REKLAMA
Hej
Mam pytanie jak odróżnić organoleptycznie olej silnikowy od przekładniowego z manualnej skrzyni biegów ?
Swoje auto mialem sprzedawać z powodu wycieku zlokalizowanego na laczeniu bloku z jego podstawą - dostep jedynie przy wyjeciu silnika.
Jednak znajomy znajomego mechanik stwierdził że to wyciek na wale korbowym od str skrzyni. Uszczelnil, pojezdzilem prawie 3 tygodnie pojechalem na przeglad czy sa jakies wycieki, trzeba bylo jeszcze dpkladnie umyć dół bo nie było pewności po odtluszczeniu calego spodu po 2 dniach zajechalem na kontrolę znów i okazalo się że silnik suchy, na wdpomnianym na poczatku laczeniu bloku z podstawą sucho - sam to macałem. Spocona lewa półoś i pod nią slady oleju. Tak to wszystko suche.
Jestem umowiony na wymiane uszczelki na tej pólosi jednak troche nachodzą mnie wątpliwości bo mowi się ze olej przekladniowy ma dosc silny zapach. Jednak ja tutaj w tym oleju za wiele nie czuję, choc z 2 strony mam trochę problemy z węchem. Pytanie jak można to jeszcze sprawdzic ?
Mam trochę obawy ze to skad inad cieknie ze oddam auto i sie okaże ze to jednak nie bylo to i zabule za niepotrzebną robotę.