Opel Adam - nie załącza się wentylator przy włączaniu klimy

29 Maj 2021, 16:55

:no: uszczelniłem pompę klimy, wymieniłem wentylator i moduł przy wentylatorze , czujnik na przewodzie od klimy i nic , ciśnienie jest dobre , pompa szczelna czy ktoś może mi pomoc ?
Tomeknl
Nowicjusz

29 Maj 2021, 21:46

Tomeknl napisał(a):uszczelniłem pompę klimy
Chodzi Ci o sprężarkę? Co tam robiłeś? Może opisz dokładnie jaki problem wystąpił i co zrobiłeś? Układ masz nabity?

Próżnia była wykonana? Sprężarka nie jest zatarta? Olej był spuszczony z niej?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Maj 2021, 09:25

Problem polega na tym ze wentylator włancza się tylko na kilka sekund i przestaje się kręcić , Po czym ciśnienie w układzie rośnie do około 20 bar , powinno być niskie ciśnienie od 1,5 do 2,5 a wysokie od 8 bar do 14 bar , jeżeli podłączę wiatrak na krodko jest Ok . Kiedy temperatura silnika ma 100 stopni wentylator tez się nie załącza .tak jak już wcześniej opisałem sprężarka od klimy jest ok nowy wentylator , nowy modół wentylatora i nowy czujnik ciśnienia klimy no i bez zmian nie wiem co teraz robic
Tomeknl
Nowicjusz

30 Maj 2021, 16:28

Tomeknl napisał(a):Po czym ciśnienie w układzie rośnie do około 20 bar

Które ciśnienie rośnie - HP czy LP?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

31 Maj 2021, 08:34

Tomeknl napisał(a):Kiedy temperatura silnika ma 100 stopni wentylator tez się nie załącza
Bo to jeszcze może być za niska temperatura do uruchomienia wentylatora. Trzeba by było sprawdzić przy jakiej temperaturze uruchamia się pierwszy bieg wentylatora i przy jakiej drugi. W oplu często zdarza się że pierwszy bieg uruchamia się dopiero przy np. 102-103 stopniach, a drugi nawet przy 110.

Jaki tam masz silnik?
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35