Olej do diesla w silniku benzynowym

14 Lut 2014, 10:16

Cześć forumowicze!
mam takie pytanie czy można wlać olej 10W40 diesel do silnika benzynowego 1.4 mpi ?
Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi. Pozdrawiam. :)
agatkaaa93
Obserwowany

Auto: Golf 3
Paliwo: Benzyna

14 Lut 2014, 11:18

jaki ole,j jakie ma oznaczenia
bo to że na opakowaniu pisze diesel to nic nie znaczy

co to masz za olej podaj oznaczenie API albo ACEA
i jakie wymagania ma silnik
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

07 Mar 2014, 15:01

Dokładnie,ale na Twoim miejscu wlałbym ten który jest mimo wszystko do silników benzynowych. Może podaj markę i konkretny model to wtedy będzie można doradzić coś więcej.
Laserwash
Początkujący

Auto: M3

29 Cze 2014, 13:03

Nie powinno się wlewać oleju przeznaczonego do silnika Diesla do silnika benzynowego,taki olej zawiera garnitur dodatków skrojonych pod warunki panujące w silniku Diesla,czyli jednym słowem unieszkodliwiające uboczne związki powstałe w efekcie spalenia ON a jak wiadomo ON jednak od benzyny się różni.Naturalnie są niby oleje uniwersalne,ja jednak uniwersalnych olejów nie stosuję,gdyż wartość np.TBN w takich olejach jest tak skomponowana by strzyc i golić.Olej do silnika Diesla powinien posiadać jak najwyższą wartość TBN,do silnika benzynowego taka wartość wysoka jest nie wskazana,a do silnika Diesla wręcz przeciwnie.Reasumując ,jeśli chcesz uniknąć tzw.szlaków i nagarów,stosuj oleje przeznaczone wyłącznie do silników Diesla jeśli masz Diesla.Bo jak wiadomo co jest do wszystkiego to---- itd.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

30 Cze 2014, 10:07

Do silnika diesla są oleje oznaczone literką C. Do benyzny literką S. Do silnika diesla nalezy lać olej z literką D, a do benzynowego z literką S. Wszystko i na temat.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

03 Wrz 2018, 11:47

Z Finlandii masz niezłe oleje do silników benzynowych Neste. Chwalę je sobie zimą przede wszystkim, bo chociaż mam starszy silnik to ten olej i tak jest dobrze przystosowany. Podsyłam informację o tych olejach dłuższą
[reklama] Poczytaj, bo warto czasami przetestować coś nowego, niekoniecznie najpopularniejsze marki.
Ostatnio edytowany przez MotoAlbercik, 04 Wrz 2018, 09:59, edytowano w sumie 1 raz
Powód: Reklama
pawelpruski
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, nie daj się wiosennemu zmęczeniu
    Choć tzw. wiosenne przesilenie nie jest jednostką chorobową, wielu kierowców właśnie o tej porze roku skarży się na gorsze samopoczucie i uczucie zmęczenia. Jak wpływa to na zdolność prowadzenia i bezpieczeństwo jazdy? ...
    Lexus LC Yellow Edition
    W połowie 2018 roku Lexus wprowadził do europejskiej oferty model LC w wersji Yellow Edition. Nadwozie samochodu pomalowano jaskrawym, żółtym lakierem Vibrant Flare Yellow. Ta sama kolorystyka zagościła również ...