Olej? - Fiat Brava - coś go trzyma.

05 Cze 2011, 19:58

Witam was.

Mam pytanie, otóż gdy jadę na zimnym silniku moim fiatem brava 1.6 KAT, czuć że coś go trzyma, nie pozwala się rozpędzić, tak jak by coś hamowało..

Dodam że na tym oleju w silniku zrobiłem 12 tys.km. Słyszałem opinie że to może być przez olej w silniku ?.

Jeżdżę na LPG.

Mam także do was pytanie - czy taki olej będzie dobry do mojego samochodu ? Rok produkcji to 1995r. - [link do oferty na Allegro wygasł]
seromontis55
Nowicjusz

Miejscowość: Polska
  • 06 Cze 2011, 22:04

weś na luz i zobacz czy lekko sie toczy moga trzymac hamulce czyli zaciski cylinderki linki a olej powinno sie wymieniac co 10 tys lub co roku najlepiej zalec na stacje obsługi pojazdów i oni ci sprawdza na ścieżce zobacz czy sie nie grzeja koła moze być cos z silnikiem ze nie wchodzi w obroty np katalizator wydech moze być przyblokowny lub zbyt mała dawka paliwa lub małe ciśnienie na pompie sprawdzić filtr powietrza
    ochroniarz02
    Początkujący

Miejscowość: Biała Podlaska

06 Cze 2011, 22:15

Co do doboru oleju to wszystko zależy w jakim stanie jest silnik, jeżeli nie bierze to jak najbardziej możesz lać Castrola, to bardzo dobry olej.
    Nie ma mocy na zimnym a zarównano na LPG jak i na benzynie? Może "parownik" ma "zmęczoną" membranę i nie podaje odpowiedniej ilości gazu?
    arciasty
    Stały forumowicz

Miejscowość: koluszki
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus RC
      Rodzina sportowych samochodów Lexusa wkrótce powiększy się o nowe auto z otwartym dachem, czyli długo wyczekiwany model LC w wersji Convertible. A co z mniejszym Lexusem RC? W 2014 roku japońska marka zaprezentowała ...