Odpoczynek a czas gotowosci (POA)

09 Paź 2009, 11:41

Koledzy .Pytanko za sto punktow.
Po pieciu godzinach pracy (jazda 3 h i mlotki 2 godziny) podstawiam sie pod rozladunek.Dostaje informacje ze potrwa to min 2 h wiec skok na wyrko ,gazetka -czysty relax.Wciskam P.O.A.ja czyli kwadracik -czas gotowosci (firma nie placi za odpoczynek wiec nie wciskam lozka,wymaga natomiast uzywania czasu gotowosci).Tacho czas gotowosci traktuje (i tak jest na wyswietlaczu na desce np w Volvie)jako odpoczynek i po 45' zeruje czas jazdy. Po 2 godzinach jestem rozladowany i dwie godziny jazdy powrot na baze.
Na bazie dostaje zj......y ze:
1))Po szeciu godzinach pracy powinienem wziac 30' przerwy -to jest akurat gdy leze w kabinie a tachograf pokazuje piktogram pauzy.
2))Ze po 4h30' jazdy powinienem zrobic przerwe -gdzie tachograf automatycznie zzerowal czas jazdy i 2 h czsu gotowosci potraktowal jako przerwe .
W firmie maja jednak inny program do szczytywania kart ,ktory pokazuje wykroczenia w w/w przypadkach.
Kto ma racje?
Jezeli ja to odzyskam pare zl.
Jezeli oni to dlaczego tachograf w aucie wprowadza w blad?
M1CLAY19
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

08 Lis 2009, 09:23

kolego komputer w aucie moze nie byc dostosowany do aktualnych przepisow, w razie kontroni itd moze nie uznac twoich argumentow
"Są dwie naprawdę bezgraniczne rzeczy - Wszechświat i ludzka głupota" A. Einstein
godfather78
Aktywny

Miejscowość: swarzędz
Prawo jazdy: 0- 0-1996
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: octavia II
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Europejski Program PHEV Toyoty
    Toyota rozpoczęła projekt Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV) w roku 2007. W 2008 r. przeprowadzono próby drogowe prototypowych pojazdów we Francji i Wielkiej Brytanii. W roku 2010 w ramach drugiej fazy projektu ...
    Miejski środek transportu nowy skuter BMW C evolution
    Pojawienie się skutera C evolution oznacza początek nowego rozdziału w segmencie miejskich środków transportu BMW Motorrad. Oba maksiskutery napędzane konwencjonalnymi silnikami - C 600 Sport i C 650 GT – odniosły ...