OLEJ ZMIANA Z 10W40 NA 15W40

10 Mar 2013, 21:02

Witam!! Jezdze Oplem Astra II 16.16v samochod PAPA olej jak szalony na bance 5l robie moze 5tys km.. Olej leje oplowski 5l 55zl, ale dostalem z firmy firmowy wóz, i do niego leja 15w40... oleju dostaje na miesiac 4 banki po 5litrow.. bo przebiegu ma bezyna 716.000tys km :D nieraz zdarzy sie ze te 20litrow braknie ale nieraz zostaja 2 banki przez miesiac.. mowiac im ze nie trzeba mam jeszcze uzyskuje odpowiedz... ma Pan wlewac olej zeby sie silnik nie zatarl nawet jak na bance jest full to ma byc zalany! oto slowa mojej 70letniej Pani dyspozytor :):P Firma z zasobami finansowymi europejskimi, pieniadze maja byc wydane i ma tyle i tyle oleju byc kupione :P liczy sie tylko faktura;p moj dziadek opowiadal mi o tym jak kiedys za prlu wlewal bezyne do ziemi, czy ja teraz bede musial robic tak z olejem silnikowym?:)... Wpadlem na pomysl ze nadmiar tego oleju 15w40 moge wlewac do opla :) tylko teraz pytanie, czy on sie nada? oraz dwa czy najelpiej spuscic olej 10w40 wymieniuc filter i wtedy wlac 15w40 czy sie zmieszaja czy jak to zrobic? czy bedzie kiedys mozliwosc powrotu z 15w40 na 10w40? podejrzewam ze przepalal bedzie dalej ale czy bedzie bardziej smierdzialo? czy tak samo jak 10w40 jest to dla mnie istotne poniewaz naleze do kregu bezdachowcow :)
RomualdPLN
Początkujący

Prawo jazdy: 09 06 2009
Auto: OPEL ASTRA ll CABRIO BERTONE:)

10 Mar 2013, 21:51

A lej mu ile wlezie,ale skoro papa 1l na tysiąc km a jest już prawie wiosna,to każdą bańkę 5 litrową zagęść Moto-doktorem.Wkładasz puszkę Moto-doktora do garnka z wrzącą wodą,czekasz aż się nagrzeje porządnie,i wlewasz do bańki,tak zrób,zmienisz co prawda parametry oleju z 15W40 na 20W50,no ale o to chodzi,skoro żre ten olej jak wściekły.Silnikowi nic się nie stanie,wręcz przeciwnie,mniej oleju będzie żarł !Sprawdziłeś czemu tyle go je? Może są zapieczone pierścienie,albo puszczają uszczelnienia zaworowe.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    25 lat SKODY Favorit
    SKODA Favorit, jeden z najważniejszych samochodów w historii marki, w tym roku obchodzi swoje ćwierćwiecze. Model ten zadebiutował podczas 29. Międzynarodowych Targów Przemysłowych w Brnie w 1987 roku. Pierwszy ...