Ogrzewanie kierowcy MErcedes Vario

26 Lip 2012, 09:24

Witam,

zastanawiam się nad efektywnym ogrzewaniem nóg kierowcy podczas zimy. Jeżdżę busem jak w tytule na regularnej linii po mieście, w związku z czym drzwi są otwierane na każdym przystanku, więc ogrzewanie całego busa jest mało efektywne. Stąd moje pytanie - jak podczas zimy ogrzać w takich warunkach kierowce - głównie nogi bo wiadomo, że jak po stopach nie ciągnie to jest ok :)

Pozdrawiam !
toro1984
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2002
Auto: Audi A4, 1.9TDI

28 Lip 2012, 08:31

Witam
Kolego ja miałem ten sam problem z ogrzewaniem co i ty mam mercedesa teamstara 815 i problem słabego ogrzewania zwłaszcza kierowcy jest mi dobrze znany bo również jeżdżę na linii regularnej.
Ja rozwiązałem to w ten sposób. Kolega poradził mi aby założyć pod fotelem pasażera ( za kierowcą bądź od drzwi ale skierowaną na kierowcę normalną nagrzewnicę (dmuchawę jak np. w autosanie) tylko o dobrej wydajności moja jest akurat oryginalna Aurora ale kolega kupił na allegro ( [link do oferty na Allegro wygasł]) i powiem ci problem zniknął. Jak poszukasz to znajdziesz i tańsze albo popytaj gdzieś na kasacjach. Ciepełko jak w ulu ale najważniejsze to żeby ona była zamontowana z przodu i dawała na kierowcę a nie do tyłu wozu. Dodatkowo powiem ci że wpiąłem się w obieg cieczy z webasta już na wyjściu gdzie ciecz rozgrzana ma iść na samochód dzięki czemu webasto grzeje i w pierwszej kolejności ja mam ciepło a reszta idzie na grzejniki. Rewelacja mówię ci. Dodatkowo musiałem założyć przełącznik dwuzakresowy bo jak chodziła dmuchawa na maxa to można się było ugotować no i druga sprawa trochę temperaturę szybko zbijała na silniku a tak raz włączam szybki nawiew jak temperatura na silniku spada przełączam na wolne i jest extra. Też MARZŁEM 3 LATA w moim mesiu na linii a każdy kto drzwi otworzy to wpuszcza zimno itd dlatego wiem z czym się borykasz. Polecam. Następny mesiu jak się dorobię (hehe) w pierwszej kolejności zakładam sobie nagrzewnicę. Moim zdaniem to wada mercedesa robić tak kiepskie ogrzewanie z przodu samochodu. Pozdrawiam.
sieno19
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 01 1999
Auto: Mercedes Teamstar 815