Olej Peugeot 2.0 Pb EW10A

12 Wrz 2017, 06:41

Witam. Mam problem po wymianie oleju w moim samochodzie. Samochód (Peugeot 307 2.0 Pb EW10A) miał zalany olej Total 5w40, na takim jeździł. Zostawiłem auto u mechanika na wymianę zawieszenia oraz oleju, co też zostało wykonane jednak z jednym wielkim "ale". Został zalany olej Total 5w30. Z tego co czytałem do mojego silnika producent zaleca tylko olej 5w40 i teraz nie wiem czy mogę jeździć na tym co zostało zalane czy po prostu jeszcze raz wymienić olej. Boję się że po niefortunnej zmianie silnik zacznie pobierać większe ilości oleju niż wcześniej.
Kris098
Obserwowany

Auto: Peugeot 307 2.0 Pb
Silnik: EW10A 143 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

12 Wrz 2017, 13:33

Kris098 napisał(a):Boję się że po niefortunnej zmianie silnik zacznie pobierać większe ilości oleju niż wcześniej
Olej który masz zalany na niższą lepkość od tego który miałeś wcześniej co może skutkować większym poborem oleju. Musisz najlepiej obserwować jak pracuje silnik i ile oleju ubywa jaka jest różnica względem jazdy na wcześniejszym oleju. Wtedy ocenisz czy wymieniać, a na razie bym nie generował dodatkowych kosztów no chyba że mechanik wymieni ci ten olej za darmo wtedy bym to zrobił :)

Tu na forum też widzę że taki jest polecany oleje/auto/1764-citroen-c5-2-0-16v-ew10a-140km
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

23 Paź 2017, 06:40

Może mechanik zrobił płukankę silnika zanim zalał olej 5w30 i tutaj dopytaj o szczegóły, jeżeli nie to obserwuj jak zachowuje się silnik oraz czy pobór oleju nie wzrasta.
Petrostar
Początkujący

Auto: VW Polo
Silnik: 1.4
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2000

24 Paź 2017, 13:33

Petrostar napisał(a):Może mechanik zrobił płukankę silnika zanim zalał olej 5w30

Taaa, napewno...A skąd taki mechanik wiedział jaki olej jest zalany? Tak naprawdę powinien się zapytać jaki olej jest wlany. A chyba tego nie zrobił. Mało tego, nawet nie zajrzał do katalogu, bo tam jest tylko jeden olej dla tego silnika - 5W40.
A najgorsze jest to, że napewno nie wiedział jaka jest jakość zalanego oleju...
Jeżeli nie przejechałes zbyt wiele km na tym oleju, to ja bym wrócił do tego mechanika i poprosił za darmową płukankę oraz zalanie silnika olejem zgodnym z zaleceniami producenta, a nie z zachciankami mechanika. Chyba, że mechanik weźmie na siebie odpowiedzialność i da to na piśmie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

30 Paź 2017, 11:38

Różnice w 5w40 a 5w30 są marginalne, a jeśli dodatkowo to oleje jednego producenta, to na granicy percepcji. Możesz spokojnie jeździć i sobie gitary nie zawracać.
Anjin
Zaawansowany

Auto: Peugeot

18 Gru 2017, 09:02

Poniekąd racja, no chyba że widzisz i słyszysz coś niepokojącego, wtedy faktycznie możesz doszukiwać się przyczyn w tym że olej który teraz został zalany nie jest trafnie dobrany. Do wszystko wyjdzie dopiero za jakiś czas.
BestOils
Początkujący

Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Seat Leon
Silnik: 1.9
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Audi Tradition na starcie rajdu Heidelberg Historic
    Na linii startowej dwudziestego piątego, jubileuszowego rajdu samochodów zabytkowych Heidelberg Historic, który odbędzie się w dniach od 11 do 13 lipca, Audi Tradition wystawi aż pięć samochodów ze swojej ...