Odziedziczenie samochodu

27 Gru 2010, 21:07

Kilka dni temu na wigilii moja prababcia powiedziała że może mi dać FORDA SIERRE II 2.0CLX SEDAN + HAK na chwilę obecną wiem że auto nie jest jakieś super zadbane i wartościowe ale wciąż jeździ i pali, a ponadto ma napęd na tylną oś i stąd moja chęć na nie :D

Mam działkę kilka metrów od lasu i miałbym zamiar tam zostawić samochód, z dala od miasta i jeździć nim w celach rozrywkowych, najprościej mówiąc po prostu je roztłuc i później ew. na złom. Przeczytałem już jak wyglądają podstawowe formalności lecz wciąż mam sporo pytań np.

-Czy jeśli dostaje auto - spisuje umowę itd. na siebie (zero stażu, okropne zwyżki OC) to czy mam jeszcze jakiś okres czasu na którym mogę jeździć na OC poprzedniego właściela? Czy może odrazu muszę płacić swoje OC z góry po zakupie ?

-Czy mogę nie płacić OC i trzymać auto/jeździć nim po lasach jak w/w ? i co jeśli mnie złapie np. leśniczy, a co gorsze policja na ulicy ?

-Kolega mi powiedział że jeśli blachy auta są po właścicielu z tej samej miejscowości to mogę je zostawić i w ten sposób przerejestrowanie jest dużo tańsze, jeśli tak to ile ?

-Domyślam się że będę musiał zapłacić podatek... mimo wszystko że auto jest 'prezentem' i stąd moje wątpliwości czy nie wyjde na minus na tym interesie.
terefere145
Nowicjusz

Miejscowość: Biłgoraj

27 Gru 2010, 21:53

terefere145 napisał(a):Czy jeśli dostaje auto - spisuje umowę itd. na siebie

W tym wypadku mozna spisac akt darowizny-zero oplat...
terefere145 napisał(a):Czy mogę nie płacić OC i trzymać auto

Nie ma takiej opcji.Jezeli posiadasz pojazd zarejestrowany musisz płacić OC...
terefere145 napisał(a):Kolega mi powiedział że jeśli blachy auta są po właścicielu z tej samej miejscowości to mogę je zostawić i

Tak...
terefere145 napisał(a):w ten sposób przerejestrowanie jest dużo tańsze, jeśli tak to ile ?

Sam DR ok.85.-....
terefere145 napisał(a):Domyślam się że będę musiał zapłacić podatek... mimo wszystko że auto jest 'prezentem'

Przy wartości sam.do 1.000.- nie placisz zadnego podatku.....Nawet jezeli masz umowę k-s...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

27 Gru 2010, 21:57

Nie musisz koniecznie przerejestrowywać samochodu.
Jeśli miałbym jakieś auto na roztłuczenie po wiejskich drogach to raczej na pewno bym tego nie robił - lepiej zalać te pare litrów więcej w bak i mieć więcej zabawy.
mono
Nowicjusz

28 Gru 2010, 07:02

Migi60 napisał(a): mozna spisac akt darowizny-zero oplat...

... a notariusz :?: :?: to już lepiej umowę K/S do 1000 pln jak pisze mono ...
terefere145 napisał(a):jeździć nim po lasach

... nie ma takiej możliwości - wjazd do lasu jest zakazany ... :lol: :lol:
terefere145 napisał(a): jeśli mnie złapie np. leśniczy, a co gorsze policja

... to mandat przekroczy wartość auta ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2011

28 Gru 2010, 22:50

dzięki chłopaki, auto mam na chacie. Umowy darowizny nie dało się spisać bo za daleka rodzina. Teraz mi zostały urzędy, OC + przegląd no i oczywiście jak już się z wszystkim uporam to będę mógł sobie normalnie zalać i pojeździć czyli najbliżej w przyszły rok :c Sporo wydatków przez najbliższy miesiąc, szczególnie dla osoby nie pracującej - patrz: ja.
terefere145
Nowicjusz

Miejscowość: Biłgoraj

29 Gru 2010, 20:46

silvo44 napisał(a):a notariusz

eeee... a notariusz potrzebny nie jest :wink:
eaxene
Aktywny

Miejscowość: Toruń
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Kierowco, nie urządzaj samochodowych kuligów
    Zima zachęca do aktywnego wypoczynku, a rodzice, próbując uatrakcyjnić dzieciom dni wolne od nauki, czasem realizują niebezpieczne pomysły. Jednym z nich są samochodowe kuligi, czyli ciągnięcie przez jadący samochód ...

30 Gru 2010, 07:33

eaxene napisał(a):notariusz potrzebny nie jest

... darowizna bez aktu notarialnego :?: :?: na pysk :?: :?: pierwsze słyszę ... ale cóż - człowiek całe życie się uczy :lol: :lol:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

30 Gru 2010, 16:18

Przy darowiźnie samochodu wystarczy umowa darowizny. Żaden notariusz nie jest do niczego potrzebny.
Należy jednak pamiętać, że kwota na umowie KS nie jest ważna dla US. Oni mają swoją mądrą książeczkę, z której biorą cenę rynkową danego samochodu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000