Oklejanie, przyciemnianie szyb - jest sens?

08 Lip 2021, 09:15

Hej, konkretnie - ze względu na upały potrzebuję przyciemnić szyby, konkretniej kupić folię i nakleić.

Teraz pytanie:

- jak to się odnosi do przepisów? To, że musi mieć 70% przepuszczalności światła to wiem, ale - to głównie dotyczy przednich szyb? W sensie, czy gdybym nakleił na przednią szybę, to czy mogę? Czy dobra będzie widoczność? Jeśli nie za ciemną.
Czy gdybym nakleił tylko z tyłu (nie na tylną, na drzwiach) to byłoby ok?
- jest w ogóle sens to robić?
- czy prościej byłoby przyczepić takie ciemne (chyba bawełniane), nie wiem jak to nazwać, miałem to ciemne w kształcie misia, na przyssawkę materiałowe, pełniące tę samą funkcję (ale na szyby na drzwiach)?
heniaxd
Nowicjusz

08 Lip 2021, 19:36

70% przepuszczalności światła muszą mieć szyby boczne i szyba czołowa, wszystkie tylne możesz przyciemniać tak jak ci się podoba. Czy się opłaca? Zależy jakie masz.auto i jak długo nim pojeździsz. Jeśli niedługo bo masz zamiar wymienić albo dać za jakiś czas na złom to się nie opłaca. Są warsztaty które.sie tym zajmują. Jeśli nie masz dobrych zdolności manualnych to lepiej oddać przyciemniane szyb komuś.co się tym zajmuje
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LM - pierwszy minivan tej marki
    Odważna stylistyka, mnóstwo przestrzeni, 26-calowy ekran i fotele godne najlepszego salonu - tak według Lexusa brzmi definicja luksusowego minivana. Model LM, czyli pierwsze w historii japońskiej marki auto tego segmentu, ...