Olej parę miesięcy po wymianie zrobił się czarny

18 Maj 2018, 12:30

W styczniu miałem wymieniony olej silnikowy. Od tego czasu przejechałem jakieś 2 tyś. km. Czy jest możliwe żeby tak szybko zrobił się czarny?
Yarecki
Początkujący

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Wrocław
Auto: Peugeot 5008
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

18 Maj 2018, 13:31

Yarecki napisał(a):Czy jest możliwe żeby tak szybko zrobił się czarny?
Jaki masz silnik, diesla?

W dieslu oleje szybko robią się czarne dlatego że produkowane są tam duże ilości sadzy. Oczywiście zależy to w jakiej ilości ona będzie produkowana zależy od kilku czynników ale generalnie zawsze w efekcie spalania ona powstanie. Część spalin dostaje się do skrzyni korbowej i tam miesza się z olejem silnikowym. Obecne oleje posiadają w swoim składzie dyspersanty których zadaniem jest niedopuszczenie do uszkodzeń wewnętrznych silnika przez sadzę. jak to działa a no tak że nie dopuszczają one do tego żeby sadza łączyła się w większe cząsteczki przez co pozostaje ona w formie rozproszonej i swobodnie pływa o oleju.
Pozbywamy się jej wraz z olejem, można dodatkowo zrobić np. płukankę silnika przy wymianie oleju i ważny tu jest właśnie regularny serwis. Robiąc małe przebiegi na krótkich odcinkach nie powinniśmy przekraczać 10tyś. km.

Przeważnie jest tak ze im lepszy olej tym szybciej zacznie zmieniać barwę i nie ma tu się co przejmować jej kolorem ponieważ te dyspersanty za sprawą których olej robi się czarny dbają o to żeby jego właściwości pozostały dobre jak najdłużej.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

22 Maj 2018, 13:16

Ważne jest, żeby wlewać olej dobrej jakości. Osobiście polecam syntetyczne z K2 - moim zdaniem najlepszy na rynku.
tomekkk222
Nowicjusz

Auto: honda civic

31 Maj 2018, 19:59

Podaj wyniki badań porównawczych, pokazujących że jest najlepszy na tle innych firm albo skończ spamować.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

04 Cze 2018, 08:53

Nie poda bo nie jest to najlepszy olej na rynku i są lepsze.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

04 Cze 2018, 14:39

Oleje K2 to oleje Texaco.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Toyota Prius Plug In Hybrid dla Księcia Monaco
    Prius Plug In Hybrid jest pierwszym samochodem hybrydowym Toyoty z możliwością ładowania baterii z gniazdka elektrycznego. W trybie elektrycznym (EV) samochód przejeżdża 25 km, bez emisji dwutlenku węgla, tlenków ...