Olej Liqui Moly z dodatkiem MoS2 -dobry?czy zly!?

26 Sty 2007, 20:04

Kupilem Matsubishi Space Runner 1995 przebieg 104500 km i postanowilem wymienic olej(samochod stal przez 18 Miesiecy u poprzedniego wlasciciela)
Kupilem Liqoi Moly 10W-40 polsyntetyk z dodatkiem MoS2 o dodatkowych oznaczeniach ACEA A3-98/B3-98 API SJ/CF API SH/EC/CF bez jakiejkolwiek informacji o dopuszczeniu przez okreslona marke samochodu do uzywania.
Z ciekawosci zajrzalem na Niemieckie Fora Internetowe i ogarnelo mnie przerazeni....
Pelno glosow negatywnych ze wskazaniem na szkodliwe dzialnie MoS28na katalizator;ze odkladaja sie zlogi itd...
Wyczytalem tez informacje ,ze w czasie II-giej Wojny Awiatowej uzywano dodatku Molibdenu(MoS2) w silnikach samolotow,zeby np. po przestrzeleniu miski olejowej silnika samolot dolecial bez oleju do celu.
Wiem tez,ze w FormuleI-Jordan uzywa tego oleju.
Czytam,ze MoS2 moze pozapychac kanaly olejowe,ze dziala jak drobny papier scierny,ze jest fatalny.....
sa jednak tez glosy pozytywne-olej ma certyfikat TÜV ale rzeczywiscie nie chwali sie zadnym producentem samochodu,ktory dopuszcza ten olej!
Zastanawiam sie czy spuscic ten olej i miec spokoj(sluchajac tych od nie-czy jezdzic i byc po stronie tych zadowolonych!?
Chetnie wyslucham opinni doswiadczonych Kolegow z Polski
pozdrawiam
henrykfilip
Nowicjusz

29 Sty 2007, 15:53

Jeżdżę na LM z siarczkiem molibdenu i nie narzekam. Poza tym silnik jakby ... ciszej pracuje...
Jak mi motor padnie będę narzekać - na razie się cieszę i za tydzien zmieniam olej znowu na LM z dodatkiem MoS2...
Pozdr
fourup
Nie udzielam porad na PW - tylko forum ogólne!
fourup
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków, Słomniki
Prawo jazdy: 08 01 1999
Auto: Mercedes S124 250D
Silnik: OM602
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1990
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Historia Audi quattro w sportach motorowych
    Na początku roku 1981, Audi z napędem quattro pojawiło się na scenie Rajdowych Mistrzostw Świata. Fin Hannu Mikkola, prowadząc auto z czterema ringami podczas Rajdu Monte Carlo, wygrał pierwszych sześć śnieżnych odcinków ...