Oniżenie składki ZUS

12 Sty 2012, 15:08

Myślę, że to Was zainteresuje bo chodzi o składkę zus :evil:
stronę tej firmy znalazłem na biznesforum i zainteresowałem się
zobaczcie: bluemasters.pl/node/28

i ciekawy cytat dotyczący sprawy :
"Optymalizacja zus – koszty zatrudnienia
W naszym kraju w dużej mierze wysokość kosztów zatrudniana wynika ze stosunkowo wysokich stawek ubezpieczeniowych, które każdy pracodawca jest zobowiązany odprowadzać. Takie składki mogą być w bardzo zróżnicowanej wysokości w zależności jeszcze oczywiście od tego jak dużą pensję ma dany pracownik. Im wyższa tym zgodnie z prawem wyższa powinna być także wysokość obowiązkowych składek ubezpieczeniowych, ale nie zawsze tak musi przecież być. Istnieje możliwość dokonania wcale sporych oszczędności na takich składkach ubezpieczeniowych. Wystarczy bowiem, że pracownik zatrudni się jednocześnie w firmie, która zarejestrowana jest za granicą. W ten sposób, nawet jeśli na rzecz owej firmy pracować będzie tylko przez kilka godzin w miesiącu to i tak może uzyskać prawo do oprowadzania zdecydowanie niższych składek właśnie do zagranicznego systemu ubezpieczeniowego. Powinno pozwolić to na uzyskanie wcale nie małych oszczędności, a pozyskane w ten sposób pieniądze można przecież zainwestować samem, niekiedy w zdecydowanie lepszy sposób aniżeli uczynić mógłby to Zakład Ubezpieczeń Społecznych i w ten sposób zyskuje się szanse na emeryturę zdecydowanie wyższą od tej, którą ZUS będzie w stanie wypracować dla nas."
karraluch
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa

14 Sty 2012, 12:08

Mając niewielką firmę, wątpię, żeby zakładanie firmy w innym kraju było opłacalne. Natomiast trzeba jeszcze dopilnować, czy zagraniczna firma będzie odprowadzać te składki do zagranicznego ZUSu. Może być taniej? Mowa o procentach, czy o faktycznych kwotach? Czy rejestrując się w Niemczech będę płacił mniej pieniędzy za składkę do "ZUS"?
Niska składka to niskie świadczenie, tego za bardzo nie da się obejść. Z drugiej strony ciężko stwierdzić, co z tego za 20-40 lat będziemy mieli.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Sty 2012, 13:38

Ja jest w Niemczech to nie wiem. Mnie zainteresowała oferta tej firmy bluemasters.pl gadałam już przez telefon i jestem umówiony na spotkanie informacyjne.
Nie trzeba koniecznie zakładać firmy w UK żeby tam odprowadzać składki ale wszystkiego dokładnie dowiem się na spotkaniu, bo każdy przypadek powinien być rozważany indywidualnie, bo każdemu co innego może się opłacać o tym ZUS-ie to najlepiej jest tu wytłumaczone w linku który podałem wcześniej.
karraluch
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak przygotować samochód do jazdy podczas zimy?
    W zimie przygotowanie samochodu do jazdy ma szczególne znaczenie, dlatego tak ważne jest przeznaczenie na to odpowiedniej ilości czasu. Trzeba pamiętać o konieczności oczyszczenia samochodu ze śniegu i lodu, a także ...