Odsprzedaż sprowadzonego samochodu a US

21 Lis 2017, 13:31

Witam. Mam kilka pytań odnośnie sprowadzonego auta z zagranicy oraz procedurze opłat w Polsce. Byłem w Szwecji i zakupiłem auto dla siebie, mam umowę polsko-szwecką na auto i kwotę 25000zł. Od 3 dni auto jest w Polsce. Wczoraj zapłaciłem akcyzę oraz zrobiłem niezbędne tłumaczenia, przegląd. Czy w chwili obecnej mogę sprzedać ten samochód mojemu sąsiadowi na umowę kupna-sprzedaży samochodu? Będzie on mógł zarejestrować samochód na swoje dane skoro akcyzę ja zapłaciłem? Czy w wydziale komunikacji nie będzie miał problemów jeśli będzie miał dwie umowy tj. umowa ze szwedem i mną (dwujęzyczna) oraz polską umowę między mną a nim? Na umowie będzie ta sama kwota sprzedaży co ja kupiłem auto w Szwecji czyli 25000zł, czy ja muszę odprowadzać jakiś podatek oraz zgłaszać coś w Urzędzie Skarbowym? Wiem że jakieś 2% się opłaca jak w pl zarejestruje auto no ale ja nie będę na siebie rejestrować tylko sąsiad a mój zakup był za granicą. Początkowo auto miało być dla mnie, ale rozmyśliłem się i chce je kupić ode mnie mój sąsiad.
koczkodan2017
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 10 1932
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Audi
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Lis 2017, 18:47

koczkodan2017 napisał(a):Czy w chwili obecnej mogę sprzedać ten samochód mojemu sąsiadowi na umowę kupna-sprzedaży samochodu?
A kto Ci moze zabronic ....To jest Twoja własnośc i mozesz zrobic z nią ci chcesz...
koczkodan2017 napisał(a):Będzie on mógł zarejestrować samochód na swoje dane skoro akcyzę ja zapłaciłem?
Tak...Sprowadzający pojazd z zagranicy zobowiazany jest zapłacic akcyzę..
koczkodan2017 napisał(a):Czy w wydziale komunikacji nie będzie miał problemów jeśli będzie miał dwie umowy tj. umowa ze szwedem i mną (dwujęzyczna) oraz polską umowę między mną a nim?
Nie...
koczkodan2017 napisał(a):czy ja muszę odprowadzać jakiś podatek oraz zgłaszać coś w Urzędzie Skarbowym?
US musisz i tak zaliczyc /ale nie jestem tego calkowicie pewny/... :P Natomiast nowy własciciel pojazdu musi zaliczyć azymut do US i oplacic2% od tzw.wzbogacenia...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

21 Lis 2017, 19:16

Ok, dziękuję za info, pozostaje tylko kwestia kiedy i co ja mam opłacić w Urzędzie skarbowym, tak aby mieć święty spokój, żeby nic mi za jakiś czas do zapłaty nie przyszło.
koczkodan2017
Nowicjusz

Prawo jazdy: 18 10 1932
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Audi
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010