Ogromny problem z rejestracją

16 Lip 2015, 09:42

Witam

Kupiłem samochód od niemca który kupił go wcześniej z salonu w Polsce (auto zarejestrowane było na salon w Polsce) .Spisaliśmy umowę,niemiec poszedł wyrejestrować auto,potem ja poszedłem po tablice dojazdowe żeby dojechać do polski.Gdy dojechałem do polski zrobiłem przegląd i poszedłem do agencji celnej,opłaciłem wszystko co potrzeba do rejestracji.
I tu zaczyna sie mój problem:
Okazało się że salon w Polsce z którego niemiec kupił auto nie wyrejestrował auta w Polsce,i auto nadal jest zarejestrowane w Polsce (dodam że z tego co mi wiadomo urząd miasta dostał notkę o tym że auto jest zarejestrowane w niemczech)i ja nie mogę zarejestrować auta dopóki tamten salon tego nie wyrejestruje.
Salon już nie istnieje,a ja nie mam żadnego kontaktu do pana który miał ten salon.
Co mogę zrobić w takim przypadku?Można jakoś to ominąć?

P.S. Nie wiedziałem w jakim dziale to umieścić,jeśli w złym to przepraszam i prosiłbym o przeniesienie do odpowiedniego.
Fidjash
Obserwowany

Auto: Ford Focus mk3

16 Lip 2015, 10:43

Ogólnie sprawa jest ciężka, ale warto spróbować uderzyć do Wydziału Komunikacji zabierając umowę kupna-sprzedaży pomiędzy Niemcem i salonem i umowę-kupna sprzedaży pomiędzy Tobą, a Niemcem - jeśli ładnie się uśmiechniesz, dobrze zagadasz i przedstawisz jak wygląda sytuacja to powinni Cię pokierować, a może nawet uda się sprawę załatwić ;)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

17 Lip 2015, 08:47

Dziękuje za poradę.
Zrobiłem tak jednak usilnie mówią że auto musi być wyrejestrowane.
Musze poszukać kontaktu do tamtego pana może w ksiązce telefonicznej albo coś.Nie mam pojęcia.
Pozdrawiam.
Fidjash
Obserwowany

Auto: Ford Focus mk3

18 Lip 2015, 10:09

tylko że wyrejestrowanie auta to nie jest problem nowego właściciela,
jest to problem poprzedniego i wydziału WK
poproś o rozmowę z kierownikiem i zapytaj uprzejmie jak masz wyrejestrować auto za kogoś przy czym ta jednostka już nie istnieje?
(przygotuj sobie zapytanie w formie pisemnej, wtedy muszą Ci odpowiedzieć jak masz na piśmie możesz się wadzić z WK o co tylko chcesz)

ogólnie rzecz biorąc poproś o podstawę prawną decyzji, bo to co Ty masz mieć spełnione masz (wyrejestrowanie auta z niemiec) a to że ktoś nie dopełnił obowiązku kilka lat temu to nie Ciebie powinno obchodzić, niech WK ściga właścicieli salonu
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Tuningowany Lexus LC 500 na SEMA Show w Las Vegas
    Wyścigowa wersja Lexusa LC 500 powstała na bazie prototypu. Auto zadebiutowało wczoraj na targach Specialty Equipment Market Association w Las Vegas. Ma nadwozie o zoptymalizowanej aerodynamice, sportowe zawieszenie, hamulce, ...