Odpalanie z włączonymi światłami czy bez

04 Mar 2009, 19:07

czy jesli odpalam auto to trzeba zawsze światła zgasić czy mozna odpalać z właczonymi światłami mijania, jak wy robicie?
piotrauto
Stały forumowicz

• 04 Mar 2009, 19:37

Nie wiem jak inni koledzy ale ja zawsze odpalam na wyłączonych światłach.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

04 Mar 2009, 19:57

no bo jesli mam tak ze jak am włączone światłą mijania to świcą tylko przy włączonym zaplonie to mam gazic i właczac za kazdym razem światła? czy jesli będę odpalał na światłach mijania to szybko pójdzie mi akumulator?
    piotrauto
    Stały forumowicz

04 Mar 2009, 19:57

Wydaje mi się że jeśli palisz samochód na wył. światłach to lepiej jest i dla rozrusznika bo dostaje odpowiedni pobór prądu i mocy no i akumulator na pewno dłużej wytrzyma. Ale to tylko moje zdanie. Ja pale zawsze na wył. światłach
    BANAN23
    Początkujący

Miejscowość: Jabłonna Lacka

04 Mar 2009, 20:07

Przedewszystkim jak masz włączone światła mijania to i postojówki są na tym samym włączniku więc jak nie wyłączysz świateł to albo zadziała brzęczyk albo rozładuje ci się szybko aku. jak zgasisz silnik i wyjdziesz z samochodu.
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Rok produkcji: 2002

04 Mar 2009, 20:13

osobiscie uwazam ze to skraca zycie zarowek bo jednak jest skok napiecia wiec pale bez w starym aucie ,w nowym zapalaja mi sie dopiero po uruchomieniu silnika
    artekk
    Początkujący

Miejscowość: k-kozle

04 Mar 2009, 22:37

Oczywiście że to skraca życie i rozrusznika,żarowek i samego akumulatora.Producenci sprzetu samochodowego nie zalecają np.zapalania samochodu gdy odtwarzacz jest włączony,grozi to uszkodzeniem np.lasera!Wiec wniosek jest taki ,to jest szkodliwe.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

04 Mar 2009, 23:05

Koledzy mają racje .
    Uruchamiaj motor przy wył swiatłach i wszytkich urzadzeniach które pobierają prąd.
    zysiu
    Nowicjusz

05 Mar 2009, 00:00

Oczywiście że przy uruchominiu wyłączamy wszystko.
    W zimie przed rozruchem na 10 sekund powinno się włączyć światła żeby pobudzić akumulator ale tyko w zimie.
    przestrzeń = wolność.
    kusygl
    Nowicjusz

Miejscowość: głuchołazy - łódź

05 Mar 2009, 08:33

Przedewszystkim jak masz włączone światła mijania to i postojówki są na tym samym włączniku więc jak nie wyłączysz świateł to albo zadziała brzęczyk albo rozładuje ci się szybko aku. jak zgasisz silnik i wyjdziesz z samochodu.

u mnie niema żadnego brzęczyku jak dam na mijania to tylko świecą przy właczonym zaplonie jak kluczyk wyjmę to gasną i ja myslalem ze producent tak zrobil zeby właczyc raz światła mijania i juz nigdy tego nie dotykać, wiec mówicie zeby nie odpalac na światłach mijania? a na wlaczonym radiu moge? też nie? a na dmuchawie? przeciez jak sie odpala to dmuchawa tez jest włączona
    piotrauto
    Stały forumowicz

05 Mar 2009, 08:40

Sądzę ,że to nie ma znaczenia,że masz włączone światła w czasie przekręcania kluczyka w stacyjce...
    Przecież większośc aut podczas przekręcania kluczyka wyłącza automatycznie na ten czas wszystkie zródła poboru prądu,w tym światła. :)
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback

05 Mar 2009, 11:20

Tak ale chyba od niedawna i to chyba tylko w samochodach przeznaczonych na rynek skandynawski,światła włączają się automatycznie w chwile po uruchomieniu silnika.Piotr jesli zostawiasz dmuchawe włączoną to przy uruchamianiu silnika ona pracuje czyli prad na rozruszniku będzie mniejszy zastanow się po co masz uruchamiać silnik na właczonych swiatłach czy uruchomionej dmuchawie.Ty jeszcze jedno musisz wziać pod uwagę o czym nie wiesz.Alternator należy obciązać wtedy gdy osiągnie temperaturę roboczą,najlepiej jest włączyć odbiorniki prądu po jakims czasie po uruchomieniu,przedłużysz tym żywotnośc alternatora przede wszystkim i unikniesz niespodziewanej awarii.Ja zawsze tak robię od 300kkm i nigdy nie miałem awarii samego alternatora,wymieniałem tylko szczotki,diody nigdy mnie nie zawiodły,regulator napiecia tez nigdy mi nie nawalił.Niedawno zrobiłem całkowitą regenerację z wymianą komutatora,diody pozostały stare.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

05 Mar 2009, 11:31

PhantomASA1 no cośty a jak robie trasy 2km po mieście to nawet radia nie moge posłuchac i sie ogrzać?
    Twoim zdaniem trzeba wszystko wyłaczyć i dopiero po np 10km włączyc dmuchawe, radio itp?
    ja tak robie z wygody wyłącznie tz światla ustawilem na mijania i juz tego przełącznika nie dotykam i sie pytam czy nadal tak robić, tz właczac silnik na światłach czy lepiej za kazdym razem włączac i wyłaczac, radia i dmuchawy nie zamirzam wyłaczać w przypadku rozruchu silnika
    piotrauto
    Stały forumowicz

05 Mar 2009, 14:36

Piotr nie,alternator uzyskuje temperaturę robocza dosyć szybko,dmuchawę i światła włączaj najpózniej jak to jest możliwe,gdy zapalisz silnik ruszaj,pamietaj tez żeby dmuchawę nastawić na zimny nawiew gdyż jeśli nastawisz od razu na gorący silnik wolniej ci się nagrzeje a to jest szkodliwe,zwłaszcza zimą.Ty jesli jeżdzisz na tak krótkich trasach to musisz częściej doladowywać akumulator i lać olej odpowiedni który smaruje od razu ,nawet gdy jest zimny.Nie wszystkie oleje mają te właściwosci ,smarują optymalnie dopiero po nagrzaniu.
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

05 Mar 2009, 14:46

Ludzie...Prawie w każdym aucie i to od lat nastu jest tak,że w chwili przekręcania kluczyka gasną światła mijania,dmuchawa i np.radio...
    Obojętnie jakie masz auto czy to stara Astra,czy CC jak zapalisz światła mijania i spróbujesz przekręcic kluczyk w stacyjce,to na ten czas te światła nie będą się palic... 8)
    artur73
    Moderator - Jakie auto kupić?
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
    Miejscowość: POZNAŃ
    Prawo jazdy: 02 10 1991
    Przebieg/rok: 25tys. km
    Auto: Renault
    Silnik: 1,6 110KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Hatchback