22 Sty 2009, 10:11
Ja - pomijając wizyty u gazowników (gdzie często po regulacji u nich silnik nie chodził tak jak powinien!!) - sam reguluję sobie instalację. Jak to zrobić - znajdziesz np. tu:
"
Stronę tą przygotowaliśmy wspólnie z moimi znajomymi - posiadaczami instalacji LPG w Suzuki
W zasadzie to do dziś zastanawiam się, czemu zwlekałem z założeniem instalacji LPG do mojego samochodu. Podśmiewałem się z mojego kolegi, którego auto czasem "podśmiardywało" czymś innym od zapachu etyliny. Dopiero "czynniki ekonomiczne" dały mi do myślenia. Szybko przeliczylem, że wydawałem rocznie blisko 10000pln na benzynę. Wiedziałem tez, że w najbliższym czasie będę dużo jeżdził po mieście, no i pojawił mi się pod maską silnik 1.6, który "zasysał" z baku nieco więcej niż 1.3. Szybko zatem postanowiłem, ze muszę zainwestować w instalację gazową, której koszt zwróci się w kilka miesięcy! Ponieważ mam zamontowany gażnik od Poloneza, instalacja LPG należy do najprostszych, a kosztowała z montażem okolo1500pln.
Oczywiście na samym początku moich rozważań pojawił się szereg niedogodności związanych z zasilaniem silnika gazem. Największą wadą instalacji jest chyba zbiornik, którego wielkość i niezbyt korzystny kształt walca zabiera mi sporą część przestrzeni i tak małego samochodu. Ponieważ w zasadzie nie używałem tylnego siedzenia, zrezygnowałem z niego bardzo szybko. Pozostawało jedynie wybrać wielkość zbiornika. Generalna zasada jak uważam (to usłyszałem wtedy od wspomnianego kolegi), to "im większy, tym lepszy"... Udałem się zatem do firmy sprzedającej elementy instalacji LPG, aby przymierzyć kilka odpowiednich modeli o pojemności co najmniej 50L. W zamyśle zbiornik miał zostać zainstalowany w poprzek auta, tuż za przednimi siedzeniami. Wybór spowodowany był głównie zamkniętym nadwoziem mojego pojazdu. Wydaje mi się, że jest to dobre miejsce, gdy chcemy mieć łatwy dostęp do przestrzeni bagażowej od tyłu auta. Brałem tu również pod uwagę lepsze wyważenie samochodu w porównaniu z umieszczeniem go w innej pozycji (w ten sposob ciężar rozkłada się najlepiej pomiędzy obie osie). Inni znani mi w owym czasie posiadacze instalacji LPG w Suzuki decydowali się raczej na umieszczenie zbiornika w poprzek, ale tuż przy krawędzi tylnej klapy. Znam kilka tak rozwiązanych instalacji, w tym dwie z butla o pojemności 48L, gdzie "na styk" umieszczono tylna kanapę. W moim Suzuki wylądował w końcu zbiornik 60L umieszczony tak, jak na zdjęciu.
Być może największą moją obawę przez założeniem instalacji LPG budziło we mnie pytanie o większe zużycie silnika w porównaniu z zasilaniem benzyną. Taka opinia została ukształtowana w epoce Fiatów i Polonezów ze starymi silnikami, które zasilane gazem niszczyły się szybciej. Obecnie zaryzykowałbym chyba stwierdzenie, że na silniki Suzuki nie ma to specjalnego wpływu, a opieram sie na faktach - własnych i cudzych doświadczeniach z przejechanych tysięcy kilometrów bez benzyny. Według mnie, gaz może mieć tylko gorszy wpływ na chłodzenie gniazd zaworowych (za pewne ciecz odparowując odbiera część energii cieplnej i lepiej chłodzi zawory), stąd też zalecana jest częstsza kontrola luzów zaworowych, o które tak, czy owak warto dbać!
Pytanie, które często pojawia sie w mailach do mnie na temat instalacji LPG to utrata mocy. Otóż dość trudno mi na nie odpowiedzieć, gdyż są to subtelne i subiektywne odczucia kierowców. W podobnym czasie w moim Suzuki pojawiła się instalacja i wspomniany już silnik 1.6, stąd spadku mocy nie stwierdziłem. Od innych użytkowników LPG wiem jednak, że spadek mocy można zauważyć chyba jedynie przy maksymalnych prędkościach. Również "tnąc OS na benzynie" silnik 1.3 ma większe chęci. Gaz ma większą liczbę oktanową od benzyny i samochod może stwarzać w normalnych wrunkach wrażenie żwawszego i bardziej elastycznego. Raczej trudno taki silnik zadławić np: ruszając - silnik zgasłby na benzynie, wiec początkowo kilkakrotnie używałem rozrusznika na skrzyżowaniu, gdy silnik nadal pracował po chwilowym zdławieniu. W gaźniku przy LPG w istotna rolę odgrywają jedynie przepustnice (nie używane są żadne dysze niezbędne dla benzyny), więc może on być nawet w kiepskim stanie i stwarzać problemy przy etylinie (dławić się, zalewać, itp.), a na gazie radzić sobie bardzo dobrze. Reasumując auto nie dławi się, silnik nie gaśnie i nie robi niczego, co typowe dla złych zachowań przy zasilaniu benzyną.
Jak juz wspomniałem powyżej moje autko zapomniało juz co to jest benzyna (na dowód tego muszę przyznać, że od dłużego czasu nie mam w samochodzie zbiornika paliwa). Dobrą zasadą jest uruchamiać silnik na benzynie tak, aby po jego rozgrzaniu przełączyć zasilanie na gaz, dla ktorego parowania niezbedna jest rozgrzane chlodziwo. Szczególnie istotne moze sie to okazać w zimie. Ponieważ nie stosuję sie do powyższej zasady i "odpalam" na LPG, zdażyło mi się że ciecz chłodząca niemal zamarzła w przewodach do parownika (odparowywanie to proces odbierania energii, w tym przypadku cieplnej). Bez zbiornika na benzynę musiałem czekać na cieplejsze dni, żeby uruchomić silnik. Przejechanie się na benzynie może mieć jeszcze inną istotna korzyść. Otóż zasilając silnik gazem stwierdzam jego niechęć do benzyny, objawiającą się prychaniem i kopceniem tak, jakby mieszanka była bardzo bogata. Odwrócenie tego stanu wymaga czyszczenia i regulacji gaźnika, co może być kłopotliwe i kosztowne. Mikser LPG zmniejsza tez przekrój dolotu do gaźnika (szczególnie gdy zamontowany jest w przewodzie doprowadzającym powietrze od filtra - w postaci krążka z wydrążonymi dziurkami), przez co mniej powietrza może dostawać się do komory spalania.
"
Jeśli chcesz oczywiście sam się bawić. W ten sposób regulowałem sobie gaz poprzednio w moim Oplu Kadecie - gdzie był gaźnik. I teraz w Vectrze z monowtryskiem - też wg tego schematu podanego reguluję.
Czasem zdarza się bowiem, że instalka zaczyna inaczej pracować - no mam już dość stary samochód. Wtedy podregulowuję sobie sam.
Pod tym linkiem na początku masz sporo teorii - warto to przeczytać by ogólnie mieć pojęcie ale nie to jest najważniejsze. Najważniejsza dla ustawiacza amatora jest część praktyczna zaczynająca się od
JAK USTAWIĆ SILNIK NA GAZIE
Ustawiałem wiele razy wg tego co jest w tym artykule i zawsze wychodziło mi ok. Trzeba też założyć pewien margines (tj. prób i błędów). Tj. ustawić a potem zobaczyć czy autko dobrze przyśpiesza itd. No i potem po pewnym czasie zobaczyć ile pali.
Może to samodzielne ustawianie pomoże - skoro gazownicy wszystko przejrzeli. Choć może oczywiście być inna przyczyna tego złego zachowania się twojego samochodu na gazie.
I jeszcze jedno - nie wiem jakiej generacji masz instalkę u siebie. Czy to jest 1,4 i silnik czy jakiś inny? Bo w tym artykule generalnie jest mowa o instalce 1 generacji. Ja teraz mam dodatkowo silniczek krokowy na gazie - ale oprócz silniczka są pokrętła przy reduktorze i też coś poregulować można.
pozdro