Ogromne spalanie LPG?

02 Kwi 2009, 17:24

Witam. Kupiłem 5 dni temu Fiata Punto I z instalacją LPG (butla będzie mieć +- 30 litrów). Zatankowałem do pełna zaraz po zakupie, po 5 dniach skończył mi się gaz... Przejechałem co najwyżej 200 km. Wychodzi na to że spalanie LPG to 15 litrów / 100km !!!

W czym może być problem? Mam Punto I 1200 ccm.
punciak
Nowicjusz

03 Kwi 2009, 20:02

po mojemu to nie masz problemu. musisz zwyczajnie jechać na regulację
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

03 Kwi 2009, 20:17

a jaki jest koszt takiej regulacji? I czy wtedy spalanie będzie na normalnym poziomie 8 litrów / 100km? Bo to jest bardzo duża różnica 15l a 8l...
punciak
Nowicjusz

03 Kwi 2009, 20:39

nie wiem jaką masz instalację. koszt regulacji jest zależny od rodzaju instalacji i czasu który trzeba poświecić autu. Jest to przedział 40-120 zł. Czy pomoże nie wiem. Może przecież sie okazać, że jakiś element jest uszkodzony, ale to już gazownik zdiagnozuje :)
Migaz
Zaawansowany

Miejscowość: warszawa
Auto: Mercedes
Silnik: m104
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1994

05 Kwi 2009, 09:15

Przy nieodpowiednich luzach zaworowych samochód potrafi palić nawet o 70% więcej gazu a silnik jest dużo słabszy,już się o tym przekonalem gdy dosyć długo nie regulowałem luzów zaworowych bo byłem ponad 9 miechów za granica,po wyregulowaniu silnik zaczął spalać znowu ok 10 L na trasie a nie 18! :shock: Miałem przykasowane luzy zaworowe.Tobie samochodzik zdecydowanie złopie a nie pali,już sam spadek drożności filtra gazu powoduje to ,że wzrasta spalanie pomimo spadku mocy silnika(możliwe wtedy pojawianie się zapachu gazu w kabinie),na to też zwróć uwagę.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

05 Kwi 2009, 12:42

wygląda to tak, że na LPG silnik chodzi super, a jak przełączyłem na benzyne to ledwo jechał. Może to tak ma być jak się zmieni z LPG na Benzyne...bo pźn wydaje mi się że zaczął coraz lepiej jeździć na benzynie, ale w końcu zatankowałem LPG więcc nie wiem jak dalej by się zachowywal
punciak
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Auto Nostalgia 2023 - udane spotkanie z retro-motoryzacją
    Tegoroczna odsłona Auto Nostalgii podobnie jak przed rokiem odbyła się w halach Expo XXI w Warszawie. Wydarzenie organizowane przez Grupę MTP to najstarsze w Polsce targi pojazdów zabytkowych. Przestrzeń targową wypełniły ...

05 Kwi 2009, 12:59

To jest tak ,jeśli jeżdziłeś na krótkich trasach to to spalanie mnie nie dziwi,w ogóle jeżdząc tylko na krótkich trasach na wiecznie niedogrzanym silniku zakładanie instalacji LPG mija się z celem,mnie na krótkich trasach żłopie ale na trasie zużycie spada znacznie,sypnij na trasę i zobacz ile ci spali przy 100 km/h,moj 2 litrowy Mesiek w automacie na trasie przy pełnym obciążeniu gdy jadę ok 100km/h potrafi spalić ok.9.5 l gazu ale w mieście drugie tyle!Gdy pojeżdzę na LPG dość długo a potem przełączę na benzynę to przez jakiś czas na wolnych silnik chodzi mi nierówno,potem wszystko wraca do normy,podejrzewam,że gaz tworzy jakiś nalot na świecach, który potem benzyna spłukuje,chociaż ogólnie jest paliwem,które nie pokrywa nagarem zaworów jak to miewa miejsce przy benzynie czy oleju napędowym.Piszesz,że niepokoi ciebie duże zuzycie gazu ale nie piszesz jakie trasy pokonujesz.Na długiej trasie bez korków twój samochód powinien palić nie więcej jak 7lLPG a w mieście?Nie wiem bo jazdy bywają różne po tych miastach,ostatnio we Wrocławiu przemierzylem 5km w godzinę :shock: Jak tu oceniać spalanie?!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

05 Kwi 2009, 14:40

ja mieszkam akurat w małej miejscowości i tutaj nie ma żadnych korków. A moja jazda wygląda tak że pokonuje 5-10 km co kilka godzin. Więc jak sie ma taki tryb jazdy do spalania i nagrzania silnika?

Oczywiście te 5-10km jadę cały czas praktycznie nie zatrzymując się w czasie jazdy
punciak
Nowicjusz

05 Kwi 2009, 15:21

5-10 km?Nie musisz mieć korków,jeżdzisz praktycznie na niedogrzanym silniku przez większośc tych tras,myślę że spalanie masz w normie,gdy ruszysz w trasę to się przekonasz ,że spalanie spadnie,znacznie! :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

20 Sty 2010, 14:04

Hm jeżdżę od dłuższego czasu i spalanie dalej jest takie samo na trasie czy w cyklu miejskim, czy na krótkich odcinkach. Zawsze wychodzi z 12L.
punciak
Nowicjusz

20 Sty 2010, 17:14

To spalanie w mieście jest jak najbardziej ok,jeśli tylko tyle pali w mieście, to na trasie musi palić znacząco mniej,nie ma siły :!:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

20 Sty 2010, 17:29

PhantomASA1 napisał(a):To spalanie w mieście jest jak najbardziej ok,jeśli tylko tyle pali w mieście, to na trasie musi palić znacząco mniej,nie ma siły :!:

Przecież to spalanie nie jest OK, to jest tragedia tyle to po mieście passaty i bmw 2,0 spalają. Różnica wygląda tak: większość jazdy po wsiach: 12L; większość jazdy w cyklu miejskim 12-14L(!); Trasa: 12L, no może czasem się uda 11,5L to b.dobrze.

Nie mam ciężkiej nogi, próbowałem jeździć b.delikatnie 12L. Normalnie 12L. Z ciężką nogą 12,5L.
punciak
Nowicjusz

20 Sty 2010, 18:01

Wiesz ile teraz mój Mercedes pali gdy jeżdżę tylko po mieście? 20 litrów LPG(silnik 2.0 l) na trasy teraz nie ruszam ale średnio pali mi przy pełnym obciążeniu ok.13 l.Twoje spalanie w mieście teraz jest jak najbardziej OK!Na trasie nie może tyle palić, jeśli w mieście pali 12-14l.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

21 Sty 2010, 18:47

PhantomASA1 napisał(a):Wiesz ile teraz mój Mercedes pali gdy jeżdżę tylko po mieście? 20 litrów LPG(silnik 2.0 l) na trasy teraz nie ruszam ale średnio pali mi przy pełnym obciążeniu ok.13 l.Twoje spalanie w mieście teraz jest jak najbardziej OK!Na trasie nie może tyle palić, jeśli w mieście pali 12-14l.

Moi znajomi mają silniki w innych samochodach (NIE FIAT) 1.3 i 1.4 i teraz w zimie LPG spala im od 7-9,5L. A tu zaledwie 1.2 silnik i spala 14L w mieście?! Mój sąsiad ma 1.1 punto i spalanie jest ok. 8-9L w mieście przy ciężkiej nodze.

Co z tego, że teoretycznie nie może 12L na trasie żreć, jak żre... No trochę mniej, bo 11,5L.
punciak
Nowicjusz

21 Sty 2010, 19:47

Masz instalację I generacji?Jeśli tak, to przekręć delikatnie w prawą stronę śrubkę na przewodzie doprowadzającym gaz do silnika,potem zrób próbę,jeśli auto nie straci nic na mocy możesz jeszcze dokręcić trochę.Wcześniej jednak sprawdź czy z rury wydechowej przy gorącym silniku czuć zapach gazu(nie powinno)Jest prawdopodobieństwo,że układ zaworowy masz niesprawny,wtedy silnik żre gaz ale zawsze śmierdzi z rury wydechowej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP