Olej do C4

22 Mar 2014, 09:42

Witam forumowiczów.
Mam do Was pytanie niedawno kupiłem c4 w benzynie 1,6 16v i standardowo po zakupie auta robię wymiany rozrządu, płynów i oleju. I właśnie mam problem z olejem znalazłem że najlepiej pasuje Total 9000 syntetyk 5w40, jednak jest problem że prawie nigdzie go nie mają jest za to taki sam tylko że z dopiskiem Energy. I teraz pytanko czy tego Energy wlewać czy lepiej poszukać zwykłego 9000? Aha jeszcze jedno pytanko jaki filtr kabinowy polecacie?
Z góry dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam
pawelldz86
Obserwowany

Auto: Civic

22 Mar 2014, 12:08

GOOGLE

Jak widac jest także ten "zwykły"..
W/g mnie nie ma różnicy który wlejesz..
Filtry dobre robi filtron ale możesz sobie zadysponować choćby knechta, manna czy mahle..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

22 Mar 2014, 15:32

Producent tego silnika zaleca olej 5W40 do silników bez filtra cząstek stałych i nisko popiołowy 5W30 z filtrem. Producent zaleca olej Total Quartz 9000 bo reklamuje tą firmę. Ale nie musisz wlewać tego oleju. Możesz każdy inny, byle spełnia wymagania 5W40 lub niskopopiołowy 5W30.
Jak nie wierzysz, że marka oleju nie ma znaczenia, to weź do ręki Total Quartz 9000 5W40 i obojętnie jaki inny olej 5W40 i porównaj parametry chemiczne, smarne.
Patrz nie na markę oleju a na cenę.
Wybór nalezy do ciebie - jak lepiej będziesz się czuł podczas jazdy wiedząc, że masz Totala, to lej Totala.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

24 Mar 2014, 17:22

Witaj.. W tamtym roku szczęśliwie zakupiłem C4 picasso mam silnik HDi 1.6 110 km i zalewam go castrolem edge professional 5w30 ponieważ mam ten filtr cząstek stałych jestem bardzo zadowolony.. może spróbuj również castrolem??
genzuluz
Nowicjusz

Zdjęcia: 13
Prawo jazdy: 11 01 1998
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Citroen C4 Picasso
Silnik: 1.6HDI
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota GT 86 (od 2012) – dziedziczka Hachi-Roku
    Z legendy modelu AE86 garściami czerpie współczesna, produkowana od 2012 roku Toyota GT86. Podobnie jak słynna Hachi-Roku, ma tylny napęd, świetnie się prowadzi i jest szybka, pomimo że pod maską zamontowano umiarkowanie ...
    Peugeot 3008DKR Maxi – dane techniczne
    Peugeot 3008DKR Maxi został zaprojektowany do jazdy na czas po drogach o nawierzchni miękkiej, wydmach oraz bezdrożach i jest przygotowany na najtrudniejsze warunki, spotykane na trasach rajdów terenowych całego świata. ...