Olej do nowej Octavii RS - Comma ?

03 Lut 2023, 15:41

KAO pisałem już kiedyś,też bywałem w rejonach gdzie było 40 st.w cieniu,a rękę wystawioną podczas jazdy,,parzyło,,jadąc tam pierwszy raz miałem silnik na dotarciu,to był lipiec,wlałem olej 20 W50,oleju przez 2000 km niewiele ubyło,po powrocie wymieniłem olej na 0w40 Castrol,ciśnienie oleju podczas upałów na wolnych ledwo unosiło wskazówkę nad pierwszą kreskę,a silnik wypił mi litr oleju,po powrocie przed następnym wypadem wiosną wlałem Castrol RS 10W60,jaki ubytek? szklanka,ciśnienie na wolnych nigdy nie było mniejsze jak między 2 a 3 kreską,już wtedy upał był też okropny(Calabria),podczas jazd na miejscu ani na tamtym ani na Castrolu nie ubywało oleju nic,dobrze,że miałem regulowane luzy zaworowe,inaczej przy hydraulikach czarno widziałbym wolne obroty na Ow40,żąglując olejami (u nas stosowałem TEDEX 5W40)zrobiłem na lpg 200 tyś km i silnik jaki był po remoncie,taki pozostał,żadnej różnicy,oleje wymieniałem co 10 tyś km,wtedy,teraz skracałbym interwały do 8,no ale wtedy nie było możliwości obserwowania w internecie analiz labolatoryjnych,zresztą jeżdziłem w 95% na lpg,przy takich upałach zostawiałem auto na lpg i odpalałem na nim,więc olej benzyną się nie rozrzedzał,zresztą gdyby nawet tylko na benzynie,odparowywałaby szybko,u nas jest z tym gorzej,zimno,potem gorąco i tak na przemian,nie dość,ze benzyna w oleju,to jeszcze skondensowana woda.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

06 Lut 2023, 23:30

Cześć,
A ja śmiało polecam, Jeżdżę w Golfie GTD od paru lat i wszystko ok, tak jak ktoś wcześniej napisał, stosunek ceny do jakości jest spoko.

Do świeżo kupionego Mondziaka MK4 mojego ojca też wleciała. Padło na niego bo jako jedyny na stronce miał oficjalne pismo wystawione z Forda, że posiada normę WSS-M2C-913-D i oni to zatwierdzają jako producent. U innych nie znalazłem takiego zaświadczenia.

PS. Nowa Octavka RS - kozak fura :)

Powodzenia :D
RMTrophy
Obserwowany

07 Lut 2023, 06:53

Kolego RM ,piszemy tutaj ogólnie,czyli Comma,podaj jaki konkretnie olej zastosowałeś,pełną jego nazwę od A-Z wraz z normami,na razie sprawdziłem jak wypadły oleje 5W30 Comma i MOTUL,takie same,muszę przyznać,MOTUL przepadł,wypadł zdecydowanie gorzej w testach na zdolności ochronne silnika(trwałość filmu olejowego)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

07 Lut 2023, 12:27

Cześć,
Spoko - rozumiem, ale autor postu podał dokładnie to o czym piszesz, zerknąłem w przeglądarce i się zgadza, więc po co to powtarzać?

Żeby nie było, że reklama, odnoszę się do Twojej sugestii :
Ta Skoda wg. producenta wymaga normy VW 508 00/509 00,
Odpowiedni olej to ECO-LLP 0W-20.

Miłego dnia
RMTrophy
Obserwowany

07 Lut 2023, 13:00

ggg11 napisał(a):Powiedz mi jakim cudem toyoty jeżdżą od kilkunastu lat na 0w20 i są wzorem niezawodności?
Z tym bym nie przesadzał jeżeli chodzi o olej bo nie raz widziałem że nawet hybrydy przy pierwszej wymianie w serwisie miały zmieniany olej na 5W30 co jednak nie wpływa na ich niezawodność. Jak by to źle wpływało na silnik to nie pozwolili by na taką zmianę na gwarancji.

To tak na marginesie pomijając olej do Skody :wink:
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

07 Lut 2023, 19:03

RM ,przebieg,silnik,co ile wymieniasz olej?
PhantomASA1
Forumowicz VIP

08 Lut 2023, 17:42

Postanowiłem sprawdzić co ma do powiedzenia jeden z wiodących producentów olejów,który jako pierwszy wprowadził na rynek olej przeznaczony tylko i wyłacznie do silników Diesla,przewertowałem prawie wszystkich producentów,parametry zbliżone,czyli w 100 st.c ok.8 mm2/s ,HTHS ok.2.7 mPaS,,zaskoczył mnie niezbyt niski TBN w tych olejach 9-10,wybrałem olej 0w20 z norma VW 508.00 ,509 .00 C5 ,HTHS 3.5 mPas,lepkość w 100 st.c 12 mm2/,s,TBN 8 KOH ,to rozumiem,ten producent opracował formułę,z którą się zgadzam,tamte parametry mnie nie pasowały nijak.
PhantomASA1
Forumowicz VIP