Ogromny problem z rejestracją

16 Lip 2015, 09:42

Witam

Kupiłem samochód od niemca który kupił go wcześniej z salonu w Polsce (auto zarejestrowane było na salon w Polsce) .Spisaliśmy umowę,niemiec poszedł wyrejestrować auto,potem ja poszedłem po tablice dojazdowe żeby dojechać do polski.Gdy dojechałem do polski zrobiłem przegląd i poszedłem do agencji celnej,opłaciłem wszystko co potrzeba do rejestracji.
I tu zaczyna sie mój problem:
Okazało się że salon w Polsce z którego niemiec kupił auto nie wyrejestrował auta w Polsce,i auto nadal jest zarejestrowane w Polsce (dodam że z tego co mi wiadomo urząd miasta dostał notkę o tym że auto jest zarejestrowane w niemczech)i ja nie mogę zarejestrować auta dopóki tamten salon tego nie wyrejestruje.
Salon już nie istnieje,a ja nie mam żadnego kontaktu do pana który miał ten salon.
Co mogę zrobić w takim przypadku?Można jakoś to ominąć?

P.S. Nie wiedziałem w jakim dziale to umieścić,jeśli w złym to przepraszam i prosiłbym o przeniesienie do odpowiedniego.
Fidjash
Obserwowany

Auto: Ford Focus mk3

16 Lip 2015, 10:43

Ogólnie sprawa jest ciężka, ale warto spróbować uderzyć do Wydziału Komunikacji zabierając umowę kupna-sprzedaży pomiędzy Niemcem i salonem i umowę-kupna sprzedaży pomiędzy Tobą, a Niemcem - jeśli ładnie się uśmiechniesz, dobrze zagadasz i przedstawisz jak wygląda sytuacja to powinni Cię pokierować, a może nawet uda się sprawę załatwić ;)

Pozdrawiam,
Łukasz
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40

17 Lip 2015, 08:47

Dziękuje za poradę.
Zrobiłem tak jednak usilnie mówią że auto musi być wyrejestrowane.
Musze poszukać kontaktu do tamtego pana może w ksiązce telefonicznej albo coś.Nie mam pojęcia.
Pozdrawiam.
Fidjash
Obserwowany

Auto: Ford Focus mk3

18 Lip 2015, 10:09

tylko że wyrejestrowanie auta to nie jest problem nowego właściciela,
jest to problem poprzedniego i wydziału WK
poproś o rozmowę z kierownikiem i zapytaj uprzejmie jak masz wyrejestrować auto za kogoś przy czym ta jednostka już nie istnieje?
(przygotuj sobie zapytanie w formie pisemnej, wtedy muszą Ci odpowiedzieć jak masz na piśmie możesz się wadzić z WK o co tylko chcesz)

ogólnie rzecz biorąc poproś o podstawę prawną decyzji, bo to co Ty masz mieć spełnione masz (wyrejestrowanie auta z niemiec) a to że ktoś nie dopełnił obowiązku kilka lat temu to nie Ciebie powinno obchodzić, niech WK ściga właścicieli salonu
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Tory testowe Toyoty
    Prototyp każdego modelu Toyoty pokonuje co najmniej milion mil, nim trafi na taśmę produkcyjną. Większość testów odbywa się na torach w Belgii, Japonii i USA. Przedstawiamy miejsca, gdzie auta Toyoty są poddawane ekstremalnym ...