Olej na silniku

13 Maj 2017, 18:05

Przy zmianie oleju mechanik zauważył wyciek oleju. Passat B6 2.0 TDI ma 150 tys. przebiegu.

Tutaj zdjęcia http://wan987dw.prv.pl/passat (można je powiększać)

Nie wiem od jak dawna jest wyciek, bo wcześniej zmieniałem u innego mechanika i nic nie wspominał o wycieku (więc mógł powstać przez rok, a może być i kilka lat). Zmieniam olej (LongLife) co rok na wiosnę. Dużych dolewek nie muszę robić – niecały litr na rok (jakoś dziwnie jak robi się chłodniej – we wrześniu). Dużych przebiegów nie robię – 15 tys. rocznie. Samochód pracuje normalnie, żadnych objawów.
W czym może być problem?
- turbina bo trochę pochlapane jest dookoła niej? ale silnik pracuje normalnie, ma moc, nie dymi z rury,
- pęknięcie głowicy?
- uszczelniacze, uszczelki po przelaniu zbyt dużej ilości oleju przy wymianie (mogło się zdarzyć, że było za dużo).
Proszę o poradę co to może być.
Ycaktiw
Obserwowany

Auto: Passat B6

14 Maj 2017, 12:59

Wydaje mi się, że wyciek jest spod uszczelki. Mochanik jak popatrzy, to bez problemu znajdzie miejsce wycieku.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    BUKOVINA World Snow Polo Masters 2018
    Drużyna Renault zajęła drugie miejsce w międzynarodowym turnieju BUKOVINA World Snow Polo Masters 2018, który odbył się w dniach 19-21 stycznia 2018 r. Renault Polska oraz Anndora, autoryzowany koncesjoner Renault ...