Oleje Castrol bez plomby

08 Lip 2010, 10:23

Podobno Castrol Polska zmienił opakowania swoich produktów na takie z zakręcanymi korkami, bez plomby. Plomby tej nie posiadają także wyprodukowane w marcu br. oleje w starych opakowaniach.
1. Orientuje się ktoś może czy zmiany tej dokonano tylko w Polsce czy raczej Castrol sprowadzony z zagranicy powinien mieć plombę w każdym przypadku?
2. Jeśli nie, to jaka powinna być data produkcji takiego oleju, żeby nie było to podejrzane?
Krzy_M
Nowicjusz

Miejscowość: wschód zachód

21 Lip 2010, 19:59

Ja ostatnio kupowałem Castrola EDGE,miał plombę taką kolorową nalepioną z góry.Kupowałem w hurtowni ,towar świeżutki.Nie rozumiem, po co Castrol Miałby rezygnować z plomby?!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

21 Lip 2010, 20:29

Z jaką datą ten Castrol? Przed marcem będzie plomba, w marcu nie będzie, potem zakrętki. A skąd taka zmiana to nie wiem. Mnie zastanawia czy tak jest tylko w Castrol Polska czy w całym Castrolu.
Krzy_M
Nowicjusz

22 Lip 2010, 08:48

Dokładnie nie pamiętam miesiąca zakupu tego oleju ale to było tuż po zakończeniu zimy.Jest jedna sprawa :!: Te oleje tańsze 15W40 o ile pamiętam zawsze były bez plomby i z zakrętkami,mam na myśli bańki 4 litrowe,te 1 litrowe minerały czy syntetyki są wszystkie zakręcane i bez plomby,ale jest czerwony pasek zabezpieczający pod nakrętką i nie można otworzyć butelki bez jego zerwania.Natomiast te lepsze Castrole są w bańkach 4 litrowych ,bez zakrętek.Jest taki podłużny korek płaski czerwony a jego brzegi zalewają plastikową plombą dolną część tego wylewu oleju.To wszystko jest czerwone.Na tym występuje srebrna nalepka z napisem---PRESS HERE----Nie można otworzyć bańki bez uszkodzenia tej nalepki oraz bez wyłamania zabezpieczenia wlewu.Ten EDGE 10W60 który kupiłem ma datę nalania do bańki 05.02.09.Na kodzie kreskowym pierwsza cyferka to 9,czyli nie był nalewany w Polsce a raczej w Austrii.Natomiast rok temu kupiłem w Lidlu Castrol 15W40 w bańce 5 litr. z kodem polskim.Reasumując,od dawna Castrol te tańsze swoje oleje oferuje w bańkach z zakrętką a te droższe w bańkach z płaskim korkiem na wcisk!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

22 Lip 2010, 11:50

Nie chodzi o datę zakupu tylko datę produkcji. Teraz te droższe też mają korki zakręcane teraz właśnie. W jednym tylko miesiącu (marzec 2010) taka durna partia tylko wyszła z tymi korkami podłużnymi, ale bez plomb :-(
Krzy_M
Nowicjusz

22 Lip 2010, 12:16

Kiedyś,kilka lat temu mój kuzyn kupił olej Castrola w takim czarnym ,badziewnym opakowaniu.Nigdy więcej takiej bańki tandetnej nie widziałem.Jestem pewien ,że to była podróbka.Ja kupując olej patrzę na jakość naklejek oraz samej bańki.Jeśli miewacie obiekcje ,to kupujcie oleje z kodem kreskowym bez 5 z przodu.Dawniej w Realu(11 lat temu) kupowałem Castrola made in Germany,pisało Burmach-Castrol,pierwsza cyferka to była 4-ka.Krzy_M,wejdź sobie na stronę Castrola pl i zobacz na te opakowania :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP