Ograniczenia prędkości i odwoływanie ich przez skrzyżowanie

12 Maj 2014, 22:53

Witam. Może zadam trochę głupie pytanie, ale jestem w okresie zdawania prawka i ta informacja dla mnie może okazać się istotna, a więc chodzi ograniczenia prędkości, a dokładnie o ich odwoływanie poprzez skrzyżowanie. Mam teraz ogromny mętlik w głowie, bo nie wiem która informacja jest prawidłowa. Dokładnie chodzi o to że instruktor i internet mówi mi że ograniczenia prędkości są odwoływane przez skrzyżowanie, natomiast nauka zawarta na płycie dodanej do "przewodnika kursanta" mówi inaczej. Osobiście jestem raczej pewien, że ten zakaz jest odwoływany, ale wolałem upewnić się jeszcze :)
Myślę że jest mi ktoś w stanie pomóc.

PS. Jeżeli wybrałem złe forum to bardzo przepraszam, ale tylko na szybko mi przyszło do głowy.
wuu
Nowicjusz

Auto: nie mam

13 Maj 2014, 08:59

Może filmy były nagrywane w Niemczech, tam ograniczenia prędkości nie są odwoływane przez skrzyżowania :D U nas jak najbardziej tak.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006

13 Maj 2014, 23:54

wuu napisał(a):natomiast nauka zawarta na płycie dodanej do "przewodnika kursanta" mówi inaczej.

A co mówi?
kant95
Zaawansowany

Miejscowość: lublin
Prawo jazdy: 01 01 1981
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

14 Maj 2014, 11:43

kant95 napisał(a):A co mówi?

Właśnie - co mówi ?? Odpowiedzi sa błędne ?? Bo są - nie wiadomo czemu..
Jedyny problem jest w tym, aby wiedzieć co to jest skrzyzowanie, bo nie każde połączenie dróg nim jest.. ale to chyba jasne, na kursie na pewno mówili..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

14 Maj 2014, 13:31

Tak wygląda to pytanie.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

wuu
Nowicjusz

15 Maj 2014, 10:43

No ... Jest, czyli zaznaczamy TAK.. Jaki problem jest ?? Bo zaznaczone jest NIE i z boku pisze BŁĄD !!
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Rok produkcji: 2011

15 Maj 2014, 15:26

"Tak" jest zaznaczoną odpowiedzią, 'nie" jest odpowiedzią poprawną (według programu), gdyby było inaczej nie zwracałbym się do Was.
Dobra nie będę ciągnął dalej tematu, myślę że można go zamknąć.
wuu
Nowicjusz

17 Maj 2014, 11:20

Jedna złota dla ciebie zasada - nie ważne jest to, co pisze w necie, nie ważne jest to, co mówią ludzie, nie ważne jest to, co gdzieś usłyszysz lub przeczytasz...Dla ciebie jako kierowcy ważne jest to, co pisze w ustawie prawo o ruchu drogowym, ustawie o kierujących oraz ustawie o znakach i sygnałach drogowych plus rozdział XI kodeksu wykroczeń. Oprócz tego warto zapoznać się z rozporządzeniem ministra infrastruktury w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia. No i ewentualnie ustawę o ubezpieczeniach obowiązkowych.
Jak te ustawy będziesz znał, to bęziesz wszystko wiedział. A warto dodać, że te ustawy kierowca ma obowiążek znać. A jak nie zna, to ponosi straty materialne...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Mar 2018, 12:23

Bardzo dziwne pytanie - wg mnie nie ma tam tak naprawdę poprawnej odpowiedzi, Tak odwołuje ograniczenie ale nie odwołuje 50km/h ponieważ w terenie zabudowanym maksymalna prędkość to 50km/h - ale znowu odwołuje w nocy kiedy można jechać 60km/h :)
Potrzebujesz pomocy dotyczącej organizacji ruchu drogowe / znaków drogowych, chętnie pomogę w rozwiązaniu problemu.
kupznak
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 21 12 1982
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Fiat Ducato