Ok 30 tys, LPG, świeże, na 4 lata.

24 Cze 2017, 11:04

Po dłuższym namyśle zmieniliśmy priorytet i dodaliśmy funduszy.

Szukam auta, którym w miarę bezawaryjnie będę jeździł cztery lata. Część chcę opłacić gotówką, część skredytować, zatem na wstępie odpadają wszystkie marki klasy premium.
Auto będę używał przez pierwszy rok jeżdżąc 80% autostrady 20% miasto ( na trasach Niemcy, Polska, Holandia ), a kolejne trzy lata 60% miasto 40% trasa ( Wrocław ).
Z racji przykrych przygód związanych z dieslem całkowicie eliminuję to paliwo. Nie chcę martwić się o : dwumas, wtryski, turbinę, DPF.
Wybór padł na auto z LPG.
Kwota jaką mam do dyspozycji to około 30 tysięcy złotych - na zakup auta sedan/kombi/suv.
Rocznik to tak około 2008-2009 lub nowszy. Osiągi nie są dla mnie tak bardzo istotne jak koszty utrzymania. Niebawem bierzemy ślub, więc koszty ekonomii biorą górę.
Z samochodów używanych, które przykuły uwagę to :

1. Skoda Fabia 3 - tutaj głównym czynnikiem jest spalanie. Wersie MPI z LPG spalają 7 litrów LPG na 100 kilometrów. Wyposażenie jest dobre, bryła bardzo ładna, środek również. Na taką Skodę moglibyśmy przeznaczyć do 37 tysięcy. Pojemność 1.0 czy 1.2 to małe OC, spalanie niewielkie. Nie wiem jak z częściami, bo to nowy samochód. Wybrana została autem roku 2015, więc to o czymś świadczy. Analizując poprzednie modele to niewielki spadek wartości, więc po 4 latach można by w miarę rozsądnie ją sprzedać i kupić już coś większego. Interesuje nas raczej wersja kombi. Pytanie jaki silnik.

2. Skoda Octavia - tylko, że wy piszecie na forum, że żaden silnik tak naprawdę nie jest godny polecenia. Nie znam się, ale zawsze myślałem, że skoro floty kupują takie auta to muszą być mało awaryjne i ekonomiczne.

3. Chevrolet Cruze - tutaj akurat z narzeczoną patrzyliśmy na atrakcyjność sylwetki i bardzo ładny środek. Tutaj akurat nie wiem jakim silnikiem się zainteresować. Na niekorzyść zdecydowanie utrata wartości, bo wydaje mi się, że taki Cruze za 26-28 tysięcy z LPG po czterech latach będzie wart połowę, jak nie mniej. Czytałem też o kiepskiej dostępności części zamiennych.

4. Dacia Duster - nie wiem czy 1.6 jest rozsądnym wyborem przy takich gabarytach auta, aczkolwiek autocentrum podaje, że rumuńska bryczka spala 9 litrów gazu. To też mega wynik. Dużo ludzi sobie chwali tego Suva. Mnie jedynie odpycha kokpit, bo wygląda jak by go wyciosał pijany rzeźbiarz. Ceny rynkowe są bardzo atrakcyjne, aczkolwiek też, jak w przypadku Cruze, martwi mnie, że za 4 lata sprzedam go za 8-10 tys.

5. Peugeot 301 lub bliźniaczy Citroen - nie jeździłem, nie czytałem, ale wygląd całkiem niczego sobie.

6. Nie wiem czy ten budżet, ale : Astra, Hyundai i40, Kia Ceed w tej najnowszej budzie.

Drodzy userzy, pomóżcie nam coś wybrać. Chcemy w rozliczeniu zostawić naszego wysłużonego Saaba, dołożyć trochę od siebie i trochę skredytować.
PeEm
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 09 1986
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 407
Silnik: 2.0 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

24 Cze 2017, 11:35

A ile tej trasy będzie? - w sensie kilometrów, ile wyjazdów, jak często.

Szukaj auta klasy kompakt, bo komfort będzie lepszy niż w aucie miejskim typu Fabia i może odpuść sobie budżetowe Dustery, 301-ki, które po czasie będą Cię irytowały jakością wykonania, co jest niejako pochodną marki - Dacia, jak i odbiorców danego segmentu (301, C-Elysee).
To, że Fabia została gdzieś tam przez kogoś wybrana o niczym absolutnie nie świadczy.
1.4 TSI pd VW w 2005 dostał wiele nagród za silnik roku ... a jaka to była kaszana wyszło dopiero po kilku latach.

A jakiego kompakta? - nie powypadkowego i nie z przekręconym licznikiem, dlatego może skup się na ofertach z polskiej sieci dystrybucji (ale też uważaj, zdarzały się przypadki aut używanych z ASO powypadkowych) i od pierwszego właściciela (może nie być ani 1 na rynku). Sprowadzone to tylko z pewnego źródła, bo rynek to istne pole minowe ... a i tak każde auto trzeba prześwietlić od dołu do góry.
tomekdk

24 Cze 2017, 13:03

Patrząc na cztery lata to mniej więcej 90 tys zrobię. Tylko na jakich modelach się w takim razie skupić? Jest możliwość sprawdzić pełna historie przed zakupem wlacznie z tym czy auto nie było używane przez handlowca?
Ostatnio obserwuję na Fb firmę Carforfriends. Mają ciekawą ofertę - sprowadzają samochody zza granicy z niewielkim przebiegiem, w bardzo dobrym stanie. Są droższe niż krajowe, ale mają same pozytywne opinie.
PeEm
Nowicjusz

Prawo jazdy: 07 09 1986
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 407
Silnik: 2.0 HDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna

24 Cze 2017, 13:16

Jest takie forum: bez-wypadkowe.net gdzie użytkownicy mają dostęp do baz ASO i ubezpieczyciela (czy nie było szkody na aucie), ale oczywiście pewne źródło zaopatrzenia jak najbardziej wskazane.
Szczególnie polecam auta z rynku duńskiego, gdzie można wszystko sprawdzić w duńskich bazach danych.

A jeśli chodzi o model, to zależy gdzie będziesz szukał, jak w Polsce to nie ma co skupiać się na konkretnym (oczywiście odrzucając te, które mają nieciekawe opinie), tylko patrzeć na to, żeby było pewne auto.
W przypadku sprowadzenia sobie zza granicy można już bardziej przebierać.
tomekdk

24 Cze 2017, 23:39

PeEm napisał(a):2. Skoda Octavia - tylko, że wy piszecie na forum, że żaden silnik tak naprawdę nie jest godny polecenia. Nie znam się, ale zawsze myślałem, że skoro floty kupują takie auta to muszą być mało awaryjne i ekonomiczne.
miej na uwadze to, że floty kupują auta nowe, a nie używane, a więc w razie "W" mają na auto gwarancję.
PeEm napisał(a):Czytałem też o kiepskiej dostępności części zamiennych.
bzdury rodem z PRL. Technicznie Cruze to Astra J, a więc nie będzie żadnych problemów z częściami. No chyba, że się rozbijesz, to używanych części blacharskich może być mniej niż do przysłowiowego Golfa. Do LPG najlepszy będzie oplowski 1.4t (z tego co pamiętam występował z fabrycznym gazem)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi "królem wyścigów długodystansowych"
    Audi zorganizowało spotkanie pięciu zespołów mających na swoim koncie zwycięstwa w wyścigach na długich dystansach. Po raz pierwszy, podczas sesji fotograficznej spotkały się zespoły, które w sezonie 2012, od ...
    Jak bezpiecznie podróżować w ciąży?
    Kobiety spodziewające się dziecka powinny wiedzieć, jak bezpiecznie podróżować zarówno za kierownicą, jak i na fotelu pasażera. Jak więc podróżować bezpiecznie w ciąży? Oto nasze wskazówki: Pasy ...