Ominięcie pojazdu a podwójna ciągła

23 Lip 2021, 18:56

Witam, miałem dziś swój pierwszy praktyczny egzamin państwowy kat. B, którego nie zdałem z błahego powodu, do czego przyczynił się stres, ale nie o tym ten wątek ma być - miałem wcześniej jeden incydent, który także mógł się przyczynić do negatywnego wyniku, i o niego właśnie chciałbym spytać. Jechałem drogą dwukierunkową, w każdym kierunku był tylko jeden pas ruchu, linia podwójna ciągła, a na moim pasie akurat stał samochód dostawczy na awaryjnych - najpewniej jakiś kurier. I tu się zawahałem - po chwili stania i zostaniu ominiętym przez auto za mną instruktor załamał ręce, a ja wrzuciłem kierunkowskaz i ominąłem dostawczaka, egzaminator nie skomentował, błędu nie stwierdzono, tylko mam dylemat czy u innego egzaminatora by to przeszło i czy to zgodne z przepisami, bo na forach na których o tym czytałem ludzie mają podzieloną opinię. Oczywiście na co dzień nikt normalny by nie tamował ruchu i nie stał za jakimś kurierem, ale pytanie dotyczy egzaminu... I może jest głupie, no ale prawo też niekoniecznie zawsze musi być logiczne i uzasadnione... :?
Dude225
Nowicjusz

23 Lip 2021, 19:16

Przejechanie podwójnej ciągłej linii jest wykroczeniem czy też nie, zależy od interpretacji policjanta bądź w twoim przypadku egzaminatora.

Stojąc tamowałeś ruch co tak samo jest błędem na egzaminie i myślę że dlatego tak jak to napisałeś egzaminator załamał ręce. W określonych przypadkach przekroczenie lini ciągłej nie jest błędem czy też wykroczeniem, wszystko zależy od okoliczności w których to nastąpiło.

Logicznie pomyśl, gdyby nikt nie wyprzedził dostawczaka bo była tam podwójna linia to szybko mógłby się zrobić kilkukilometrowy korek dlatego , przynajmniej moim zdaniem żadnego błędu nie popełniłeś.
ineedl
Stały forumowicz

Zdjęcia: 88
Prawo jazdy: 01 02 2019
Auto: Opel Vectra B
Silnik: 2.2 DTI 125KM
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

23 Lip 2021, 19:20

No tak, to przecież oczywiste, że w prawdziwym życiu nikt tak nie robi i po prostu omija bezpiecznie taki pojazd przy pierwszej możliwości, ale natknąłem się już na tym forum na wątek [https://www.forumsamochodowe.pl/manewr-omijania-a-linia-ciagla-podwojnie-ciagla-vt116822.htm] gdzie pisano, że występuje w przepisach taka patologia...
Dude225
Nowicjusz

23 Lip 2021, 21:43

ineedl napisał(a):W określonych przypadkach przekroczenie lini ciągłej nie jest błędem czy też wykroczeniem, wszystko zależy od okoliczności w których to nastąpiło.

A jakie to są okoliczności? Konkretny artykuł poprosze.
Bo ja znam tylko taki, że czy to pojedyncza czy podwójna linia ciągła to najeżdżanie na nią jest zabronione ( Rozdz. 4 par.85 pkt 3 i 5 ustawa o znakach i sygnałach drogowych ). Jest też inny przepis, który mówi, że jest zakaz zatrzymywania się na jezdni przy linii ciągłej, jeżeli zmusiłoby to innych kierujących do najeżdżania na tą linię ( art. 49 pkt 4 PoRD ).
Czyli zgodnie z naszą głupiutką w wielu przypadkach ustawą o znakach i sygnałach drogowych oraz o głupiutkiej ustawie PoRD, w tym przypadku nalezy czekać nawet i tydzień,. aż ktoś usunie ten pojazd z drogi. Jeżeli trafiłoby się na takiego samego głupiutkiego policjanta, których u nas nie brakuje, to zgodnie z obowiązującymi przepisami można dostać mandat i pkt karne. Mandat dostałby też kierowca który zatrzymał się przy wspomnianej linii ciągłej. A dodatkowo mandat za używanie świateł niezgodnie z ich przeznaczeniem, jeżeli ów pojazd nie uległ awarii.
Coż zrobić - ustawy w naszym kraju ustalają ludzie, którzy czasami nie mają pojęcia o tym co robią. Podejrzewam, że pan minister, który podpisał ową ustawę jedną czy drugą, nie ma pojęcia co podpisał, ponieważ nie jeździ samochodem, tylko go wożą. ..
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nightvision - technologie high-tech w nowym Touaregu
    Nowy Touareg jest oferowany z licznymi innowacyjnymi urządzeniami, których zadaniem jest pomoc kierowcy w niebezpiecznych sytuacjach. Jako pierwszy model Volkswagena nowy Touareg został wyposażony m.in. w system "Nightvision", ...