Odszkodowanie OC

14 Paź 2016, 18:08

Witam!
Posiadam OC z PZU. W stałem się poszkodowanym w kolizji, kobieta uderzyła w mój samochód. Posiada ona OC z TUZ. I teraz pytanie czy dobrze zrobiłem: zgłosiłem szkodę z jej winy u swojego ubezpieczyciela, czyli w PZU ( oni załatwiają to jakoś z TUZem ponoć). Dzwonili do mnie dzisiaj z PZU z pytaniem czy akceptuje dokumentację którą wysłali mi na emaila, zaakceptowałem. Teraz czekam na kontakt z rzeczoznawcą. Po tym fakcie dowiedziałem się, że powinienem zgłosić szkodę w TUZie czyli tamgdzie kobieta mia ubezpieczony samochód. Teraz mam wątpliwości czy dobrze zrobiłem i czy na tym nie stracę.
Dodam, że w samochodzie mam uszkodzone drzwi lewe przednie i tylne oraz nie wielką część błotnika ( VW POLO 9N).
Jeżeli wszystko dobrze załatwiłem to przy rzeczoznawcy wybieram w jaki sposób naprawiam samochód, tzn czy przez warsztat czy we własnym zakresie? A jeżeli wycenią mi samochód że nie starczy mi na naprawę to już nie będę mógł zrobić tej naprawy przez warsztat.
Jestem zielony w tym temacie proszę o pomoc i z góry dziękuję.
polaczek234
Nowicjusz

Auto: VW POLO 9n

17 Paź 2016, 11:11

Witam
Jak najbardziej miał Pan możliwość zgłosić szkodę w PZU w ramach bezpośredniej likwidacji szkody. PZU po zakończonej likwidacji rozliczy się z TUZ- tylko proszę pamiętać, aby podać dane polisy sprawcy zdarzenia. Procedura likwidacji szkody będzie wyglądała tak samo jak w TUZie z tą jednak różnicą, że PZU pracuje sprawniej niż TUZ.
Co do ustalenia kosztów naprawy, to zawsze ma Pan możliwość wnieść o ponowne oględziny (jeżeli TU np. nie uwzględni wszystkich uszkodzeń), przedstawić FV za naprawę (zakresem zgodne z kosztorysem) jeżeli koszty wyją większe niż odszkodowanie. Warto jednak zwrócić uwagę czy koszty naprawy nie przewyższą wartości pojazdu, ponieważ wówczas zaszłaby szkoda całkowita.
Jeżeli będzie miał Pan więcej problemów z odszkodowaniem za naprawę pojazdu, proszę napisać, ponieważ zajmuję się bezpłatną weryfikacją kosztorysów i jeżeli odszkodowanie jest zaniżone dodatkowo firma dla której pracuję może dopłacić do już uzyskanego odszkodowania.

Pozdrawiam!
CLSszkody
Nowicjusz

Auto: Skoda Octavia

17 Paź 2016, 11:16

PZU jest w systemie Bezpośredniej Likwidacji Szkód. Dodatkowo w PZU BLS działa nawet wtedy, kiedy ubezpieczyciel sprawcy nie jest w tym systemie (jak w przypadku TUZ).

Oznacza to, że jeżeli ubezpieczony w PZU ma szkodę nie ze swojej winy, może ją zgłosić w PZU. Rozumiem, że podałeś PZU numer polisy sprawcy?
Jeśli tak to PZU zajmie się likwidacją szkody, wypłaci Ci odszkodowanie, a potem oczywiście zwróci się do TUZ o zwrot pieniędzy. Ty nie musisz się tym jednak przejmować.

Teraz tak, do czasu wizyty rzeczoznawcy nie naprawiaj nic w samochodzie. Rzeczoznawca wyceni szkodę i teraz możesz podjąć decyzję. Albo bierzesz te pieniądze i sam zajmujesz się naprawą samochodu albo decydujesz się na wariant serwisowy. Pamiętaj, że jeśli zdecydujesz się na wzięcie pieniędzy, to sprawdź dokładnie wycenę rzeczoznawcy (np. czy uwzględniono cenę oryginalnych części zamiennych, czy uwzględniono VAT w cenie, czy przyjęto odpowiednią wartość rynkową samochodu).
Ubea
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Auto: Opel Astra
Paliwo: Benzyna

19 Paź 2016, 08:37

@Ubea dzięki :)

Właśnie dzisiaj przyjeżdża rzeczoznawca.
polaczek234
Nowicjusz

19 Paź 2016, 19:47

Teraz pytanie, która kwota zostanie przelana na moje konto, kwota naprawy łącznie brutto czy netto?
[link wygasł]
polaczek234
Nowicjusz

20 Paź 2016, 10:52

Jeżeli pojazd jest użytkowany w ramach prowadzonej działalności gospodarczej wówczas otrzyma Pan odszkodowanie w kwocie netto. Jeżeli jednak jest to pojazd prywatny, to odszkodowanie wypłacane jest w kwocie brutto.
Widzę już jednak, że odszkodowanie zostało zaniżone. Proponuję przesłać do mnie pełny kosztorys, a bezpłatnie zweryfikuję Panu prawidłowość wykonania kosztorysu. Bardzo możliwe, że należy się Panu dopłata do odszkodowania.

Pozdrawiam!
CLSszkody
Nowicjusz

Auto: Skoda Octavia
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa fabryka Audi w meksykańskim San José Chiapa
    Budując nowy zakład produkcyjny w meksykańskiej miejscowości San José Chiapa, Audi jeszcze bardziej wzmacnia pnącą się w górę sprzedaż na rynku północnoamerykańskim. Położenie kamienia węgielnego w stanie ...

26 Lip 2017, 22:57

Osobiście polecam firmę ( reklama ) Wystarczy wysłać im kosztorys sprawy poprzez formularz na stronie. Zweryfikują go i przedstawią propozycję dopłaty. Jeżeli je zaakceptujesz otrzymasz dopłatę do odszkodowania, a firma przejmuje sprawę. Ja w ten sposób dostałem dodatkowe 1000 zł.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 14 Sie 2017, 08:51, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
mwesolowski
Nowicjusz

Prawo jazdy: 09 10 2001
Auto: Skoda Octavia II
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2010

29 Sie 2017, 12:54

Witam,
ja ostatnio (jakieś 3 miesiące) miałem problem z zaniżonym odszkodowaniem. Zgłosiłem się do firmy (reklama) Bardzo sprawne załatwienie formalności, pieniądze dostałem z góry, w przeciągu tygodnia. Wszystkim się zajęli. Naprawdę polecam
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 31 Sie 2017, 10:39, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
AndrZ
Nowicjusz

Auto: Audi A6

26 Cze 2018, 10:03

jeśli odszkodowanie jest zaniżone można na początek samodzielnie pisać odwołania, jeśli to nie przynosi rezultatu pozostaje droga sądowa lub skorzystanie z dopłaty do odszkodowania, gdzie sprzedaje się zaniżoną część odszkodowania a firma sama dochodzi roszczeń
altisszkody
Obserwowany

Prawo jazdy: 03 05 1976
Auto: Civic