Olej do samochodu z pompowtryskami

01 Maj 2010, 12:54

Z tego co wiem, to do samochodu z pompowtryskami powinien być lany specjalny olej, o normi 505.01. Nie wiedziałem o tym w momencie wymiany oleju i zalałem Castrolem 10W40 (norma 505.00). Auto 8 letnie, 145.000 przebieg (oficjalnie i bardzo prawdopodobne że prawdziwy).

Czy mogą pojawić się jakieś problemy przy tym oleju? Co zrobić przy kolejnej wymianie: wrócić do syntetycznego przeznaczonego z normą .01 czy zostać już przy tym?
Krzy_M
Nowicjusz

Miejscowość: wschód zachód

01 Maj 2010, 13:39

w teorii zalecany jest 5W30 albo 5W40 aczkolwiek znam samochody z tym silniczkiem z powodzeniem pomykające na 10W40 od kilku lat... trudno powiedzieć ale ja bym wrócił do syntetyka, choć nie jest to konieczne, jeśli producent oleju dopuszcza swój produkt do silnika z pompowtryskami
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

01 Maj 2010, 14:25

Problem w tym, że zgodnie z normami to nie bardzo może iść do pompowtrysków; z castrola normę 505.01 ma chyba tylko edge, więc nawet zwykły syntetyk na nic tutaj się nie zda. Zastanawiam się tylko czy rzeczywiście coś teraz może się uszkodzić przy stosowaniu oleju z normą 505.00 czy też jest to tylko chwyt marketingowy. Na czym zresztą polega różnica tak naprawdę? Jaki wpływ w ogóle ma olej do pompowtrysków? Paliwo to rozumiem, ale olej?
Krzy_M
Nowicjusz

01 Maj 2010, 15:05

chodzi o smarowanie wałka rozrządu który ma dośc specyficzne wymagania przy 10W40 w zimie przez pewien czas będzie chodził na sucho a co za tym idzie i kilka elementów również w tym pompowtryski które są smarowane i chłodzone olejem ;)
Pompowtryskiwacz musi wytworzyć ciśnienie paliwa nawet do 2000 barów, przy niewielkim ruchu dźwigni, zwykły olej nie poradzi sobie z należytym smarowaniem wałka i rolki przylegającej, w teori olej o specyfikacji 505.01 zapobiega zjawisku wprasowania oleju między pracujące elementy (co za tym idzie pracy "na sucho")

jak mówie ja osobiści wrócił bym do 5W40 z odpowiednią specyfikacją a producent nie jest ważny :wink: równie dobrze co Castrol będzie smarowało i Valvoline i Motul ale także Texaco czy inny Lotos, jeśli olej spełnia norme to producent nie ma znaczenia ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

01 Maj 2010, 16:54

Jeśli tak to myślę że przed zimą zmienię olej. Tak mniej więcej 2xdroższy z tego co kojarze :neutral:

Tak przy okazji, zauważyłem kilka ogłoszeń,w których ktoś chce kupić samochód bez pompowtrysków. Coś złego jest w tych wtryskach, że się ich boją czy czym to jest spowodowane?
Krzy_M
Nowicjusz

01 Maj 2010, 17:02

awaria pompowtryskiwaczy jest droga.. nawet bardzo droga w porównaniu do zwykłego układu pompa-wtryski, dlatego sugeruje zmiane oleju na właściwy jak najszybszą a nie dopiero w zimie :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zmęczenie, sen - przyczyny wypadków drogowych
    Zmęczenie to prawdopodobnie najbardziej bagatelizowany czynnik wśród przyczyn wypadków drogowych, ponieważ jego rzeczywisty udział jest trudny do zmierzenia. Szacuje się, że zmęczenie ma wpływ na nawet 30% wypadków ...
    Jak przygotować się do podróży kamperem?
    Jeśli chcesz podróżować całą rodziną lub z przyjaciółmi to całą masę pozytywnych wrażeń dostarczy jazda z przyczepą kempingową lub kamperem. Gdy czujemy zmęczenie, lub spodoba nam się okolica – spędzamy ...

06 Maj 2010, 21:40

Do silników z pompowtryskiwaczami, należy używać dedykowanych olejów, zatem polecamy jego wymianę, na olej który spełnia normy dla w/w jednostek- VW 505 01 lub najnowocześniejszą VW 506 01 (WIV - przedłużony okres pomiędzy wymianami).
K2
Początkujący

Miejscowość: Ostrów Wielkopolski

07 Maj 2010, 12:06

Moja dobra rada - wymień ten olej na właściwy i nie czekaj nawet do zimy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Lut 2011, 22:47

Czy 2 razy droższy od castrola magn. 10w40? Zależy której marki olej kupisz do pompowtrysków, Mobil 3000xe jest w podobnej cenie, to samo Shell ultra extra czy Elf DID. 2 razy droższy to może być jedynie Motul
pomogę w zakupie olejów. Na terenie Tychów dostarczę za darmo.
markoweoleje
Nowicjusz

Miejscowość: Tychy

24 Lut 2011, 12:59

Ja w styczniu wymieniłem olej na Motul 5W40 505.01 i właśnie posiadam silnik na pompowtryskach. Do tej pory zrobiłem już około 1500km i następna wymiana pewnie przed kolejną zimą.
PaVLo
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: to cacko ?