Ogrzewanie w aucie Hyundai i30 dmucha tylko zimnym powietrzem.

11 Gru 2019, 17:22

Witam posiadam auto Hyundai i30 2007 r 1.6 diesel i od pewnego czasu mam problem z ogrzewaniem (stało się to nagle)
Miedzy innymi przestało mi dmuchać ciepłym powietrzem mimo ze auto jest dobrze rozgrzane jedyne lekko ciepłe są dwie kratki od strony kierowcy tak jakby z nich leciało minimalnie cieplejsze powietrze lecz jest ono i tak zimne. Sprawdziłem już co mogłem i przyszło mi na myśl, rury doprowadzające ciepłe powietrze z silnika są ciepłe klimatyczna działa, płyn chłodniczy jest max, dmuchawa działa, przełączanie miedzy różnymi trybami szyba nogi itp działa, bezpiecznik jest dobry, po przestawieniu pokrętła na ciepłe zimne słuchać jak silniczek odpowidzialny za sterowanie działa i pracuje, temperatura silnika jest stała w normie i silnik rozgrzewa się w normalnym czasie wiec termostat chyba tez odpada.
Wiec moje pytanie co to może być ? Jakiś czujnik nagrzewnica ? Czy jeszcze coś innego ?
Bardzo proszę o odpowiedz
Pozdrawiam Patryk
Pm999
Obserwowany

11 Gru 2019, 19:06

Pm999 napisał(a):po przestawieniu pokrętła na ciepłe zimne słuchać jak silniczek odpowidzialny za sterowanie działa i pracuje
Silniczek słychać ale może klapa nie zmienia położenia dlatego też leci cały czas chłodne/zimne powietrze.
Masz tam klimatronik dwustrefowy czy jedno strefowy?

Przypuszczam że to będzie wina klapy mieszacza powietrza która pomimo działania silniczka pozostaje w jednej i tej samej pozycji niezależnie od ustawienia czy to ma lecieć ciepłe czy zimne powietrze.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

11 Gru 2019, 19:42

Dziękuje za odpowiedz.Dwustrefowy, czyli klapa do wymiany? czy co trzeba z nią zrobić aby działała skoro silniczek pracuje
Pm999
Obserwowany

11 Gru 2019, 21:01

Pm999 napisał(a):Dwustrefowy, czyli klapa do wymiany?
Przy dwutrefowym masz dwa silniczki które sterują niezależnie na dwie strony czyli trochę dziwne, że razem obie strony nie działają. Dobrze by było dostać się do jednego z silniczków i zobaczyć co tam się dzieje jak on pracuje. Nie wiem jaki tam jest dostęp w tym modelu więc tu ciężko coś mi podpowiedzieć. Może być tak że klapa mieszacza jest zawieszona i silniczek nie ma siły nią sterować.

Spróbuj zrobić test klimatronika według tego opisu z modelu Santa FE który w tym modelu działa.
1. Przekręcasz kluczyk do zapłonu (włączasz zapłon) bez odpalania auta.
2. Wciskasz i trzymasz przycisk OFF dalej jednocześnie w ciągu dwóch sekund wciskasz cztery razy przycisk MODE (do góry).
3. Powinny zaświecić się wszystkie dostępne elementy w okienku klimatyzacji po czym powinny mrugnąć dwa - trzy razy.
4. Kolejnym etapem jest wyświetlenie błędu (jego numeru) o ile jakiś jest zapisany.
5. Żeby zakończyć procedurę wciskasz OFF wychodząc z testu.

Tu masz jeszcze grafikę do zobrazowania.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

31 Sie 2023, 05:10

Witam. Posiadam Hyundai i30 i zrobiłem test climatronika wyskoczył błąd numer 19 czy ktoś wie co oznacza?
Marc113
Nowicjusz

31 Sie 2023, 08:30

Odnośnie kodów climatronika znalazłem takie informacje:
0 -> Normal
11-> Incar sensor OPEN
12 -> Incar sensor SHORT
13 - > Ambient sensor OPEN
14 -> Ambient sensor SHORT
17 -> Evaporator sensor OPEN
18 -> Evaporator sensor SHORT
19 -> Driver temp door potentionmeter OPEN or SHORT
20 -> Driver temp door potentionmeter Error
21 -> Mode door potentionmeter OPEN or SHORT
22 -> Mode door potentionmeter Error
23 -> Auto defog sensor OPEN
24 -> Auto defog sensor SHORT
25 -> Intake door potentionmeter OPEN or SHORT
26 -> Intake door potentionmeter Error
32 -> Passenger temp door potensionmeter OPEN or SHORT
33 -> Passenger temp door potention meter Error
45 -> APT CAN Signal Error
47 -> RPM CAN Signal Error
48 -> Vehicle speed CAN Signal Error
49 -> Engine coolant temprature CAN Signal Error
50 -> Cluster ionizer fault
51 -> Dent sensor vent open
52 -> Dent sensor vent short
53 -> Dent sensor floor open
54 -> Dent sensor floor
71 -> ECV Fault (OPEN)

Dodatkowo znalazłem jeszcze taką informację: kod 19 -> DRIVER TEMP DOOR POTENTIOMETER Open/Short (Open range: Temp F/B voltage greater than or equal to 4.9V; Short range: Temp F/B voltage less than or equal to 0.1V). Kody DTC B1245 (Open), B1246 (Short).

Znając kody OBDII możesz jeszcze zerknąć tu na forum:
- Hyundai błąd B1245
- Hyundai błąd B1246
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota AA 1936 rok
    Napędzana 3,4-litrowym silnikiem z 6 cylindrami Toyota AA była pierwszym samochodem tego producenta. Prototyp wybudowany w domowych warunkach został zaprezentowany podczas pokazów w Tokio. Razem z modelem AA premierę ...

31 Sie 2023, 10:28

W tłumaczeniu wyszło że potencjometr temperatury kierowcy jest otwarty lub zwarty. Czy dobrze rozumiem to że pokrętło od regulacji temperatury jest walniente? Bo tak się składa że leci tylko zimne powietrze
Marc113
Nowicjusz

31 Sie 2023, 14:24

Marc113 napisał(a):Czy dobrze rozumiem to że pokrętło od regulacji temperatury jest walniente?
Chodzi o klapę która jest sterowana silniczkiem od strony kierowcy. To nie jest pokrętło regulacji temperatury.
Rokiko
Forumowicz VIP

31 Sie 2023, 14:37

Ok teraz rozumiem a czy przez to może dmuchać zimne powietrze z kratek. A w jaki sposób można to naprawić
Marc113
Nowicjusz

04 Wrz 2023, 07:44

Trzeba sprawdzić czy silniczek od klapy działa bo jeżeli nie to wtedy klapa będzie w jednym położeniu, może też działać ale w niepełnym zakresie itd.
Rokiko
Forumowicz VIP