Ogłoszenie Octavia do oceny, chyba że coś innego?

06 Maj 2016, 18:23

Iwona1234 napisał(a):akbyś zerknął w ogłoszenia do których wstawiłam linki to zauważyłbyś że są to samochody z polskiego salonu od 1 właściciela serwisowane w aso
zerkałem w ogłoszenia. Trzecia, ta za 25700 ma wymalowany lewy bok. Albo prawy, już nie pamiętam, a nie chce mi się scrollować.
Z tym że auto krajowe też bym był ostrożny znając dość luźny stosunek Polaków do serwisowania aut po gwarancji :ok:
No i tak jak koledzy wyżej piszą, 20k za taczkowóz z 96r (konstrukcyjnie) z astmatycznym silnikiem to trochę dużo. Taką Skodę kupisz za połowę tego, no ale Ty patrzysz na rocznik :ok:
Zdecydowanie lepszą opcją jest Focus
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

07 Maj 2016, 00:09

Nie tylko trzecia,pierwsza prawy bok w połowie ma w innym odcieniu,druga wcale nie lepsza,przedni lewy błotnik malowany i brak zdjęcia prawego boku więc pewnie coś do ukrycia.. do tego auto od handlarza..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012

07 Maj 2016, 19:58

Octavia 2010r ? :shock: nie wiedziałem nawet że tak długo produkowano I generację. Może i dobre auto które debiutowało bodajże w 96r ale jak na porównanie do 6 letnich aut to już jest niestety skansen motoryzacyjny i szkoda tyle kasy na Octavie. To auto jest sens kupować mając max budżet 10 tys zł
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

07 Maj 2016, 21:28

Niektórzy to mają dziwne podejście BMW E46 też pochodzi rodem z lat 90, z 98 roku dokładnie więc różnica w Octavii 2 lata i produkowany był do 2007, tzn że za 10k kupi się z 2007 fajne E46?
Poza tym co z tego że można octavię kupić za 10k zamiast 20k...różnica 10 lat np 99 a 2009 to strasznie dużo, można zrobić 2x taki przebieg i mieć wszystko do wymiany.
Myślę że na tą Octavię która wg mnie będzie bardziej funkcjonalna niż inne kompakty znajdzie się sporo chętnych więc rozmowa bezsensu..
Jak z pl salonu z konkretna jasną historią to jest to dobra opcja..opcja bo wiadomo są inne auta, ale kupowanie Focusa składanego z ćwiartek z Hannoveru będzie dużo gorszą opcją niż Octavia nawet 1,6 ale jednak od Polaka..poza tym 2009-2010 to stosunkowo młode auta więc jest szansa że pojeździ z 10 lat..bez wkładów jeszcze raz takich jak te za 10k...

No i Octavia bardziej funkcjonalna pojemność bagażnika w stosunku np do Focusa prawie 150l większa..to dużo wg mnie i większe znaczenie dla autorki niż to czy auto robi setkę w 7 sek i Vmax ma na poziomie 240 km/h :ok:
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

07 Maj 2016, 21:47

Lovato34 napisał(a):Niektórzy to mają dziwne podejście BMW E46 też pochodzi rodem z lat 90, z 98 roku dokładnie więc różnica w Octavii 2 lata i produkowany był do 2007, tzn że za 10k kupi się z 2007 fajne E46?
nie widzisz jednak podstawowej różnicy - o ile można pokusić się o betkę z końca produkcji z jakimś zacnym silnikiem typu 2.8/3.0 czyli tak naprawdę ostatnie dobre silniki BMW, tak kupno zwykłego niezbyt dobrze wykonanego toczydła bez wyposażenia mija się trochę z celem, bo nie jest w niczym lepsze od konkurencji z tych lat (z wyjątkiem pojemności bagażnika)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

07 Maj 2016, 22:57

Ok, to wymień w takim razie co jest nie tak z Octavią co jest w niej źle wykonane?
Wyposażenie tez jest ok, np 1 egzemplarz ma klimę, elektryczne lusterka, szyby co jeszcze jest potrzebne? nawigacja? kierownica wielofunkcyjna? tempomat?

Minusem okej, moze być jednostka ale te auta sa z PL salonów więc pewnie znana historia i na pewno zdrowe a nie wyjeżdżone składaki z Niemiec..
Owszem ja pewnie wolałbym osobiście szukać chociażby 1,8 ale czy się znajdzie coś znośnego i to z PL?

Natomiast taki Focus z ciekawym silnikiem od polskiego sprzedawcy, prywatnego, z fajnym wyposażeniem z podobnego rocznika wg mnie będzie droższy i to sporo..a kupowanie niemieckich perełek to jest zabawa, o ile się nie szuka jakiś wersji extra nie wiem czy ma to sens...

Oczywiście ja nie mowie że Octavia I to super fura..ale odrzucanie przy potrzebach autorki tego auta bo pochodzi z lat 90 i ma "tylko" 1,6 silnik jest dla mnie dziwne..jest to jakaś opcja ale ja bym jej nie odrzucał

1,6 - świetny do gazu, cześci, tanie, nie jest awaryjny, łatwiej znaleźć taką wersję w stanie bdb a minusy to spali swoje i kiepsko jedzie no ale...
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

07 Maj 2016, 23:43

Poziom bezpieczeństwa w konstrukcji z 96 roku będzie zupełnie inny niż w nowym aucie. Można trochę powyżej 20 tysięcy kupić ładne Bravo 1.4T:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2002

08 Maj 2016, 00:55

Ja wiem, że e46 ni jest królem wykończenia, no ale jeśli nie widzisz różnicy pomiędzy tandetnym budżetowym niemieckim, pardon, czeskim kompaktem to nie mamy o czym gadać :roll:
No i po raz kolejny powtarza, że "polski salon" to dość utopijny termin, który nie zawsze oznacza super auto. Oczywiście nie jestem też za świeżo sprowadzanymi perełkami (choć może a4 i passeratti są tutaj wyjątkami, bo jest szansa na niewyczaskane zawieszenie) ale auta, które od kilku lat jeżdżą po naszych drogach jak najbardziej. No ale to zbytnia generalizacja, bo są też ludzie, którzy po gwarancji dbają o auta :ok:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

08 Maj 2016, 17:12

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Muszę jeszcze zagłębić się w podane przez Was propozycję ale jeśli chodzi o Focusa widzę że w gazie jest ich bardzo mało ( jeśli chodzi o 1 właściciela, salon pl, aso itp. raczej się tym sugeruję ponieważ nie znam się na samochodach a to w jakiś sposób pozwala mi wyeliminować ryzyko zakupowej wpadki) tak na prawdę znalazłam 1 sensowne wg mnie ogłoszenie:

Gazu nie chciałabym zakładać bo się na tym nie znam i nie chce żeby mi ktoś wcisnął szajs, tutaj też bym musiała się zorientować czy ta instalacja jest odpowiednia do tego samochodu czy jeździ bo jeździ.

A wracając do Octavii może ktoś się wypowiedzieć na temat tych 2 ogłoszeń?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Czy takim samochodem z drugiego ogłoszenia pojeżdżę trochę lat bez jakichś większych nakładów finansowych? Czy warto bardziej dołożyć do tego pierwszego?

Jeśli chodzi o Astrę H albo Vectrę C to jak pracują na gazie? Bo jest bardzo mało ogłoszeń
Iwona1234
Nowicjusz

Prawo jazdy: 23 07 2008
Auto: nie mam

08 Maj 2016, 20:55

Jeśli już chcesz Forda w gazie (dość dyskusyjna kwestia) to lepiej założyć instalację we własnym zakresie. Nie trzeba się na tym znać, wystarczy znaleźć dobry warsztat (internet)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

08 Maj 2016, 21:01

Iwona1234 napisał(a):Czy takim samochodem z drugiego ogłoszenia pojeżdżę trochę lat bez jakichś większych nakładów finansowych? Czy warto bardziej dołożyć do tego pierwszego?

A powiesz mi czemu miałabyś nie pojeździć jeszcze kilka lat? Auto ma 11 lat zaledwie Polo ma już 14 lat i jeszcze długo długo posłuży a przebieg około 220 tys. 1,6 MPi to dość powolna jednostka napędowa ale za to bardzo mało awaryjna i praktycznie nie do zajechania i idealna do LPG :wink:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

09 Maj 2016, 07:34

Krzychu teraz jeżdżę samochodem z 2000 r. i też wydawało mi się że nie jest to jakoś strasznie dużo a w aucie zaczyna się wszystko sypać i już nie chodzi mi o części eksploatacyjne ale o takie rzeczy jak różnego rodzaju guziki, włączniki, drzwi itp. są już tak wyrobione że się psują i dlatego zastanawiam się nad nowszym autem bo po prostu te X lat było mniej używane a nie lubię często zmieniać aut i szczerze mówiąc najbardziej odpowiadałoby mi takie którym bez większych awarii pojeżdżę z 10 lat ale nie wiem czy do 30 tysięcy zł. takie znajdę :) Ale w każdym razie dzięki za opinię muszę to przemyśleć :)
Iwona1234
Nowicjusz

09 Maj 2016, 11:01

Iwona1234 napisał(a):odpowiadałoby mi takie którym bez większych awarii pojeżdżę z 10 lat ale nie wiem czy do 30 tysięcy zł. takie znajdę :)

Tylko ta Skoda za 30000 zł ciut tania jest jak na rocznik się wydaje więc coś może być nie tak :no:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010

09 Maj 2016, 11:26

Faktycznie podobne modele są w cenie 33-35 tys :/ Ten jest jeszcze tańszy:

czy może być to spowodowane przebiegiem czy raczej nie spodziewać się cudów i coś będzie nie tak? Chcę zapłacić tak czy siak za solidne sprawdzenie auta przed zakupem ale jakiejś selekcji i tak trzeba dokonać żeby nie płacić bez sensu
Iwona1234
Nowicjusz

09 Maj 2016, 18:08

Cena jest spowodowana tym, że auto jest poflotowe i jeździło pewnie od nowości na gazie
...i jest to biedna wersja z białym lakierem
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8