Opel Astra 1.6 16V awaria pompy paliwa

20 Sie 2007, 09:28

Witam. Mam Astre 1.6 16V z 95r z instalacją gazową i ostatnio padła mi pompa paliwa, więc nie mam wyjścia i odpalam go na gazie, jak jest zimny silnik ciężko pali ale po kilku razach załapuje, czy jak bedę odpalał go na gazie przez dłuższy czas to nie grozi to jakąś inną powazniejszą usterką innej części? Orientowałem sie w cenach pompy, najtańsze kosztuja poniżej 200zł a te droższe około 400zł, czy te najtańsze nie mają bardzo krótkiej żywotności? Z góry dziekuje za odpowiedź
piotrek30
Nowicjusz

• 20 Sie 2007, 09:46

Proponuję zakup oryginalnej części lub naprawdę prawdziwego zamiennika.Nie jakąś uniwersalną,która pasuje do kilku typów samochodów.Takie pompy mają dużą rozbieżność w ciśnieniu podawanego paliwa,ponieważ chodzi o to,żeby dopasować je do tych kilku silników.Najlepiej sprawdz w książce jakie ciśnienie daje oryginalna pompa i tym się kieruj.
    Co do odpalania silnika na gazie - póki jest lato i jest w mierę ciepło,to jeszcze nie ma źle.Problemy pojawią się,jak przyjdzie jesień i zima.Wówczas zaczniesz jeździc po gazownikach i wymieniać poszczególne części instalacji gazowej,od parownika począwszy.Tak więc lepiej nie zwlekaj i kup pompę.
    A co do ceny - jak myślisz,dlaczego jest taka różnica w cenie w tym samym produktcie?Czy ty sprzedasz komus coś taniej niż kupiłeś?A chyba nie myślisz,że produkt z tych samych składników jest o połowe tańszy gdzie indziej?Jakby ten sam produkt był tańszy o około 50 zł,to jeszcze mozna uwierzyć.Ale o połowę tańsze?Więc odpowiedz nasuwa sie sama.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

20 Sie 2007, 11:21

No napewno jakść tej droższej pompy jest lepsza. A wymontowałem pompe paliowa z innego nieużywanego zbiornika która pochodzi od takiej samej Astry. Jak można sprawdzić czy ta pompa jest sprawna?
    piotrek30
    Nowicjusz

21 Sie 2007, 21:24

Zęby spraedzić czy jest sprawna,należy zmierzyć jej ciśnienie.A jakie powinno być,niestety nie wiem,ale powinno pisac w książce obsługi.Chyba,że któryś forumowicz się orientuje :)
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

22 Sie 2007, 16:42

Niestety stara pompa nie była sprawna. Zdecydowałem sie kupić nową, ale tańszą, ponieważ samochód jest już stary i niewiele warty, uznałem że nie warto kupować tą droższą. Niestety ta nowa tania pompa jest strasznie głośna, słychać "wycie" w czasie jazdy.
    piotrek30
    Nowicjusz

23 Sie 2007, 18:44

pompa paliwa zawsze pada w autach na gaz jak sie nie jezdzi na benzynie woogole.co jakies 3-4 lata powinno sie ja wymienic jezdzac tylko na gazie.
    arcywneq
    Nowicjusz

Miejscowość: rzeszów

23 Sie 2007, 21:53

I to jest ta różnica w cenie - jakość.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika