później akumulator doładować do stanu sprzed uruchamiania silnika.Jeżeli wraz z rozrusznikiem włączone będą światła,dmuchawa i inne odbiorniki,to prąd pobierany z akumulaotra będzie większy i alternator będzie potrzebował więcej czasu na doładowanie go.I zamiast oddawać cały prąd na np. dmuchawę i światła już podczas jazdy,to będzie musiał część tego prądu oddawać na doładowywanie akumulatora.A co za tym idzie,żeby akumulator się doładował,trzeba przejechać dłuższy odcinek drogi.Jeżeli alternator nie doładuje akumulatora,a podczas następnego rozruchu znowu będziesz uruchamiał silnik w ten sam sposób,to po jakimś czasie akumulatorowi braknie prądu na rozruch silnika.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

05 Mar 2009, 19:31

no to po co producent zrobil tak ze jak kluczyk mamy wyjęty to radio nie gra a jak rpzekręcimy o raz to automatyczni sie wlacza po to zeby za kazdym razem nie wiłacza i wyłączac radia, to samo jest ze światłami
    piotrauto
    Stały forumowicz

05 Mar 2009, 19:55

Radio i światła gasną Ci jak wyjmujesz kluczyk. No ale światła postojowe się świecą jak nie wyłączysz ich przełącznikiem. Jak przekręcisz raz kluczyk włącza się radio, dmuchawa, światła itd. 2raz zapłon 3raz odpalasz tak? Więc zauważ że jeśli kęci rozrusznik na 3 pozycji kluczyka to wraz z nim działają wszystkie pozostałe odbiorniki prądu. Niszczysz akumulator, żarówki, alternator, rozrusznik i nie wiadomo co jeszcze. Więc zastanów się chłopie czy przed odpaleniem auta warto wył światła i wsz. pozostałe odbiorniki prądu czy też nie. Zrobisz jak zechcesz.
    BANAN23
    Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka

05 Mar 2009, 20:37

Ja robie jak chce i nic nie wyłączam (co było włączone), odpalam sprzęt i jade :lol: Nie robie nic co przypomina start helikoptera ( dziesiątki przełaczników i parenaście procedur startu ) :D Widze że bawicie się w aptekarską dokładność . To ma jeżdzić i już . Akumulatory jakiej są jakości ( te tańsze ) na dzień dzisiejszy to chyba wszyscy wiedzą - są do d...y . Pozostaje kwiestia sprawności i kondycji motora . Jak nie odpali za dwoma - trzema obrotami wału to nie ma się co czarować - wcześniej czy póżniej i tak zajedziemy aku , bez względu czy odpalamy na światłach , czy jak wyłączymy wszystko , nawet alarm , oświetlenie wnętrza , dmuchawe , wycieraczki ....... wyłączmy jeszcze układ zapłonowy , pompe paliwa , komputer wtrysku ............a bilans energetyczny się nam poprawi :D
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Załamanie pogody za kierownicą
      Z powodu zmiany klimatu może wzrastać częstotliwość występowania ekstremalnych zjawisk pogodowych. Gwałtowne burze, ulewy czy grad – takie warunki na drodze są zagrożeniem dla kierowcy i wiążą się z koniecznością sprawnego ...
      Opel Mokka otrzymał pięć gwiazdek w testach Euro NCAP
      Niezależna organizacja konsumencka Euro NCAP (Europejski Program Oceny Nowego Pojazdu) przyznała kompaktowemu SUV-owi Mokka pięć gwiazdek. A zatem kolejne auto wyprodukowane przez Opla otrzymało od Euro NCAP najwyższą ocenę. ...

05 Mar 2009, 21:07

ja przed odpaleniem auta też nic nie wyłączam bo wyłączam wszystko jak gasze silnik i jest to kwestia przyzwyczajenia a nie aptekarskiej dokładności. Tak samo jak kwestia przyzwyczajenia zapinania pasów przed ruszeniem czy włączenie świateł w dzień (kiedyś jeżdziło się bez świateł a trzeba było zaprogramować swój mózg aby ja włączać). Mam racje czy nie?? Więc nie porównuj tego do latania helikopterem
    BANAN23
    Początkujący

05 Mar 2009, 21:44

No to masz dobre przyzwyczajenie - bawisz się przełacznikami po unieruchomieniu pojazdu . Ja jestem wygodny i tego nie robie . Wyłącznik świateł włączyłem na : stałe : już z pare lat temu i nie myśle go wyłączać - a niech tam sobie będzie włączony . Ustawodawca nałożył obowiązek jazdy na światłach przez cały rok , to niech mu tam będzie . Nie odczuwam jakoś tam z tego tytułu dyskonfortu , a i aku jakoś nadmiernie z tego tytułu nie cierpi . Wymieniam go co jakieś cztery - pięć lat . ( drugi jest ) Na przyszłą zime trzeba będzie sobie sprawić nowy . To żle czy dobrze ? Co do startu helikoptera - Budze się rano i nie wiem czy pojade raz , dwa razy , a może cztery razy !To wszystko zależy od tego co będę robić i ile klientów . Temu łożysko , nastepnemu końcówka , innemu klocki , a jescze innemu pompa wody , paski itp...... nie mam zamiaru przy każdym wyjeżdzie klikać przełącznikami - pasy zapinam !
    bonifacy
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

06 Mar 2009, 00:17

Ale przed uruchomieniem nadmierne obciążanie akumulatora może spowodować (w starszych autach i starszych akumulatorach) że akumulator padnie.
    I co wtedy.
    Wybór zależy od Ciebie :!:
    przestrzeń = wolność.
    kusygl
    Nowicjusz

Miejscowość: głuchołazy - łódź

06 Mar 2009, 00:39

Ja mam ustawione światła na ON i włączają się już przy przekręceniu kluczyka o jeden stopień, świecą się dalej jak grzeje świecę i świecą się jak zapalam motor. Tak samo razem ze światłami włącza się radio, klima.. Po zgaszeniu auta wszystko się wyłącza - włącza się tylko światła w kabinie z przodu i z tyłu.

Mam to wszystko wyłączać? Bez przesady.. jak coś padnie to się wymieni, a akumulator tak czy siak trzeba wymieniać co jakiś czas, motor mam igłę to kręci od razu nie męczy rozrusznika ani aku. Trasy robię najmniej 10km także spokojnie zdąży się doładować.

Ludzie.. bez zbędnego pedantyzmu, auto ma jeździć i dawać frajdę a nie bawić się w start samolotu.
    <b>don't stop tryin'
    one day you
    you will flyin'
    qki007
    Stały forumowicz

Zdjęcia: 9
    Miejscowość: Zamość

06 Mar 2009, 10:14

1.
    qki007 napisał(a):Ja mam ustawione światła na ON i włączają się już przy przekręceniu kluczyka o jeden stopień, świecą się dalej jak grzeje świecę i świecą się jak zapalam motor. Tak samo razem ze światłami włącza się radio, klima.. Po zgaszeniu auta wszystko się wyłącza - włącza się tylko światła w kabinie z przodu i z tyłu.

Mam to wszystko wyłączać? Bez przesady.. jak coś padnie to się wymieni, a akumulator tak czy siak trzeba wymieniać co jakiś czas, motor mam igłę to kręci od razu nie męczy rozrusznika ani aku. Trasy robię najmniej 10km także spokojnie zdąży się doładować.

Ludzie.. bez zbędnego pedantyzmu, auto ma jeździć i dawać frajdę a nie bawić się w start samolotu.

no włąśnie no to zapalac na światłach mijania czy nie?

2.
    Radio i światła gasną Ci jak wyjmujesz kluczyk. No ale światła postojowe się świecą jak nie wyłączysz ich przełącznikiem. Jak przekręcisz raz kluczyk włącza się radio, dmuchawa, światła itd. 2raz zapłon 3raz odpalasz tak? Więc zauważ że jeśli kęci rozrusznik na 3 pozycji kluczyka to wraz z nim działają wszystkie pozostałe odbiorniki prądu. Niszczysz akumulator, żarówki, alternator, rozrusznik i nie wiadomo co jeszcze. Więc zastanów się chłopie czy przed odpaleniem auta warto wył światła i wsz. pozostałe odbiorniki prądu czy też nie. Zrobisz jak zechcesz.
    co ty gadasz, u mnie jest tak ze światła mijania świcą tylko i wyłącznie jak kluczyk jest przekręcony o 2 razy i jest przełącznik nastawiony na światłą mijania, kluczyk cofnę to światła gasną i sie nie swiecą wcale, postoje tez nie,
    przekręce 1 raz to radio działa, a ja kdrugi raz to świecą światła mijania, podświetlenie tablicy, dmuchawa dziala, a trzeci raz auto odpala
    no i za kazdym razem mam to wszystko wyłaczać! chyba jestescie nie poważni!
    piotrauto
    Stały forumowicz

06 Mar 2009, 23:12

Każdy ma swoje przyzwyczajenia, rozum, auto i za własne dzięgi je naprawia. Więc po co się kłócić. Każdy niech robi jak uważa;)
    BANAN23
    Początkujący

06 Mar 2009, 23:49

Muszę sprostować swoją wypowiedź, wcześniej nie zwracałem na to uwagi ale dzisiaj zobaczyłem że po przekręceniu kluczyka na grzanie świec - świeci i gra wszystko, jednak gdy zapalam silnik światła się same wyłączają.. Także ja mam tak to rozwiązane i nie muszę nic wyłączać. Jeśli producent tak zrobił tak więc powinno się chyba gasić je samemu jeśli nie macie takiego automatu.
    <b>don't stop tryin'
    one day you
    you will flyin'
    qki007
    Stały forumowicz

07 Mar 2009, 11:47

świece tez ci sie rozgrzewają jak jest lato i 30C?
    piotrauto
    Stały forumowicz

07 Mar 2009, 15:31

piotrauto napisał(a):świece tez ci sie rozgrzewają jak jest lato i 30C?

Napisałem to "potocznie", w dieslu nie obracam kluczykiem od razu od zera do zapalenia tylko o skok - świeca znika, i dopiero zapalam.. BOSH.. :shock:
    <b>don't stop tryin'
    one day you
    you will flyin'
    qki007
    Stały forumowicz