WRX jest świetny, sam jestem właścicielem Imprezy z tym silnikiem, tylko bez turbo. Ale za 33000 na pewno nie kupisz porządnego WRX-a, z trudem może znajdzie się jakieś zadbane 2.0 B4 160 KM z tego rocznika, ale na 230 kucy szykuj przynajmniej 35-36k.
Druga rzecz to koszty eksploatacji: są niższe niż w przypadku STi, ale i tak z kosmosu. Do mojego sprzęgło razem z wymianą prawie 2k zł poza ASO (a trzeba je wymieniać dość często), w serwisie klientów mają za milionerów. Znam osobiście kilku innych "imprezowiczów" ze starszymi autami i też narzekają na koszty utrzymania. Spalanie: u mnie około 17 l LPG w mieście, około 13-14 poza (fakt że styl jazdy mam dość agresywny).
I jak dla mnie, to kombi wygląda znacznie lepiej niż sedan. W ogóle: niech ktoś mi wskaże ładniejsze kompaktowe kombi. Nie znam.
A Volvo: hehe, niedawno też kupiłem S80 R6 2.9 (bez turbo) i jestem bardzo zadowolony- najlepsze jest wyciszenie wnętrza (może jestem zboczony na tym punkcie, ale Subarak przy 160-180 klekocze prawie jak wóz drabiniasty
(waga piórkowa+sztywne zawieszenie), a w Volvo rozmawiasz nie podnosząc głosu, nawet nie orientujesz się jak szybko jedziesz. Ale 2.5 R 300 KM to klasa sama dla siebie. No i te fotele otulające ciało.. chyba najlepsze auto tej firmy od czasu 850 R aż dotąd. Zdecydowanie polecam: osiągi podchodzą prawie pod BMW M3