Ogrzewanie i układ chłodzenia - Freelander'99

29 Sty 2009, 21:54

Witam czy ktos moze mi pomodz nie wiem co sie dzieje mam freelandera ;99 i cos mi szwankuje ogrzewanie temperatura na postoju jest ok tak jak i w czasie jazdy.Na wolnych obrotach silnik ma dobra temp ale nie daje ciepla do kabiny jak tylko go przegazuje lub jade jest ogrzewanie.Sprawdzalem termostat i jest ok zmienilem plyn w ukl chlodzenia i dalej to samo.Czy ktos wie co to moze byc?Moze ktos ma schemat ukl chlodzenia freelander'99 1,6 16v Bardzo prosze o pomoc slyszalem cos ze to mozebyc uszczelka pod glowica ale nie dopuszczam tego do glowy.Pozdrawiam i czekam na odp :(
przemus30
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Drammen Norwegia
  • 29 Sty 2009, 22:13

Myślę że należy przepłukać nagrzewnicę.Napisz czy nie ubywało ci płynu przed wymianą i czy nie był zanieczyszczony olejem ,raczej to nie jest uszczelka. to nie jest uszczelka.
    jurek62
    Początkujący

Miejscowość: warszawa ząbki

29 Sty 2009, 22:41

Witam przed wymiana dzialo sie cos dziwnego na poczatku tydzientemu spr plyn i brakowalo kupilem na dolewke i jak odkrecilem korek zbiorniczka plyn sie cofnol i byl stan pozniej sprawdzalem to raz byl raz nie bylo przy wylocie z nagrzewnicy jest koreczek jak go odkrecam to robi sie kaszka powietrza a na wymieniany plyn niestety nie spojrzalem nie chcem myslec ze to glowica bo nie mialem nawet mozliwosci go przegrzac podpowiedz mi jeszcze jak moge to przeplukac bo zabardzo sie nie znam na ty, czy caly uklad jakprzeczyszcze to bedzie ok no i czy jestes pewny ze to ta nagrzewnica?Dziekiza pomoc a i rurk dolotu do nagrzewnicy raz jest ciepla a raz letnia normalnie zalamany jestem pozdro :?
    przemus30
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

30 Sty 2009, 21:21

A jak dolewałeś płyn to odpowietrzyłeś układ ogrzewania ,może masz zapowietrzony .Jeśli nie to odkręć ten korek na rurce nagrzewnicy wlej płyn aż zacznie tamtędy wylatywać zakręć i rozgrzej samochód sprawdzając ilość płynu potem dolej płynu.A co to jest "kaszka powietrza" ,o której piszesz.
    Freelander TD4
    MCARTUR
    Aktywny

Miejscowość: gdzieś na południu

31 Sty 2009, 10:43

Wlasnie tak robilem kupilem srodek czyszczacy i plukalemcaly system plukajac sprawdzalem pokoleji wszystkie weza i ok.Zalalem na zgaszonym silniku caly ukl woda wyleciala rurka wylotu nagrzewnicyi odpalilem go.Dalej cos nie tak nie grzeje tylko dodamgazy i grzeje mechanicy nie wiedza o co chodzi bo to bardzo dziwne.Ta kaszka to gdy odkrecam koreczek na wezyku wyjscia z nagrzewnicy to nie idzie sama woda tylko na zmiane z malenkimi bombelkami powietrza jak kaszka.Moze to ma takbyc nie mam zielonego pojecie wszystko ok silnik ma temp odpowiednia caly czas wody mam stan wszystko 5 razy sprawdzalem pompa wody ok i nie grzeje masakra.Nie mam sily prosze o pomoc :cry:
    przemus30
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

31 Sty 2009, 10:48

z tego co piszesz to obstawiał bym uszczelkę pod głowica
    Suzuki Jimny
    Mitsubishi Outlander
    Land Rover Discovery 3 ChallangeG4
    macpaw5
    Zaawansowany
    Awatar użytkownika

31 Sty 2009, 17:45

A czy jest to mozliwe zeby to byl termostat bo nie wiem na ilu stopniach powinien sie otworzyc moze to termostat musze to sprawdzic i zmienic a i czy ktos wie czy termostat jest tylko w tej obudowie jako calosc czy ta obudowa jest rozbieralna Pozdro
    przemus30
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika