Olej - dolewanie

01 Lis 2011, 02:52

Witam, mam problem i proszę o radę - nie znam sie na tym kompletnie. Czy jest możliwe dolanie oleju castrol 5W-30 c3 do oleju castrol 5W-30 c2? Pytam, bo okazało się, że poziom oleju jest b. niski (Toyota Rav4 z 2007 r., najprawdopodobniej niedopatrzenie), a niestety dzisiaj wszystkie warsztaty są zamknięte i nie mogę dostać oleju, który jest wlany i nie ma też kto doradzić - a chciałbym dotrzymać jakoś 2 dni, bo wtedy jestem umówiony w salonie na przegląd i wymianę oleju(muszę tam zresztą jakoś dojechać).

Jeżeli nie jest to możliwe to proszę o radę co innego mogę ewentualnie dolać (mam też olej Mobil1 Esp Formula 5W-30 ACEA: c2/c3; a3/b3; a3/b4; API CF - ale tu już w ogóle się nie orientuję czy mogę mieszać oleje 2 marek).

Dzięki wielkie z góry za radę:)
cris75
Obserwowany

Auto: Toyota Rav4

01 Lis 2011, 08:23

Możesz mieszać oleje dwóch różnych marek bez obaw ,jeśli masz filtr cząstek stałych ,to musisz być bardziej ostrożny z tym dolewaniem,ten Mobil 1 ESP możesz dolać bez obaw.Gdybyś jednak miał tylko ten Castrol,to też nic się złego nie stanie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

01 Lis 2011, 11:53

dzięki za odpowiedź:)
cris75
Obserwowany

Auto: Toyota Rav4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak często kierowca powinien badać wzrok?
    Jak często kierowcy badają wzrok? Zwykle, gdy ubiegają się o prawo jazdy. Później, jeśli na tym etapie nie stwierdzono wady wzroku, nie mają już takiego obowiązku i mogą bagatelizować nieostrość widzenia. Kierowcy ...