Ogromne spalanie LPG?

28 Sty 2010, 22:29

skad ja to znam...zatankowalam 30 litrow gazu tydzien temu, przejechalam moze ze 40 km:( i co teraz gdy po rozgrzaniu silnika przelacze na gaz to sie zaczyna dusic zupelnie tak jak w sytuacji gdy gaz sie konczy...to raczej nie jest normalne...nawet nie probuje policzyc jakie wyszlo spalanie :shock: wie ktos moze dlaczego tak sie dzieje...gdyby instalacja byla nieszczelna wydaje mi sie ze byloby to czuc...

dodam takze ze tez jestem "szczesliwa"posiadaczka punto 1.2 b+g
paula
paula1985
Nowicjusz

Miejscowość: k-k

29 Sty 2010, 11:44

Paula, już pisaliśmy o tym .Podstawa to,sprawny układ zapłonowy,wymiana filtra gazu na czas(ja wymieniam co 10 kkm,zawsze),sprawny reduktor i co 10 kkm warsztat i regulacje.Jeśli rozgrzewasz silnik na benzynie to dobrze robisz,gdyż przełączając od razu na LPG gdy silnik jeszcze zimny powoduje to ,że gaz nie ma odpowiedniego spalania i jest wyrzucany rurą wydechową,konsumpcja drastycznie wzrasta,reduktor też dostaje w kość ,żywotność jego się drastycznie skraca.Jeśli ktoś przestrzega tych zasad to dlaczego auto miało by mu żreć LPG?! :shock: Przy prostych instalacjach LPG warto jest regulacje wykonywać nawet co 5 kkm.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

29 Sty 2010, 15:54

dzieki, odstawiam auto niech odpowiednie osoby sie tym zajma :wink: faktycznie to nie dowiem sie jak poprzedni wlasciciel dbal o autko a ja wole miec wszystko sprawne...dzieki za porade
paula
paula1985
Nowicjusz

Miejscowość: k-k

30 Sty 2010, 15:36

Duże spalanie bardzo często powoduje uszkodzony reduktor (parownik) gazu. Miałem taki problem u siebie. Samochód bez powodu zaczął spalać 18 na setkę. Gdy pojawił się wzrost spalania samochód źle chodził także na benzynie. Sprawdziłem całą masę rzeczy. Włącznie z wymianą uszczelki pod głowicą.
Okazało się że padł reduktor / parownik gazu. Zamontowałem używany "Lovtec", spalanie od razu spadło do ok 11 litrów w mieście.
sw.piotrek
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Model studyjny BMW Gina Light 2008
    BMW Group Design przedstawiło model studyjny BMW Gina Light w odpowiedzi na debatę dotyczącą cech, które ukształtują motoryzacyjny krajobraz jutra. Pojazd zbudowany jako projekt doświadczalny prezentuje wizję przyszłości ...