Odstąpienie od umowy kupna - co zrobić

24 Wrz 2023, 18:37

Potrzebuję porady w zakresie kupna/sprzedaży auta.
Sprzedałam auto kuzynowi, zgłosiłam zbycie w urzędzie rodzinnym oddalonym o ok. 500 km i zgłosiłam zbycie oc u ubezpieczyciela (miało to miejsce we wtorek).

Pytanie brzmi czy mogę to wszytko cofnąć? Kuzyn nie chce tego auta i ja się na to zgadzam.
Nie wiem jak się za to zabrać.
Ubezpieczyciel ergo Hestia już rozliczyła polisę (chciałabym wrócić do kontynuacji starej)
A urząd ma wniosek wysyłany (nie chciałabym musieć jechać do urzędu, dać się to załatwić online?).
Kenzi
Obserwowany

24 Wrz 2023, 20:17

Można w WK złożyć wniosek o anulowanie rejestracji wraz z oświadczeniem obu stron o anulowaniu umowy. I na podstawie tego wniosku WK może anulować przerejestrowanie pojazdu. Wszystkiego dowiesz się dzwoniąc do WK. Tak samo jest z ubezpieczeniem - najlepiej zadzwonić i zapytać u źródła i oni pokierują co zrobić i co wysłać do nich.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

25 Wrz 2023, 09:06

pozatym w rodzinie się interesów nie robi :lol:

można to odkręcić w WK wniosek się składa

pozatym trzeba jeszcze rozwiazać kwestie z PCC

i też da się to zrobić.

u mnie w firmie takimi sprawami się prawnik zajmuje :lol:

i przyszłościowo żadnym kuzynom, ciotkom, wujkom auta się nie sprzedaje...bo później będą dzwonić i rościć...a nie daj boże jakby się coś zepsuło :lol: to jesteś z automatu oszustką, złodziejką i wydziedziczą Cię z rodziny :lol:
toyman40
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus GX 460 - bezpieczny i bardziej terenowy
    To już koniec plotek. Lexus zaprezentował właśnie odświeżony model GX 460. Zmiany nie są rewolucyjne, ale wyraźnie widoczne - samochód otrzymał nową stylistykę przodu, systemy bezpieczeństwa czynnego Lexus Safety System ...