Odwołanie się od mandatu

29 Cze 2009, 12:19

Witam

Chcę poprosić Was o pomoc/poradę gdyż dwa dni temu pojechałem samochodem do Warszawy i dostałem mandat od straży miejskiej. Mieszkam 150 km od Warszawy. Rzadko tam bywam dlatego nie znam dróg i nieco zbłądziłem. Niefartownie skręciłem na odcinek ok 200m drogi która ma ograniczony ruch do taxówek, pojazdów uprzywilejowanych, autobusów i pojazdów skręcających do wyznaczonych posesji. Nie było zakazu skrętu w prawo więc jechałem zgodnie z przepisami. Co się okazało zaraz po skręcie stał znak informujący o ograniczeniu ruchu którego nie zauważyłem ponieważ tablicą informującą stał równolegle do kierunku jazdy. Przyjąłem mandat myśląc iż rzeczywiście go przeoczyłem. Nie byłem jedynym gdyż ruch był duży i cały czas inni kierowcy także byli zatrzymywani. Mandat dostałem w wysokości 500 zł i 5 pkt. - strasznie wysoki zważywszy na okoliczności.

Czy mogę napisać odwołanie od tego mandatu? Jeśli tak to do kogo mam je skierować i co w nim zawrzeć? Prosić o umorzenie czy zmniejszenie wysokości kary?

Zależy mi na tym ponieważ jest to dla mnie bardzo obciążający wydatek.

Dziękuję za wszelką pomoc
faworek
Nowicjusz

Miejscowość: z domu

29 Cze 2009, 12:32

na mandacie masz napisane czy możesz się od tego odwołać - wydaje mi się, że będzie trudno - w końcu go przyjąłeś czyli zgodziłeś się z tym za co Cię ukarali.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

29 Cze 2009, 13:12

Możesz się powoływać na źle ustawiony znak. Jeżeli tablica była przestawiona i była równolegle do drogi (a nie prostopadle), to mogłeś jej nie zauważyć.

Do tego potrzebujesz najlepiej jakiegoś świadka, oraz kilku zdjęć, które pokazują, że tego i tego dnia tablica jest przekrzywiona.

Jeżeli nie masz zdjęć, przyjąłeś mandat, to masz 7 dni na odwołanie się od mandatu, ale wątpię, czy coś Ci to da.

A tak między nami, to tylko dowodzi, że straż miejska potrafi karać tylko za głupoty i to aż takim wysokim mandatem!!! Jak Ci ukradną radio z samochodu, wybiją szybę, złamią lusterko, to panowie przyjadą, pogapią się i pojadą, no bo gdzie oni niby mają tego szukać? Patałachy! :evil:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

29 Cze 2009, 14:35

jak dostajesz mandat to pytają się czy go przyjmujesz czy chcesz się od niego odwołać. jak się chcesz od niego odwołać to oni powinni ci udzielić informacji na ten temat. a jeśli przeoczyłeś punkt zaczepienia, że jest źle postawiony znak to sprawdź na mandacie czy możesz się od niego odwołać. a gdzie iść dalej z tym to nie wiem. ale organy władzy w Polsce są coraz bardziej beznadziejnie, oni zawsze się wytłumaczą ^.^ więc nie ma co ...
Jeśli umrę to z satysfakcją, że robiłem to co kochałem - Samochody.
sojer126
Nowicjusz

Miejscowość: Jastrzębie Zdrój

29 Cze 2009, 21:44

Tylko że policja nie pyta czy chcę się odwołać. Po prostu jeśli nie przyjmę mandatu to kierują sprawę do sądu. Zdjęć nie mam bo nie miałem czym zrobić. Świadkowie? Miełem dwoje pasażerów poza tym każdy spoza Wawy tam wjeżdżał. Strasznie można to przeoczyć. Na znaku jest napisane że nie dotyczy posesji nr xxx. Skąd miałem teoretycznie wiedzieć gdzie jest ta posesja? Teraz domyślam się że w połowie 200m odcinka. Więc to nie do końca fair. Zamiast non stop zatrzymywać zagubionych kierowców to by zrobili wyraźny komunikat. Nawet jeśli ten znak byłby odwrócony normalnie to łatwo go przeoczyć gdyż stoi wśród reklam od razu po skręcie.
Teoretycznie jeśli bym go zobaczył to musiałbym tyłować co już jest problemem w tym miejscu.
500 zł i 5pkt za takie coś? Nie stwarzałem zagrożenia. Opuściłbym ulicę w 1min nie czyniąc zamieszania. Stają tam specjalnie bo mają non stop łapankę.

Spróbuję się odwołać. Do kogo mam to wysłać i co najlepiej napisać a czego nie? Napiszcie proszę jakieś rady.

Pozdrawiam
faworek
Nowicjusz

Miejscowość: z domu

30 Cze 2009, 23:27

Jaki znak o ograniczeniu ruchu ?? Zakaz wjazdu ? Z tego co pamietam to straz moze zatrzymywac tylko jak sie jedzie pod prad... Czy oni w ogole maja prawo dawac mandaty za takie cos ??
DUCATI
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW i8 hybrid - 4,4 sek., 326 KM
    To czteromiejscowe coupe zwraca na siebie uwagę unikalnym stylem, który - pomimo iż prototyp pokazano w 2009 roku – ani trochę się nie zestarzał. Niezmiennie przyciąga spojrzenia odważnie nakreślonymi, fantazyjnymi, ...

01 Lip 2009, 22:38

Podejrzewam,że był to znak B1 - zakaz ruchu w obu kierunkach razem z tabliczką " nie dotyczy..."?W tym przypadku Straż Miejska może zatrzymać pojazd i sprawdzić,czy kierowca ma stosowne uprawniena na jazdę po takiej drodze np. karta osoby niepełnosprawnej,upoważnienie prezydenta miasta itd.
Określa to Dz.U.2003.14.144 (R) Kontrola ruchu drogowego.
Załącznik nr 5 WZÓR UPOWAŻNIENIA DO WYKONYWANIA KONTROLI RUCHU DROGOWEGO

Niniejszy dokument uprawnia umundurowanych strażników straży gminnych (miejskich) do wykonywania kontroli ruchu drogowego wobec:

1) kierujących pojazdami niestosujących się do zakazu ruchu w obu kierunkach;
2) uczestników ruchu naruszających przepisy ustawy - Prawo o ruchu drogowym o:
a) zatrzymaniu i postoju pojazdów,
b) ruchu motorowerów, rowerów, pojazdów zaprzęgowych oraz o jeździe wierzchem lub pędzeniu zwierząt,
c) ruchu pieszych
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Lip 2009, 22:42

To moze zmienili przepisy... jak zwykle na glupsze...
DUCATI
Początkujący

02 Lip 2009, 08:57

Przepisy owszem,zmienili,ale ten przepis akurat był cały czas.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000