Olej - Toyota Yaris I

05 Mar 2019, 13:21

Witam

Kupiłem żonie samochód Toyota Yaris I 2001 1.0 benzyna,
auto sprowadzone nie mam pojęcia jaki olej lany był wcześniej co robić?
Zacząć od wymiany czy może zaryzykować ?
Zabrzanin
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Ford Mondeo IV
Silnik: 1.8 tdci
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

05 Mar 2019, 14:06

W jakim stanie jest silnik? Czy zauważyłeś jakieś ubytki oleju? Warto sprawdzić świece i ocenić mniej więcej jego stan. W takim przypadku jak Twój powinno zastosować się płukankę silnika i zalać olej o parametrach takich jak poleca producent. Do twojego silnika powinno zastosować się olej 5W30 zerknij oleje/auto/9284-toyota-yaris-1-0-vvti-68km

Mój znajomy jeździł na oleju 10W40 w tym silniku i też było wszystko ok wymieniał co 10tkm, zrobił prawie 100tkm :) ale ja bym zalał pełny syntetyk według rekomendacji.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

11 Mar 2019, 10:36

Silnik w dobrym stanie, brak jakichkolwiek ubytków
Zabrzanin
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Ford Mondeo IV
Silnik: 1.8 tdci
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

11 Mar 2019, 11:11

Zabrzanin napisał(a):Silnik w dobrym stanie, brak jakichkolwiek ubytków
Zrób tak jak opisałem:
Cichy77 napisał(a): W takim przypadku jak Twój powinno zastosować się płukankę silnika i zalać olej o parametrach takich jak poleca producent.
Wybierz sobie dobry olej sprawdzonego producenta zgodny z wymaganiami z książki obsługi.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Czy warto rozszerzyć ubezpieczenie samochodu OC o AC?
    Czy warto rozszerzyć ubezpieczenie samochodu OC o AC, skoro autocasco wiąże się z dodatkowym kosztem? To pytanie zadaje sobie wielu kierowców, przeglądając oferty. Tym bardziej że podczas gdy ubezpieczenie OC (odpowiedzialności ...