Olej silnikowy Renault Modus 1.2

26 Lut 2019, 01:20

Witam który olej silnikowy będzie odpowiedni do Renault Modus 1.2

[link do iParts wygasł]

[link do iParts wygasł]

[link do iParts wygasł]
Pablomod
Nowicjusz

26 Lut 2019, 18:08

Na to pytanie ci nie odpowiemy. Musisz wiedzieć jaki olej masz teraz. Chodzi o klasę jakościową - jeden z podanych przez ciebie ma klasę SL/CF, drugi SM/CF. Chodzi o to, że nie powinno się stosować oleju gorszego jakościowo od dotychczas stosowanego. Czyli jak miałeś np. SM, to nie możesz wlać SL.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Mar 2019, 01:35

Niestety nie wiem jakiej klasy olej silnikowy był wlany poprzednio gdyż pod maską nie ma etykiety. Z poprzednim właścicielem który wymieniał olej w czerwcu 2018 nie mam już kontaktu. A więc jest problem bo chcialabym kupić oleju silnikowy i po klasie nie wiem jaki to ma być,

Marta
Pablomod
Nowicjusz

02 Mar 2019, 14:31

Pablomod napisał(a):Niestety nie wiem jakiej klasy olej silnikowy był wlany poprzednio gdyż pod maską nie ma etykiety
A jak jest ze zużyciem oleju ile go pobiera np. na 1000km, robisz dolewki?

Ja silnik jest w dobrym stanie to można by było zrobić płukankę przed wymianą i kupić dobry olej zgodnie z tym co zaleca producent. Ja myślę że dobrym wyborem do tego silnika będzie Elf EVOLUTION 900 SXR 5W40.

Zerknij sobie tu na forum oleje/auto/25959-renault-grand-modus-1-2-16v-j77-d4f-76km
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

02 Mar 2019, 22:54

W tym układzie, skoro nie wiesz co było, to tak - producent silnika zaleca olej o klasie lepkościowej 5W40. Co do klasy jakościowej musisz wlać niestety ten o najlepszej klasie, czyli wg API SN. Producent - uważam, że każdy będzie ci polecał tego, na którym jeździ lub tego, z jakim współpracuje.Jeden napisze, że bardzo dobrym jest np. ELF, a inny napisze, że to badziewie i że lepszy jest np. Total. A jeszcze inny napisze, że te dwa to badziewie i że najlepszy to Castrol...Obawiam się, że tutaj musisz już sam podjąć decyzję
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Mar 2019, 23:23

Wiem na pewno że wlany jest olej silnikowy elf 5w40 tylko nie wiem jakiej klasy tj SL/CF czy SM/CF. To jakiej klasy mi polecacie? Która jest lepsza? Czy jeśli powiedzmy poprzedni właściciel wlał starej klasy olej to jak doleje nowej klasy to nic się nie stanie z powodu takiej mieszanki?
Pozdrawiam, Marta :)
Pablomod
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa Mazda CX-3
    Nowy kompaktowy SUV - Mazda CX-3 – debiutuje podczas targów motoryzacyjnych w Los Angeles. CX-3 jest piątym modelem z nowej generacji samochodów Mazdy wyposażonych w technologię SKYACTIV i zaprojektowanych w myśl filozofii ...

02 Mar 2019, 23:48

Pablomod napisał(a):Czy jeśli powiedzmy poprzedni właściciel wlał starej klasy olej to jak doleje nowej klasy to nic się nie stanie z powodu takiej mieszanki?
Nie będę przepisywał tematów i podaje ci link gdzie masz to wyjaśnione przez @MotoAlbercik'a mieszanie-oleju-silnikowego-klasy-api-vt97717.htm
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!