Odpowiednia cena Golfa 4

13 Wrz 2019, 13:28

chciałem mały samochód i decyzja siłą rzeczy przez mój budżet (7tyś) padła na golfa 4.
Dzisiaj oglądałem samochód z osobą która się zna i chcę go trochę opisać by dać światło na moje pytanie
-ogólnie silnik 1.4 16v , technicznie samochód chodzi naprawdę przyjemnie i jest dość zrywny , silnik w miarę cichy ale zaczyna być słychać przy lekkim wciśnięciu pedału gazu
-z elektryki tylko klima , brak centralnego zamka i innych udogodnień
-w śrdoku tapicerka jest ok ale deska rozdzielcza dla mnie wygląda strasznie , wszystko powycierane , w większości gołe wystarte plastiki i wirujące we wszystkie strony kratki od wylotu powietrza
-lekka ale widoczna rdza na prawym progu i rogu prawych drzwiach pasazera (widać że ktoś zachaczył drzwiami przy wysiadaniu i wzięła się za to rdza)

PS. zapomniałem że plastiki w środku skrzypią strasznie nawet przy głębszych zakrętach słyszeć jak deska rozdzielcza wydaje odgłosy skrzypienia a tym bardziej gdy chwyta się/przyciska coś ręką

I tutaj pytanie ile taki golf jest realnie wart , na pierwszy rzut oka mechanicznie ok ale wizualnie glównie deska rozdzielcza koszmar
wystawiony jest za 5500 ale ze sprzedawcą o samej cenie jeszcze nie rozmawiałem bo tylko chciałem go sprawdzić a jutro sprawdzam jeszcze 1.9 tdi
PtaQu
Początkujący

0

13 Wrz 2019, 13:50

Nie wiemy który to rok jaki ma przebieg. ogólnie z tego co piszesz nie jest w najlepszym stanie więc cena powinna być niższa niż średnia w ogłoszeniach za auto z tego roku.

To taka odpowiedź ogólna bo nie widzimy samochodu.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
0

13 Wrz 2019, 13:54

Rok 2000 , przebieg prawie 200tyś . No tak jak mówię mnie głównie odstrasza stan deski rozdzielczej i skrzypienie plastików bo śladowe ilości rdzy mogę przeboleć (chyba)
PtaQu
Początkujący

0

13 Wrz 2019, 14:24

PtaQu napisał(a):odstrasza stan deski rozdzielczej i skrzypienie plastików

Norma w niemal każdym Golfie IV ale w 200tysięcy bym nie wierzył..

PtaQu napisał(a):silnik 1.4 16v , technicznie samochód chodzi naprawdę przyjemnie i jest dość zrywny , silnik w miarę cichy ale zaczyna być słychać przy lekkim wciśnięciu pedału gazu

Po mieście owszem ale jedż tym w trasę.. już tak kolorowo nie będzie..

Masz jakiś link do ogłoszenia?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

13 Wrz 2019, 15:21

Ogłoszenie lokalne bez żadnych informacji tyle co podany przebieg i rocznik więc tutaj nie pomogę podając link.
Nie mogę znaleźć znaleźć żadnego zdjęcia na internecie do porównania ale z tego co widziałem to plastiki które powinny być czarne/siwe miały już inny kolor i skrzypiały nawet przy małym nacisku

Jutro tak jak mówiłem jadę zobaczyć innego tylko że w dieslu i jeżeli wnętrze też będzie tak przerobione to znaczy że to norma i będę się męczył z skrzypiącym benzyniakiem
PtaQu
Początkujący

0

13 Wrz 2019, 17:55

PtaQu napisał(a):będę się męczył z skrzypiącym benzyniakiem
tak ciężko wg Ciebie pokręcić śrubokrętem krzyżakowym albo torx-em żeby poodkręcać, powymieniać?

Moim zdaniem wszystko ok, jak mechanicznie spoko to możesz brać za 5 tys, 3 plastiki na krzyż wymienić to nie jest majątek, nawet w Golfie V czy VI trzeszczą czy u mnie nieraz w Scirocco
Natomiast silnik wybrałbym inny - najlepiej 1,6

Jedynie ta rdza ale nie widać zdjęć więc ciężko coś doradzić.
Pionek
Stały forumowicz

Auto: Honda Accord / VW Scirocco
Silnik: 1,4 TSI 122@150
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
0

13 Wrz 2019, 19:38

mało widać ale da się zauwarzyć jak plastik jest podrapany i odpada czy też jest wytarty aż do białego koloru

PS dodam że mój brat ma seata toledo w tym samym roczniku i ma go +/- 5 lat a śrdoek wygląda jak nowy , przetarcia tylko na rączce od strony kierowcy a tak to wszystko błyszczy , plastiki itp jak nowe
PtaQu
Początkujący

0

13 Wrz 2019, 21:58

Jak tak Ci zależy na wnętrzu ładnym to szukaj innych aut, najlepiej segment niżej, dużo młodszych i PL salon z prostymi benzynami.
Wg mnie to wnętrze tragicznie nie wygląda wcale, kwestia pobawienia się, wymiany itd.
Ale masz dziwne podejście bo co byś zrobił jakbyś miał komplet opon do wymiany i np tarcze/klocki? z 1500 do włożenia.
A tutaj poszukasz na aukcjach plastiki i sobie wymienisz, uszczelnisz, wszystko będzie ok, wg mnie przesadzasz
To nie jest nowe auto i nie kosztuje 55 tys tylko 5..

Apropo Seata to brat jest 1 wł? może handlarz powymieniał przed sprzedażą? Jakie pochodzenie auta?

P.S.
tu masz uchwyt na kubki:
[link do oferty na Allegro wygasł]
tu masz konsolę

tu masz popielniczkę:

itd..
Pionek
Stały forumowicz

0

13 Wrz 2019, 22:10

To prawda można to wymienić ale rzecz w tym że tych pierdółek do zrobienia jest masa , centralnego brak , kluczyk ciężko się przekręca przy zamykaniu/otwieraniu , te rzeczy do wymiany jeżeli mają ładnie wyglądać , cała deska od strony pasażera do odnowienia bo cała porysowana jakby ktoś jeździł po tym paznokciami 24/7 i koniec końców wychodzi masa rzeczy czasu a problem polega na tym że stan techniczny wygląda dobrze ale wcale nie musi taki być bo skoro ktoś nawet o wnętrze nie umiał zadbać a wręcz je katował to może i reszta być dojechana bo mimo że pierwsza jazda była przyjemna to ciężko stwierdzić po kilku minutach że auto technicznie jest bomba

A problem polega na tym że samochodu potrzebuje dość szybko a ofert mało a wręcz zero
PtaQu
Początkujący

0

13 Wrz 2019, 22:21

To może zamiast Golfa IV, szukaj Astry G?
sporo jest z PL salonu i młodsze będą, a 1,4 90 konne jedzie lepiej niż 1,4 w golfie
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (tylko ta bez klimy..)

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Pionek
Stały forumowicz

0

13 Wrz 2019, 22:23

Dzięki pionek ale nie chce astry g
PtaQu
Początkujący

0

13 Wrz 2019, 22:47

To daruj sobie tego Golfa jak Cię tam większość rzeczy wnerwia..
Skąd jesteś i jaki masz budżet to coś się poszuka..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
0

13 Wrz 2019, 22:52

Okolice Łomży , 6000zl max i interesuje mnie tylko hatchback że względu że to będzie pierwszy samochód więc chce coś mniejszego ale też bez przesady bo małej popierdułki też bym nie chciał , mocy dużo mieć nie musi ale żeby dało się tym wyprzedzać bo będę jeździł poza miastem
PtaQu
Początkujący

0

13 Wrz 2019, 23:24

Golf 4 to w większości przypadków padliny więc nie dziwie się ze tak auto wygląda, szukałem z kuzynostwem jakiś czas temu, jest źle a nawet bardzo źle, przeciętne 1,9 tdi ma 400 tys przejechane i tam inaczej nie może być niż tak jak u kolegi na tych zdjęciach w tym egzemplarzu
Także nie polecam tego auta, takiego zdrowego jak sobie życzysz raczej nie znajdziesz, chyba że jakaś bieda z polskiego salonu za chore kwoty.

I to Ci mówię ja - obejrzałem ok 12-13 egzemplarzy Golfów i Audi A3, po prostu masakra
Kafarr
Początkujący

Prawo jazdy: 17 06 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Ford Focus mk2
0

14 Wrz 2019, 05:35

Problem w tym że innej opcji nie mam bo w pobliżu innego małego samochodu nie znajdę
PtaQu
Początkujący

0