Olej do Volkswagena Golfa III

24 Mar 2008, 19:53

Witam. Mam pytanie zakupiłem Volkswagena III z roku 1993. Silnik 1.6 benzyna, nie wiem na jakim oleju on jeździ. Chciałbym teraz go wymienić i nie wiem jaki byłby odpowiedni, wiem tylko, że półsyntetyk. Proszę o poradę, z góry dziękuję i pozdrawiam.
Adrian2255
Nowicjusz

Miejscowość: podkarpackie

24 Mar 2008, 23:03

W zasadzie zasada jest taka,że jeżeli nie wie się na jakim oleju jeździł poprzednik,to leje się mineralny.Ale jeżeli autko nie ma przebiegu większego niż około 200 tyś to można zaryzykować i wlać półsyntetyk.A jaki?Tych olejów jest jak grzybów po deszczu.Ja proponuję jakiś markowy np Platinum,Castrol,Mobil.Do wyboru są oleje do silników z gazem,do jazdy po mieście itd.Ciężki wybór tak naprawdę.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ominąć przeszkodę na drodze
    Szybciej zapadający zmrok czy trudniejsze warunki atmosferyczne mogą opóźnić lub uniemożliwić wcześniejsze zauważenie przeszkody na drodze. Dodatkowo na jezdni może niespodziewanie pojawić się pieszy albo wybiec zwierzę. ...
    Picie i jedzenie za kierownicą - to niebezpieczne!
    W związku z obowiązującym zakazem spożywania posiłków w lokalach gastronomicznych wiele osób kupuje dania na wynos. Nie powinno to jednak skłaniać kierowców do jedzenia (nawet frytek) czy picia podczas ...