Okres ważności instalacji gazowej?

18 Sty 2008, 14:23

Witam! Chcę kupić auto z gazem, ale dowiedziałam się, że gaz jest ważny tylko jakiś czas, a potem trzeba go zakładać od nowa. Czy to prawda? Auto jest z 2001 roku, zarejestrowane w październiku 2002. Gaz, zdaje się, jest od nowości zakładany przez producenta (lanos).
Jeśli są faktycznie jakieś ograniczenia czasowe, to proszę o informację: na jak długo się go zakłada i co dalej, gdy ten czas się skończy?
xminutka
Nowicjusz

18 Sty 2008, 17:15

Mam znajomego, który jeździ na gazie :) ale nie ma żadnych ograniczeń czasowych. Tyle że częsciej musi robić przeglądy i badania samochodu a tak to wszsytko jest po normalnemu.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

18 Sty 2008, 18:18

jest okres ważności na zbiornik gazu (butlę) 10 lat
74
Początkujący

20 Sty 2008, 00:55

Okresu ważności instalacji gazowej nie ma.Jest tylko okres ważności butli(10 lat),jak pisał kolega powyżej.Po 10 latach(i nie chodzi tu o samo założenia butli do samochodu tylko o datę jej produkcji - butla może być założona np. 3 lata po dacie produkcji,a więc okres jej eksploatacji wynosi tylko 7 lat),butlę należy wymienić na nową - nie ma możliwości ponownej homologacji.Dodatkowo,jadąc co roku na przegląd techniczny,należy zabrać ze sobą świadectwo homologacji butli - bez niego nie przejdziesz przeglądu.No i należy pamiętac o okresowaych przeglądach instalacji gazowej u gazownika(nie są one obowiązkowe,ale trzeba je co jakiś czas robić - wymiana filterka gazu,czyszczenie parownika,korygacja ustawień komputera gazowego itd.Taki przegląd kosztuje około 50 zł i w sumie nalezałoby go robić raz w roku,najlepiej przed zimą.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Camry z klocków Lego
    Australijska Toyota pokazała w Melbourne pełnowymiarową replikę Camry nowej generacji zbudowaną w całości z klocków Lego. Samochód stworzył Ryan McNaught przy użyciu 500 tys. elementów. Toyota Lego Konstrukcja ...