Omega B 95' 2.5V6 problem z lpg po podłączeniu prostownika

10 Mar 2014, 17:55

Witam,
dwa dni temu robiłem badania techniczne auta, niestety miałem akumulator na wyczerpaniu. Zawiódł mnie gdy musiałem podjechać na kanał, więc pracownik przyprowadził prostownik, podłączył,chwila i odpaliłem. W środku auta początkowo wszystko zaczeło piszczeć, trzeszczeć... dźwięk wydobywał się z głośników, z pod deski rodzielczej, po chwili ustało. Następnego dnia zauważyłem że nie mogę włączyć jazdy na lpg. Bezpiecznik na kablu podpietym bezpośredniu do klem był przepalony, wkładam nowy, pstryyk i przepalony. Poszły dwa kolejne.. Poprawiłem styki na tych kablach, były trochę poszarpane. Znowu próbuję z bezpiecznikiem, tym razem sie nie przepalil, ale spod maski głośno było słychać przelewanie się jakiegoś płynu, może paliwa, a w środku auta paliły się kontrolki akumulatora, ładowania, oleju mimo, iż kluczyka nie było w stacyjce. Również próba odpalenia z włączoną jazdą na lgp (już działał przełącznik) nie powiodła się. Dodam, że po wyjęciu tego bezpiecznika samochód na benzynie odpala i jeździ bez zarzutów.
Co mogło się przepalić? Zmieniłem równiez aku, poprzedni 55Ah, teraz 74Ah.
Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam!
nikosuw
Obserwowany

Auto: Omega B
Silnik: 2.5 V6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1995

11 Mar 2014, 10:26

Skoro pracownik stacji podłączył prostownik i auto się zepsuło ( te piszczenia itd to nie jest prawidłowy objaw ) to niech teraz naprawia. Prawdopodobne jest, że ów prostownik jest uszkodzony - daje np. za wysokie napięcie i dlatego jakaś część elektroniki została uszkodzona. Świadczyłoby o tym też to, że bezpiecznik się przepalił.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000