Opel Astra 1.7 TD - dziwne stukanie / chrobotanie

01 Wrz 2010, 02:01

Witam Wszystkich!
Spod maski wydobywa się dziwny dźwięk stukania / chrobotania, którego częstotliwość zwiększa się wraz ze wzrostem obrotów. Problem występował od dłuższego czasu ale tylko na chwilę po uruchomieniu silnika - po lekkim przygazowaniu, dźwięk znikał aż do momentu ponownego uruchomienia. Od niedawna owo chrobotanie nie znika, słychać je cały czas nawet podczas dłuższej jazdy. Wydaje mi się, że auto jest trochę słabsze, tak samo było wcześniej zanim dźwięk zniknął. W dzień, w którym chrobotanie przestało znikać wskazówka paliwa wskazywała niemal na brak paliwa pomimo jego obecności, a wskazówka temperatury wznosiła się i opadała co jakiś czas, wtedy również wyładował mi się akumulator. Oddałem samochód do warsztatu, wymieniono wszystkie płyny i alternator, bo okazało się, że w starym był uszkodzony mostek. Ale chrobotanie pozostało. Proszę o pomoc i przepraszam za tak zawiły opis.
Pozdrawiam.
grovik
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
      Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
      Jak bezpiecznie dojechać do wiosny?
      Jazda samochodem na jesieni, a szczególnie zimą wymaga większej uwagi, ostrożności oraz zadbania o stan techniczny pojazdu. Oto kilka rad jak jeździć, aby bezpiecznie dotrzeć do celu. Zadbaj o swój samochód ...