REKLAMA
Wspominałem na forum, że postaram się wrzucić zdjęcia oleju po przejechaniu dystansu 10000 km i później po osiągnięciu kolejnego pułapu bez jego wymiany czyli 20000 km. Dodatkowo dołączę jeszcze zdjęcie z tym jak wygląda olej zaraz po wymianie żeby można było sobie poglądowo zobaczyć.
Zdjęcia przedstawiają olej 5W30 na bagnecie od pomiaru poziomu oleju. Nie patrzcie na poziom bo starałem się go trochę po wyciągnięciu bardziej rozlać po całości tak żeby było lepiej widać.
Silnik to wolnossąca jednostka benzynowa z instalacją gazową.
Na początek podgląd oleju na bagnecie zaraz po jego wymianie tak żeby było jakieś porównanie. Tu niestety olej dosyć szybko spływał z bagnetu więc zdjęcie było ciężko robić ale myślę że może ono posłużyć za bazę do porównanie pozostałych dwóch.
Tu mamy olej po przebiegu 10000 km i jak widać jest jeszcze całkiem przejrzysty. Nawet przy spuszczaniu oleju nie był tak bardzo czarny i zlatujący strumień był lekko klarowny (przezroczysty).
Olej po przejechaniu 20000 km bez jego wymiany. Widać że jest już dosyć ciemny. Przy spuszczaniu był mocno czarny tak że zlatujący jego strumień po odkręceniu korka spustowego w misce olejowej nie miał już żadnej klarowności.
Jeżeli macie jakieś sugestie, swoje porównania to śmiało piszcie w temacie