Myślę, że to Was zainteresuje bo chodzi o składkę zus
stronę tej firmy znalazłem na biznesforum i zainteresowałem się
zobaczcie: bluemasters.pl/node/28
i ciekawy cytat dotyczący sprawy :
"Optymalizacja zus – koszty zatrudnienia
W naszym kraju w dużej mierze wysokość kosztów zatrudniana wynika ze stosunkowo wysokich stawek ubezpieczeniowych, które każdy pracodawca jest zobowiązany odprowadzać. Takie składki mogą być w bardzo zróżnicowanej wysokości w zależności jeszcze oczywiście od tego jak dużą pensję ma dany pracownik. Im wyższa tym zgodnie z prawem wyższa powinna być także wysokość obowiązkowych składek ubezpieczeniowych, ale nie zawsze tak musi przecież być. Istnieje możliwość dokonania wcale sporych oszczędności na takich składkach ubezpieczeniowych. Wystarczy bowiem, że pracownik zatrudni się jednocześnie w firmie, która zarejestrowana jest za granicą. W ten sposób, nawet jeśli na rzecz owej firmy pracować będzie tylko przez kilka godzin w miesiącu to i tak może uzyskać prawo do oprowadzania zdecydowanie niższych składek właśnie do zagranicznego systemu ubezpieczeniowego. Powinno pozwolić to na uzyskanie wcale nie małych oszczędności, a pozyskane w ten sposób pieniądze można przecież zainwestować samem, niekiedy w zdecydowanie lepszy sposób aniżeli uczynić mógłby to Zakład Ubezpieczeń Społecznych i w ten sposób zyskuje się szanse na emeryturę zdecydowanie wyższą od tej, którą ZUS będzie w stanie wypracować dla nas."