Omijanie autobusu szkolnego

10 Paź 2021, 16:45

Dzień dobry

Czy jeśli autobus szkolny zatrzyma się na drodze w miejscu do tego przeznaczonym i wysiadają z niego uczniowie prosto na chodnik, to samochody jadące za autobusem, a także te z przeciwka muszą się zatrzymać i czekać, aż uczniowie wysiądą, czy mogą ostrożnie minąć autobus? A jeśli musza się zatrzymać, to w którym momencie moga ruszyć ci jadący z przeciwka, bo wiadomo, że ci jadący za autobusem ruszą wtedy, gdy ruszy autobus? Czy przepisy o tym mówią?
Tadeusz2021
Nowicjusz

10 Paź 2021, 18:13

Wszystko zależy od sytuacji na drodze i znaków. Nie wiemy dokładnie jaki przypadek masz na myśli.

Jeżeli przystanek dla autobusu jest wydzielony na pasie ruchu bez zatoczki to musisz zatrzymać się za autobusem bo jego zatrzymanie wynika z warunków ruchu Ci co jada z przeciwka nie muszą się zatrzymywać. Najczęściej na takim przystanku jest linia ciągła więc omijanie takiego autobusu nie wchodzi w grę.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

10 Paź 2021, 18:43

Ok, wygląda to tak.

Nie ma zatoczki, więc autobus zatrzymuje się na zygzakowatej linii przeznaczonej dla autobusów po prawej stronie jezdni, uczniowie wysiadają na chodnik znajdujący się też po prawej stronie. Ruch na drodze jest dwustronny, ale na jezdni nie ma namalowanych żadnych linii poza linią przystankową dla autobusu.

Oczywiście samochody jadące za autobusem zatrzymują się, ponieważ zatrzymuje się autobus to oni też.

Czy w takim wypadku kierowcy jadący za autobusem mogą go wyminąć i pojechać dalej? Ci jadący z przeciwka też mogą jechać nie zatrzymując się w ogóle?

A teraz taka sytuacja. Autobus szkolny zatrzymuje się po przeciwnej stronie jezdni na wysokości linii przystankowej. I teraz uczniowie wysiadają po lewej stronie jezdni na znajdujący się tam chodnik. To ta sama droga, tak więc nie ma na niej żadnych linii poza oczywiścię tą zygzakowatą po prawej stronie. Czy w takim wypadku coś się zmienia w porównaniu z pierwszą sytuacją? Kierowcy mogą omijać autobus czy muszą się zatrzymywać i czekać, aż uczniowie wysiądą?
Tadeusz2021
Nowicjusz

10 Paź 2021, 19:19

Jeżeli nie ma linii ciągłej i jest tylko P17, to można taki autobus szkolny omijać. Chyba, że kierujący tym autobusem dał sygnał do zatrzymania się. Oprócz tego kierowca musi właczyć światła awaryjne.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Paź 2021, 19:26

Ten sygnał do zatrzymania się, to pewnie masz na myśli wysunięty znak stop (czy po prostu światła awaryjne są tym sygnałem)? To podobno prawidłowe oznakowanie gimbusa, tyle ża ja nigdy jeszcze takiego gimbusa z wysuwanym znakiem "stop" nie widziałem.

Prawo drogowe w art 18a precyzuje sytuację związaną z autobusem szkolnym.

Kierujący pojazdem, zbliżając się do miejsca postoju autobusu szkolnego, jest obowiązany:
- zatrzymać się, o ile kierujący tym autobusem podał sygnał zatrzymania;
- zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu tym autobusem wjazd na jezdnię lub sąsiedni pas ruchu, o ile sygnalizuje on zamiar wykonania takiego manewru.
Tadeusz2021
Nowicjusz

12 Paź 2021, 10:21

Tadeusz2021 napisał(a):Ten sygnał do zatrzymania się, to pewnie masz na myśli wysunięty znak stop (czy po prostu światła awaryjne są tym sygnałem)? To podobno prawidłowe oznakowanie gimbusa, tyle ża ja nigdy jeszcze takiego gimbusa z wysuwanym znakiem "stop" nie widziałem.

Dokładnie. Ale napisać o tym musiałem, bo tak stanowi ustawa :wink:
Ale kierowca może też dać znak ręką, albo wyjść z autobusu jako pierwszy i cię zatrzymać - np. dzieciaki mogą przechodzić na drugą stronę ulicy.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda nocą - czy to dobry pomysł?
    Korki i wysokie temperatury są bardzo męczące i stresujące, więc część kierowców decyduje się w okresie letnim na jazdę nocą. Jednak gdy unikamy jednych uciążliwości podróżowania, niestety mogą pojawiać się ...
    Renault Type B - 120 lat modelu
    Sztywny dach nadawał samochodowi zaskakujący wygląd jak na dzisiejsze normy. Był prawie równie wysoki co długi. Nadwozie miało długość 1,9 metra (czyli o 50 cm mniej niż nowoczesne Renault Twizy) i imponującą wysokość ...

12 Paź 2021, 10:30

Czyli samo włączenie świateł awaryjnych podczas wysiadania uczniów nie znaczy, że kierowca ma obowiązek się zatrzymać? Kierowca musi dać jakiś znak, np. wystawić rękę przez szybę ze znakiem STOP czy tak, jak napisałeś, wysiąść z autobusu i zatrzymać ruch.
Z tego, co wiem u nas niewiele autobusów ma wysuwane znaki STOP w szkolnych autobusach (jeśli w ogóle takie są). Zazwyczaj są to zwykłe busy z żółtymi tabliczkami z przodu i z tyłu, na których namalowane są dzieci i znakami STOP, które znajdują się za szybą bądź są przyklejone na tylnej i przedniej części autobusu - tyle, że to podobno nie jest prawidłowe oznaczenie (tak przynajmniej wyczytałem w internecie). A może kierowcy takich autobusów uważają, że jak już mają za szybą bądź przyczepiony na autobusie znak stop, to znaczy, że inni kierowcy mają się zatrzymywać? Nie wiem ... :)
Tadeusz2021
Nowicjusz

12 Paź 2021, 14:03

Tadeusz2021 napisał(a):Czyli samo włączenie świateł awaryjnych podczas wysiadania uczniów nie znaczy, że kierowca ma obowiązek się zatrzymać?

Zgadza się. Tak pisze w ustawie.
Tadeusz2021 napisał(a):Kierowca musi dać jakiś znak, np. wystawić rękę przez szybę ze znakiem STOP czy tak, jak napisałeś, wysiąść z autobusu i zatrzymać ruch.

Dokładnie. Musisz się zatrzymać i nie wolno ci omijać autobusu szkolnego w sytuacji, gdy kierowca włączy awaryjne i da znak.
Tadeusz2021 napisał(a):Z tego, co wiem u nas niewiele autobusów ma wysuwane znaki STOP w szkolnych autobusach (jeśli w ogóle takie są).

Są takie, ale mało. Najczęściej na małych wioskach, gdzie szkoła jest przy głównej drodze, na drodze np. wojewódzkiej czy krajowej. więc omijanie i tak jest zabronione.
Gimbusy powinny być pomalowane na pomarańczowo. A sygnał, o kórym mówimy to wysuwana tablica ze znakiem STOP podobnym do B20, tyle tylko, że napis STOP jest koloru żółtego na czerwonym tle, a te czerwone tło jest z kolei na żółtym tle. Jak autobus zatrzymuje się na przystanku, to kierowca włącza awaryjne i wysuwa tą tablicę. Zazwyczaj robi to już wcześniej - jak dojeżdża do przystanku hamując. Dodatkowo gimbus jest oznakowany żółtą tablicą z dzieciami w tle. Tablica musi być bez obramowania ( takiej czarnej ramki wokół ).
Natomiast takie same znaki, ale postawione za szybą, naklejone na karoserii, to jest oznakowanie niezgodne z przepisami.
W necie są na 100% konkretne przepisy podane, tylko nie pamiętam gdzie dokładnie. Trzeba by poszukac.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika