Olej rzepakowy

22 Sty 2008, 22:16

Byłem dzisiaj w Biedronce. Patrzę a tam jakiś słabej firmy olej rzepakowy po 3,5 zł za litr. Cena zwykłej ropy sięga gdzieś 4 zł.

Nie jeżdżę na dieslu, więc opowiadania o "tankowaniu" oleju z Biedronki wzbudzają u mnie kontrowersje.

Jak jest naprawdę? Można lać taki olej i jeżeli tak to w jakiej proporcji ze zwykłą ropą?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Sty 2008, 12:14

W rzadnej proporcji... Jak skonczy ci sie ropa, lecisz do sklepu zalewasz litr oleju z biedrony i Heja. A Powiem nawet wiecej, bo takiego oleju z półki sklepowej to nawet szkoda lac, ja bym sobie na nim jeszcze ze 2 razy frytki usmazyl i dopiero zalal do woza :P
FSOManiak
Początkujący

Miejscowość: Podlasie

23 Sty 2008, 12:49

ano...olej z frytkownicy też dobrze robi :D jest wszystko w normie, tylko trochę frytami za samochodem wali :mrgreen: oczywiście nie polecam tego do nowoczesnych diesli na pompowtryskiwaczach, itd.
4x4
Draakul
Początkujący

23 Sty 2008, 15:21

Jeśli ktoś ma starego diesla np. dwu litrowego byka mercedesa to może lać śmiało i będzie śmigał że hej.
Moj kolega ma fiata pandę 1.3 diesel multi jet, i co jakiś czas tankuje pół na pół ropę że stacji i olej z biedronki. (posiada naukę jazdy więc autko jest ciągle w ruchu). Pandzia chodzi jak złotko :-)
Golf IV GTI 1.8 TURBO
Nissan Terrano II 2.7 TDI
BMW 328
Bolo1989
Aktywny

Miejscowość: Mazowieckie

27 Sty 2008, 16:10

Racja...śmierdzi frytami :PP kilka razy czułem jak jechałem za jakimś starym autem w Dieselu :)
Requiem for a Dream.
Piter
Stały forumowicz

Zdjęcia: 239
Miejscowość: Kłodzko
Prawo jazdy: 15 03 2007
Auto: Audi A6 C5
Silnik: 1.9 TDI 131KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota GT86
    Sportowe coupé Toyoty zdobyło wielką sławę jako samochód dający ogromną frajdę z jazdy, który jednocześnie nie kosztuje majątku. Wersja kabriolet z pewnością przysporzyłaby dodatkowych fanów tylnonapędowej ...