Omega b fl czy laguna II

08 Lis 2011, 09:24

Witam!
Nigdzie jeszcze nie znalazlem takiego porowniania wiec pytam!
Moja rodzina sklada sie z 2+2 dzieci jezdza jeszcze w fotelikach i woze wozek wiec auto mosi byc rodzinne!
Do wydania mam ok 13-14tys,zl i jedyne co mnie zainteresowalo i jakos wyglada to omega b fl medzy 2.0 a 2.5 oczywiscie z lpg i kombi lub laguna II 1.8 lpg kombi!?
ktore auto powino sie lepjej sprawowac? miesiecznie robie ok 2tys.km i 3-4 razy w roku trasy ok 3-4tys.km po europie poniewaz jezdze do uk gdzie mieszkam przez czesc roku! Obecnie od 2 lat uzytkuje omege b 2.0 z gazem z 94r auto spisuje sie znakomicie ale troche przeszkadza mi juz rdza no i mowiac szczerze troche mi sie juz opatrzyla a w fl duzo sie nie zmienilo :( a moze macie jakis inny pomysl na auto w tej kwocie? zaznaczam ze passat i podobne np. skoda itp odpada
ciemny11
Obserwowany

Auto: opel omega b kombi 2.0 16v

08 Lis 2011, 09:31

Laguna II z początku produkcji to królowa lawet,zresztą nie bez powodu.
Dlaczego Skoda odpada?
Może zainteresuje Cie coś takiego:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
linki tylko poglądowe.
Ostatnio edytowany przez Barol, 08 Lis 2011, 12:10, edytowano w sumie 1 raz
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

08 Lis 2011, 10:02

Ta laguna to chyba najbardziej awaryjna ze wszystkich generacji więc ja bym sobie ją odpuscił,to juz chyba lepiej ta omega...
jak ci auta z vag-u nieodpowiadają to nawet ci nieproponuję, trudno twój wybór ;)
W moich żyłach etylina,zamiast serca turbina :D
vwmaniak
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Za górami za lasami ;)

08 Lis 2011, 16:07

Może Volvo V40 ?
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Rok produkcji: 2012

08 Lis 2011, 20:17

a moze mi ktos powiedziec co tak naprawde jest nie tak z tymi lagunami? bo czytam i pytam ludzi ktorzy jezdza i nikt jakos specjalnie nie odradza albo robia mnie w konia!? ale to co sie psuje to niby pierdoly a powazne usterki zdarzaly sie kiedys ale juz dawno sa usuniete bo to wkoncu 10lat minelo! troche sie napalilem bo za te pieniadze auto wyglada naprawde ladnie i swiezo w porownianiu do innych! a co do aut z linek sa to napewno dobre i ie zawodne auta ale ich sylwetki utknely jeszcze mocno w latach 90 dlatego tez nie chce skody passata i innych tym podobnych bo to zaden przeskok z omegi wygladaja tak samo staro :( ! a suma ktora dysponuje nie pozwoli mi kupic ladnego niemca jak np a6 a okulara i e39 juz mialem wiec nie chce do tego wracac!
ciemny11
Obserwowany

Auto: opel omega b kombi 2.0 16v

10 Lis 2011, 17:50

Laguny II z początku produkcji potrafią być irytujące ale to jedne z tańszych w eksploatacji i prostszych aut klasy średniej z samochodów "dość współczesnych".
Jasiek90
Stały forumowicz

Miejscowość: Zawichost
Prawo jazdy: 01 01 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Chrysler PT Cruiser/Seat Arosa
Silnik: 2.4-152 KM/ 1.7 SDI
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Toyota Corolla WRC (1997–1999)
    Pierwsza połowa lat 90. na rajdowych trasach należała do modelu Celica GT-Four. Pierwsza Celica z napędem na wszystkie koła dowiodła swych zalet jako świetny samochód wyczynowy, zdobywając tytuł mistrza kierowców ...

11 Lis 2011, 19:33

osobicie w moim domu mamy jedna lagune II ale z silnikiem 1.9DCi|
jest ona z rocznika 2001r
i teraz w marcu padł nam silnik koszt naprawy wynosił z 4tys zl i ten po 3 miesiącach tez padł , wina mechanika , kupił uszkodzony silnik , teraz mamy 3 silnik i turbinę po regeneracji i teraz wszystko ładnie chodzi, koszt calej zabawy wyniósł drugi taki samochód ;/ , choć wszystko w niej ładnie, tylko ten silnik , choć doczytałem ze pierwsze wersje z roku 2001r silniki diesla były wadliwe po roku 2002 poprawiono te silniki, i ze montowane silniki benzynowe lepiej się
sprawiały. to polecam ci go, ale tylko z silnikiem benzynowym
Ostatnio edytowany przez lukaszk14, 12 Lis 2011, 08:46, edytowano w sumie 1 raz
lukaszk14
Nowicjusz

Auto: seat cordoba 1.4 60KM

12 Lis 2011, 02:27

No lukaszk14 ...1,9 tdi to ty nie masz w tej Lagunie,bo na pewno byś taki silnik sobie tam chwalił...
:D
Masz pewnie DTi.
Co do tych Lagun II,to mają fatalną opinię i nie wzięła się ona znikąd. Nie tylko silnik miały one kiepski ale i następne DCI tez sa delikatne i wrażliwe na jakośc paliwa.
Poza tym psuła się standardowo elektryka (elektronika).Jednak auta po 2004 zostały znacząco poprawione i juz tak się nie psują.
Moim zdaniem,to Kolego skoro dobrze się spisuje ta Omega 2,0 tylko ma rdzawkę,to odstaw ją do lakiernika w PL (nie musi być to serwis) i po tygodniu będziesz miał nadal ten sam samochód tylko świeższy i bez "obciachu"..! Prosty silnik 2,0 z lpg jeszcze sporo przejedzie i ...raczej nie doprowadzi do dziwnych wezwań lawety. Aututem Twojego obecnego auta jest to,że jest... sprawdzone. Zmiana na inne niepewne i potencjalnie bardziej usterkowe nie ma sensu. :wink:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Manualna

12 Lis 2011, 08:48

artur73 dzieki pomylilem sie
jest to silnik 1.9DCI onzacenniu F9k
bo sa jeszcze silniki F9Q i sa bardziej wytrzymalsze :)
lukaszk14
Nowicjusz

Auto: seat cordoba 1.4 60KM